Als spoedeisende hulp verpleegkundige (SEH) zie jij een patiënt net nadat deze is binnen gebracht. Na overleg met het ambulancepersoneel stel je een diagnose en maak je een behandelplan. Wanneer een patiënt zelf naar de spoedeisende hulp is gekomen dien je zelf een diagnose te stellen naar aanleiding van de intake met de patiënt.
Een SEH is 24/7 open en je moet als SEH verpleegkundige overal op voorbereid zijn. Geen dag is hetzelfde op deze afdeling. Patiënten van alle leeftijden met de meest uiteenlopende klachten komen op deze afdeling terecht. Van een gekneusde vinger, tot ademhalingsproblemen, hartklachten of een ernstig ongeluk. Er kan ook sprake zijn van een levensbedreigende situatie. Het is jouw doel om de gevolgen van een letsel of ziekte zo goed mogelijk op te lossen of te behandelen. Verder begeleid en informeer je de mensen die met die patiënt zijn meegekomen zo goed mogelijk.
Wanneer je werkzaam bent op de spoedeisende hulp als verpleegkundige zijn de volgende vaardigheden van belang:
Om aan het werk te kunnen gaan op een spoedeisende hulp (SEH) moet je naast je mbo- of hbo-opleiding Verpleegkundige een vervolgopleiding doen. Deze opleiding doe je nadat je je opleiding verpleegkundige hebt afgerond. De opleiding voor spoedeisende hulp verpleegkundige heeft een duur van twaalf tot achttien maanden. In die tijd ben je werkzaam als leerling SEH verpleegkundige oftewel SEH verpleegkundige in opleiding.
Speel je met het idee om SEH verpleegkundige te worden? Onderzoek dan de uitgebreide eisen voor de opleidingsroutes tot SEH verpleegkundige.
Na het afronden van de opleiding ga je aan de slag als beginnend spoedeisende hulp verpleegkundige. Je ontvangt dan een bruto maandsalaris rond de €3.115,-. Het bruto maandsalaris kan oplopen tot maximaal €4.391,-. Daarnaast ontvang je nog 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Afhankelijk van je werktijden heb je ook recht op onregelmatigheidstoeslag bovenop je standaard salaris, die percentages lopen op van 22% tot 60% en uitzonderlijk zelfs tot 72%. Alle afspraken vind je in de geldende cao.
Naast de mogelijkheid om direct in dienst te treden bij een ziekenhuis, kun je ook aan de slag via een detacheringsbureau, bijvoorbeeld als zzp’er. Je bepaalt dan zelf in welk ziekenhuis je gaat werken en hoeveel diensten je draait. Als zzp’er ben je je eigen baas en heb je daarin veel vrijheid. Hoe hoog je uutarief is als zzp’er verschilt per opdrachtgever en je werkervaring.
TMI ambassadeur Brenda Klinkhamer gaat voor de afwisseling “Geen dag is hetzelfde, soms is het hollen en dan weer stilstaan.” en werkt met een vast contract via het Flexbureau op verschillende werkplekken .