Fysiotherapeut

Wat is een fysiotherapeut?

Het woord fysiotherapie is een samenvoeging van de woorden ‘fysio’ en ‘therapie’. Fysio (in het latijn; phsyio) kent meerdere betekenissen, maar staat vooral voor bewegingsleer. Therapie is een synoniem voor behandelmethode. Een fysiotherapeut valt onder de paramedische beroepen en behandelt mensen met klachten aan het bewegingsstelsel. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die gewrichtspijn hebben of last hebben van motoriek of spieren. Een fysiotherapeut is een expert op het gebied van houding en beweging. Als fysio streef je onder andere naar een verbetering van functioneren, vermindering van pijn, lichamelijke ontspanning en een verbetering van de lichaamshouding van de patiënt.

Wat doet een fysiotherapeut?

Als fysiotherapeut is het jouw taak om een passend behandelplan op te stellen met de patiënt. Deze patiënten zijn vaak doorverwezen door een medisch specialist zoals een revalidatiearts of huisarts. Echter zonder verwijsbrief kunnen patiënten ook terecht bij de fysiotherapeut. De klachten van de patiënt kunnen op verschillende manieren worden behandeld, bijvoorbeeld met massagetherapie, oefentherapie en bewegingstherapie. Ook voor ademhalingsoefeningen kan een patiënt terecht bij een fysiotherapeut. Gedurende de behandelingen wordt er vaak gebruikt gemaakt van hulpmiddelen zoals ballen, fitnessapparatuur, klimrekken en massageproducten.

De taken van een fysiotherapeut bestaan uit het stellen van fysiotherapeutische diagnoses, bieden van verschillende behandelingsstrategieën en het formuleren van behandelplannen. Verder is een fysiotherapeut verantwoordelijk voor het behandelingsproces en het toepassen van fysiotherapeutische interventies tijdens de behandeling. Tot slot interpreteert de fysiotherapeut medische resultaten en geeft voorlichting over de preventie van ziekte.

Hoe word je fysiotherapeut?

Als je fysiotherapeut wilt worden, dien je de vierjarige hbo-opleiding Fysiotherapie te volgen. De opleiding tot fysiotherapeut is zowel in voltijd, deeltijd of duaal te volgen. Om toegelaten te worden tot de opleiding dien je in het bezit te zijn van een havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma. In het eerste jaar van de fysiotherapie opleiding worden er twee overkoepelende thema’s behandeld: patiënten met klachten aan bewegings- of houdingsapparaat en gezond bewegen. Er zijn diverse vakken waaronder psychologie, fysiologie en anatomie. Tevens worden er verschillende behandelmethodes en ziektebeelden besproken. In het tweede jaar van de fysiotherapie opleiding komen er complexere ziektebeelden aan bod en om praktijkervaring op te doen loop je stage. In het derde en vierde jaar wordt er ook stage gelopen en volg je een minor. Verder schrijf je een scriptie door middel van een praktijkgericht onderzoek. Na het behalen van jouw bachelor Fysiotherapie dien je je als fysiotherapeut in te schrijven in het BIG-register.

Relevante vacatures

Master na fysiotherapie

Wil je na jouw bachelor Fysiotherapie doorstuderen? Dan zijn er een aantal masteropleidingen die goed aansluiten op de opleiding fysiotherapie. Alle onderstaande masteropleidingen zijn deeltijdopleidingen en volg je bij een hbo-instelling in. Er bestaan dus geen masteropleidingen Fysiotherapie aan de universiteit.

Psychosomatische fysiotherapeut

Wat doet een psychosomatische fysiotherapeut? Als psychosomatische fysiotherapeut ben je gespecialiseerd in het behandelen van klachten die met spanning en stress te maken hebben en onbegrepen lichamelijke klachten. Als je psychosomatische fysiotherapeut wilt worden, dien je de driejarige master Psychosomatische Fysiotherapie te volgen na jouw hbo-opleiding Fysiotherapie. Tijdens de opleiding Psychosomatische Fysiotherapie leer je meer over de samenwerking tussen lichaam en geest. De opleiding bestaat uit online lessen en klassikale bijeenkomsten. Vervolgens pas je alle informatie die je hebt geleerd direct toe in de praktijk.

Orofaciale fysiotherapie

Bij orofaciale fysiotherapie behandel en onderzoek je patiënten met temporomandibulaire- en neurofysiologische klachten. Door de drie jaar durende master Orofaciale Fysiotherapie word je als fysiotherapeut klinisch specialist op het gebied van de hoofd-hals regio. In het eerste leerjaar doe je generieke mastercompetenties op zoals klinische redeneren, klinimetrie, methodologie en statistiek, evidence based practice en tot slot implementeren en innoveren. In jaar twee en drie van de master Orofaciale Fysiotherapie worden er vier modules met specifieke thema’s (Chirurgie en oncologie, KNO, Neurologie en Kauwstelsel en tandheelkunde) per jaar behandeld. In het tweede en derde jaar wordt er ook praktijkervaring opgedaan door middel van stages.

