Neuroloog

Wat is een neuroloog?

Een neuroloog is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen aan de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren. Als neuroloog behandel je bijvoorbeeld patiënten met klachten als hoofdpijn, dubbelzien, krachtverlies en duizeligheid, maar ook aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, meningitis, multipele sclerose (MS), epilepsie, beroertes en hersentumoren.

Wat doet een neuroloog?

Tegenwoordig heb je als neuroloog de beschikking over moderne technologieën en veel meer geneesmiddelen, waardoor je veel meer voor patiënten kunt betekenen. Je werkt grotendeels van je tijd op de polikliniek en hebt hierdoor veel contact met patiënten. Je voert gesprekken met en luistert naar de patiënt, voert lichamelijk onderzoek uit en stelt een diagnose vast met behulp van bijvoorbeeld een spieronderzoek, een hersenfilmpje, een ruggenprik of een MRI-scan. Daarnaast voer je overleg over je patiënten en bepaal je de behandeling. Je schrijft bijvoorbeeld fysiotherapie of medicatie voor. Als de patiënt moet worden geopereerd, verwijs je hem of haar door naar bijvoorbeeld de (neuro)chirurg. Naast je werk op de polikliniek werk je vaak ook op de Spoedeisende Hulp, bijvoorbeeld bij een hersenbloeding of -infarct. Als neuroloog werk je nauw samen met fysiotherapeuten, ergotherapeuten, revalidatieartsen en radiologen. Daarnaast begeleid je co- en arts-assistenten en geef je onderwijs.

Opleiding tot neuroloog

De opleiding tot neuroloog duurt in totaal twaalf jaar, waarvan zes jaar Geneeskunde en zes jaar de vervolgopleiding Neurologie. Als AIOS neurologie leer je meer over de volgende onderdelen: algemene neurologie, klinische neurofysiologie, neurochirurgie, kinderneurologie en intensive/medium care. Tijdens de eerste drie jaar van de opleiding doe je ervaring op binnen de neurologie op verschillende plekken, zoals de polikliniek, de verpleegafdeling, de spoedeisende hulp en op de consultatieve dienst. Daarna doe je gedurende één jaar stages op de medium/intensive care neurologie, kinderneurologie en de neurochirurgie. Vervolgens leer je een jaar over klinische neurofysiologie, gevolgd door een jaar verdieping in het aandachtsgebied dat jou het meest aanspreekt. Ook dien je minimaal een voordracht te houden of een wetenschappelijk artikel te publiceren.

Jaarlijks zijn er 50 tot 54 opleidingsplekken beschikbaar voor de neuroloog opleiding. Om meer kans te krijgen voor een opleidingsplek is het handig om eerst ervaring op te doen als ANIOS neurologie na de opleiding Geneeskunde. Als ANIOS neurologie doe je al ervaring op, waardoor je eventuele voorrang krijgt bij je sollicitatie voor de medische opleiding Neurologie.

Wat verdient een neuroloog?

Het salaris van een neuroloog verschilt per dienstverband. Als neuroloog in loondienst val je onder de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS) en word je geacht een werkweek te maken van 45 uur. Als beginnend neuroloog is je salaris ongeveer €70.000,- per jaar. Dit kan oplopen tot €130.000,- per jaar. Hierbij komt ook nog een vakantietoeslag van 8% en eventuele toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Het salaris van een zzp’er neuroloog ligt tussen de €150.000,- en €250.000,- per jaar. Dit ligt hoger dan het salaris van een neuroloog in dienstverband, maar vergeet niet dat ook je pensioenkosten en verzekeringen hieronder vallen.

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!

Martijn de Vette

Recruitment manager

020 - 510 6754 martijn@tmi.nl

Kimberly Niemantsverdriet

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 528 497 35 kimberly@tmi.nl