SEH-arts

De spoedeisende hulp (SEH) arts werkt op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Als SEH-arts ben je verantwoordelijk voor de coördinatie en supervisie op de spoedeisende hulp. Je draagt zorg voor de eerste opvang, diagnostiek en (acute) behandeling van patiënten die het ziekenhuis binnenkomen. Je bent dus vaak de eerste arts die de patiënt ziet en je weet vooraf niet wat de dag gaat brengen.

Werkzaamheden SEH-arts

Het werk van een SEH-arts is erg divers en het aandachtsgebied is breed, omdat patiënten met allerlei problemen naar de spoedeisende hulp komen. Denk bijvoorbeeld aan een patiënt met een gebroken been, een oudere met een bloedvergiftiging, een tiener na een ernstig auto-ongeluk, iemand met een hartaanval of een kind met een brandwond. De SEH-arts vangt de patiënt op, zorgt voor stabilisatie, gaat waar mogelijk het gesprek aan met de patiënt, doet aanvullend onderzoek, diagnosticeert en zet de initiële behandeling in. Daarnaast is het mogelijk om een medisch specialist in consult te vragen en de patiënt eventueel voor verdere behandeling op een verpleegafdeling op te nemen.

Naast directe patiëntenzorg ben je samen met de zorgcoördinator verantwoordelijk voor een vloeiende doorstroming op de SEH. Verder ben je als spoedeisende hulp arts actief in het geven van supervisie en onderwijs aan ANIOS, AIOS en coassistenten. Daarnaast werk je veel samen met SEH-verpleegkundigen.

Het werk van een SEH-arts kan dus erg stressvol en spannend zijn. Je krijgt te maken met patiënten in levensbedreigende situaties, maar gelukkig ook met minder acute problemen. Als SEH-arts ben je hier tegen bestand en kun je goed en snel beslissingen onder druk maken. Verder is het belangrijk om te beseffen dat je als SEH-arts vaak in ploegendiensten werkt, namelijk in de avonden, nachten en weekenden.

Uitgelichte vacatures

Opleiding SEH-arts

De opleiding tot SEH-arts duurt in totaal negen jaar. Na een afgeronde opleiding Geneeskunde van zes jaar duurt de opleiding spoedeisende hulp nog drie jaar. Om deze opleiding te kunnen volgen, dien je te solliciteren voor een opleidingsplek op de spoedeisende hulp afdeling in een erkend academisch ziekenhuis. Wanneer je een SEH-arts bent, ben je geen medisch specialist. Je bent namelijk een generalist die zich richt op acute problemen. Tijdens de eerste twee jaar van de opleiding loop je stages op verschillende afdelingen van het ziekenhuis, zoals de cardiologie, interne geneeskunde, longgeneeskunde, kindergeneeskunde en de neurologie. Daarna volgt een stage van een jaar op de SEH. Ook moet je stage lopen bij de ambulance.

Het salaris van een SEH-arts

Omdat een SEH-arts geen medisch specialist is, maar een ‘profiel’, ligt het salaris over het algemeen lager dan medisch specialisten en vergelijkbaarder met een huisarts. Als SEH-arts wordt je over het algemeen ingeschaald in schaal 75. Het salaris van een beginnend SEH-arts is ongeveer €4.200,- bruto per maand conform cao ziekenhuizen. Dit kan oplopen tot €7.700,- bruto per maand. Wanneer je kiest voor detacheren via TMI verdien je over het algemeen meer dan wanneer je direct in dienst treed bij een ziekenhuis. Bij TMI verdien je tussen de €6.636,- en €11.941,- bruto per maand, gebaseerd op het cao AMS. Dit hangt af van het aantal jaren werkervaring dat je hebt opgedaan.

Wil je werken als SEH-arts via TMI?

Bekijk dan de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
martijn de vette portretfoto

Martijn de Vette

Recruitment manager

020 - 510 6754 martijn@tmi.nl

Kimberly Niemantsverdriet

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 528 497 35 kimberly@tmi.nl