Wat doet een internist?

Een internist is een specialist die zich bezighoudt met voorkomen, diagnosticeren en behandelen van ziekten met betrekking tot de inwendige organen van een patiënt zoals de lever, de darmen, de nieren en de longen, maar ook het bloed. Het vakgebied waarbinnen jij als internist werkzaam bent betreft de interne geneeskunde ofwel inwendige geneeskunde. De ziekten waarvoor een patiënt bij jou terecht komt zijn onder andere bloedziekten, kanker, maag-, darm-, en leverziekten, stofwisselingsstoornissen en allergische aandoeningen.

Als internist komen er regelmatig patiënten bij jou terecht die nog geen diagnose hebben gekregen. Jij diagnosticeert vervolgens de patiënt door bijvoorbeeld lichamelijk onderzoek uit te voeren, zoals een urine- of bloedonderzoek. Vervolgens stel je een behandelplan op. Als een patiënt geopereerd moet worden verwijs je de patiënt indien nodig door naar de betreffende specialist, bijvoorbeeld de chirurg. Zelf voer jij ook behandelingen uit zoals het inbrengen van drains of het toedienen van chemotherapie en het voorschrijven van bijvoorbeeld medicatie. Tenslotte besteed je ook tijd aan administratie, managementtaken en het begeleiden van arts-assistenten en coassistenten.

Waar werk je als internist?

Je komt als internist te werken in een ziekenhuis. In vele gevallen werken internisten op de polikliniek of de verpleegafdeling interne geneeskunde. Je werkt veel samen met chirurgen, verpleegkundigen, oncologen en arts-assistenten.

Uitgelichte vacatures

Benodigde opleiding voor internist

Indien je internist wilt worden dien je eerst jouw zes jaar durende studie geneeskunde te hebben afgerond. Vervolgens volg je nog een zes jaar durende academische opleiding binnen de interne geneeskunde tot internist. Hierbij werk je al in de praktijk en volg je stages, zoals een stage op de verschillende verpleegafdelingen en op de polikliniek, doe je consulten of werk je op de intensive care. In de laatste twee jaar van de opleiding tot internist kies je een specialisatie. Dit kan bijvoorbeeld nefrologie, oncologie of klinische geriatrie zijn.

Er zijn ieder jaar in totaal 112 plekken voor de specialisatie opleiding tot internist, die vervolgens verdeeld zijn over acht regio’s. Dit betreffen de regio’s Groningen, Utrecht, Amsterdam VU, Amsterdam AMC, Leiden, Rotterdam, Nijmegen, Maastricht.

Specialisaties interne geneeskunde

De interne geneeskunde betreft een breed vakgebied waaronder verschillende specialismen vallen zoals, nefrologie, oncologie, endocrinologie, intensive care, gastro-enterologie, vasculaire geneeskunde, geriatrie, infectieziekten en hematologie. Wat betreft de functietitel wordt de specialisatie achter jouw titel als internist vermeld. Zo kan de functietitel bijvoorbeeld zijn internist-oncoloog of internist-hematologie.

Salaris internist

Het salaris van een internist is afhankelijk van de hoeveelheid ervaring die je hebt en binnen welk vakgebied je werkzaam bent. Het gemiddelde salaris van een afgestudeerd internist binnen de interne geneeskunde ligt tussen de €6.636,- en de €11.941,- per maand.

Als AIOS interne geneeskunde verdien je afhankelijk van jouw werkervaring tussen de €3.664,- en de €4.546,- per maand. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden als internist binnen TMI? Onze consultants helpen je hier graag mee verder!

Wil jij werken als internist via TMI?

Bekijk dan de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
Gerwin Grootoonk

Gerwin Grootoonk

Senior Consultant Artsen & Specialisten & Team coördinator

06 - 415 123 37 gerwin@tmi.nl

Kimberly Niemantsverdriet

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 528 497 35 kimberly@tmi.nl