Een uroloog behandelt patiënten met aandoeningen of stoornissen aan hun urinewegen, de blaas en de nieren. Mannen gaan tevens voor behandelingen aan de geslachtsorgaan naar de uroloog. Dit in tegenstelling tot vrouwen, die hiervoor naar een gynaecoloog toe gaan. Organen die onder het vakgebied urologie vallen zijn de nieren, urineleiders, blaas, urinebuis, de penis, het scrotum, de testes en de prostaat.
Als uroloog houd je je bijvoorbeeld bezig met nierstenen, aangeboren afwijkingen, prostaatvergrotingen, blaas- of prostaattumoren, incontinentie, infecties, soa’s of impotentie. Je diagnosticeert patiënten door middel van gesprekken en aanvullend onderzoek, zoals een blaasscopie, echo’s of laboratoriumonderzoek van het bloed of de urine. Je voert patiëntenoverleg en je stelt in samenspraak met de patiënt een behandelplan op, geeft voorlichting en voert behandelingen uit. Je werkt voornamelijk op de polikliniek en de afdeling. Daarnaast doe je als uroloog ook de chirurgische ingrepen, zoals het verwijderen van de prostaat of de blaas, het opereren aan kanker van de nieren of urinewegen, niersteenvergruizingen, besnijdenissen of sterilisaties van de man. Na de behandeling doe je tevens ook de nazorg van de patiënt.
Je hebt als uroloog veel contact met de patiënten van begin tot eind. Daarnaast werk je veel samen met collega’s, zoals urologisch verpleegkundigen, gynaecologen, seksuologen, chirurgen en oncologen.
Als uroloog houd je je dus ook bezig met de nieren. Verwar dit niet met een nefroloog: een nefroloog is een internist, die de nieren kan behandelen met medicijnen of dialyse. Een nefroloog opereert dus niet, dit in tegenstelling tot de uroloog. Bij een probleem aan de nieren waar een operatie voor nodig is, zal de nefroloog dus doorverwijzen naar de uroloog.
De opleiding tot uroloog duurt vijfenhalf jaar, waarvan anderhalf jaar algemene heelkunde en vier jaar urologie. Nadat je de opleiding Geneeskunde hebt behaald, kun je solliciteren voor de opleiding Urologie. Als uroloog in opleiding leer je over de algemene urologie, het gebruik van verschillende beeldvormende technieken, zoals echografie en het urodynamisch onderzoek. Daarnaast houd je je bezig met nefrologie en leer je de handelingen voor het opereren van een bijnier, nier, ureter, blaas en/of prostaat. Binnen de urologie zijn verschillende specialisaties mogelijk, zoals acute urologie, kinderurologie, oncologische urologie, andrologische urologie of transplantatie-urologie. Jaarlijks zijn er twintig opleidingsplekken beschikbaar om als AIOS urologie te starten.
Het is erg moeilijk om toegelaten te worden tot de opleiding. Je moet echt meerdere jaren ANIOS ervaring hebben en het liefst ook een PhD om toegelaten te worden tot de uroloog opleiding.
Het salaris van een uroloog in loondienst start ongeveer bij €70.000,- bruto per jaar. Afhankelijk van je werkervaring, kan dit oplopen tot €130.000,- bruto per jaar. Dit is volgens de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten op basis van een 45-urige werkweek.