Sportfysiotherapeut

Een sportfysiotherapeut behandelt mensen met sportgerelateerde aandoeningen. Je werkt met prestatie- en recreatiegerichte (top)sporters, maar ook met mensen die na een langdurige of chronische aandoening weer willen bewegen of sporten. De opleiding tot sportfysiotherapeut duurt drie jaar. Tijdens de opleiding leer je alles omtrent anatomie, pathologie, kinematica, trainingsleer en fysiologische herstelprocessen. Het opleidingsprogramma bestaat uit negen modules met een sport specifieke inhoud. Er worden drie onderwijsblokken per jaar gehouden, waarin per keer één onderwerp centraal staat. Tijdens de onderwijsblokken heb je zes dagen les en een aantal weken daarna vindt het examen plaats. Tevens loop je stage tijdens de sportfysiotherapeut opleiding.

Oncologische fysiotherapie

Bij oncologische fysiotherapie verleen je fysiotherapeutische zorg aan oncologiepatiënten met bijvoorbeeld stoornissen, beperkingen of participatieproblemen. Deze problemen kunnen zich voordoen door de behandeling of de ziekte zelf. Je kunt als oncologisch fysiotherapeut worden ingezet bij verschillende behandelingsfases; de curatieve-, palliatieve- of terminale fase. Bij de curatieve fase is de behandeling gericht op genezing, de palliatieve fase is gericht op behoud van functioneren en in de terminale fase begeleid je patiënten die steeds minder kunnen en komen te overlijden. De Master Oncologic Physical Therapy (MOPT) duurt drie jaar. De opleiding bestaat uit klassikale bijeenkomsten en er wordt gewerkt in groepen op een locatie naar keuze. Als je de master Oncologie Fysiotherapie hebt afgerond kun je op basis van klinisch redeneren onderbouwde keuzes maken in de fysiotherapeutische behandeling van oncologiepatiënten.

Geriatriefysiotherapie

Bij geriatriefysiotherapie verleen je fysiotherapeutische zorg aan ouderen die te maken hebben met complexe gezondheidsproblemen. Dit kunnen bijvoorbeeld ouderen zijn met dementie, de ziekte van Parkinson, een beroerte, MS of een gebroken heup. De master Geriatriefysiotherapie duurt drie jaar. Er zijn klassikale bijeenkomsten, maar er wordt veelal gewerkt met groepen in jouw eigen regio. Vanaf het tweede jaar van de geriatriefysiotherapie opleiding is het werken met ouderen een vereiste.

Manuele fysiotherapie

Bij manuele fysiotherapie werk je met cliënten die klachten hebben aan de wervelkolom of de gewrichten in armen en benen. Klachten zijn bijvoorbeeld een tenniselleboog, kaak-, heup- en of schouderklachten, hoofd- en nekpijn. Een manueel fysiotherapeut kijkt naar de manier van bewegen en zorgt dat de gewrichten beter gaan werken. Na de opleiding tot fysiotherapeut moet je nog de driejarige post-hbo masteropleiding Manuele Fysiotherapie volgen totdat je echt aan de slag kunt als manueel therapeut.

Waar werkt een fysiotherapeut?

Als fysiotherapeut kun je aan de slag binnen diverse instanties zoals gezondheidscentra, revalidatiecentra, een verpleeghuis, ziekenhuis of in de gehandicaptenzorg. Ook is het mogelijk om een eigen fysiotherapiepraktijk op te starten.

Wat verdient een fysiotherapeut in loondienst?

Het salaris van een fysiotherapeut is afhankelijk van meerdere factoren. Indien je als fysiotherapeut werkzaam bent bij een vrijgevestigde praktijk, is er geen sprake van een cao. Als je in loondienst bent bij een verpleeghuis, ziekenhuis of in de gehandicaptenzorg dan verdien je als fysiotherapeut volgens de geldende cao van de zorginstantie. Onder welke salarisschaal je als fysiotherapeut valt, is ook afhankelijk van de cao van de zorginstantie waar je werkt. Het startsalaris van een fysiotherapeut is ongeveer €2.533,- en kan oplopen tot maximaal €4.559,- bruto per maand. Het inkomen is gebaseerd op een 40-urige werkweek. Wat een fysiotherapeut netto per maand verdient, kan dus erg verschillen, maar begint bij ongeveer €2.100,- per maand.

Wat verdient een fysiotherapeut per uur als zzp’er?

Binnen de fysiotherapie kun je ook aan de slag als zzp’er. Het salaris van een fysiotherapeut op zzp-basis is ten eerste afhankelijk van of hij of zij een eigen praktijk heeft of niet. Als je praktijkeigenaar is jouw inkomen als fysiotherapeut afhankelijk van de omzet en winst die je maakt. Als je als fysiotherapeut werkt op zzp-basis zonder eigen praktijk dan ligt het bruto uurtarief gemiddeld tussen de  €35,- en €75,-. Het exacte uurtarief is onder andere afhankelijk van de arbeidsmarkt, jouw werkervaring, de hoeveelheid concurrentie en de regio waar je gaat werken.

Aan de slag als fysiotherapeut via TMI?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Kelly Jansen

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl
pien sintenie

Pien Sintenie

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl