Wat is een KNO arts?

De afkorting KNO-arts staat voor: “keel neus en oor-arts”. Deze naam zegt eigenlijk genoeg, de KNO-arts houdt zich dus bezig met de behandeling van aandoeningen aan de keel, neus en de oren bij patiënten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stemproblemen, ernstige oorontstekingen, het zetten van buisjes, ontstoken amandelen, slechthorendheid, evenwichtsstoornissen, ernstige bloedneuzen, scheefstaande neusschotten of kanker in de mond of keel. Ook behandelt een KNO-arts afwijkingen in het hoofd-halsgebied, zoals aandoeningen van de slokdarm of tumoren in de hals of de speekselklieren.

Wat doet een KNO-arts?

Als KNO-arts stel je diagnoses op basis van gesprekken, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek, zoals een scopie van de neus of slokdarm of een audiogram. Je stelt een behandelplan op in samenspraak met de patiënt en voert veel van deze behandelingen ook zelf uit. Het merendeel van je tijd werk je op de polikliniek en houd je spreekuren, maar je doet ook chirurgische ingrepen. Dit kunnen vervelende aandoeningen zijn, zoals gezwellen en ontstekingen, maar ook plastische chirurgie, zoals het rechtzetten van flaporen of neuscorrecties. Als KNO-arts in een academisch ziekenhuis begeleid en ondersteun je ook ANIOS KNO en AIOS KNO en houd je je bezig met wetenschappelijk onderzoek. Je werkt veel samen met andere collega’s, zoals plastisch chirurgen, logopedisten en audiologen.

Opleiding KNO-arts

De opleiding tot KNO-arts duurt in totaal elf jaar. Na de opleiding Geneeskunde van zes jaar, kun je de KNO-arts opleiding volgen van vijf jaar. Het specialisme keel-neus-oorheelkunde bestaat uit een basisgedeelte van vier jaar gevolgd door een jaar waarbij je je specifiek richt op rhinologie (neusheelkunde), otologie (oorheelkunde), laryngologie (stem- en slikproblemen) of hoofd-hals chirurgie. Tijdens dit basisgedeelte volg je een basiscursus Heelkunde en krijg je onderwijs in gehoor en evenwicht, neus-neusbijholten en allergie, stem-spraak-taal, hoofd-hals. Jaarlijks zijn er ongeveer twintig opleidingsplekken beschikbaar om als AIOS keel-neus-oorheelkunde (KNO) te starten. Om erachter te komen of de KNO-arts opleiding bij je past, is het handig om eerst als ANIOS KNO aan de slag te gaan in een ziekenhuis en daar werkervaring op te doen.

Salaris KNO-arts

Het KNO-arts salaris is gebaseerd op de arbeidsvoorwaarden medisch specialisten (AMS). Volgens dit cao heb je een 45-urige werkweek. Een beginnend KNO-arts verdient ongeveer €70.000,- bruto per jaar, maar dit kan al snel oplopen tot €130.000,- bruto per jaar voor een ervaren KNO-arts. Bij TMI verdient een medisch specialist, waaronder een KNO-arts, een brutosalaris van minimaal €79.000,- en maximaal €144.000,- per jaar.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op!
martijn de vette portretfoto

Martijn de Vette

Recruitment manager

020 - 510 6754 martijn@tmi.nl