Oogarts

Wat is een oogarts?

Oogheelkunde is het medisch specialisme dat patiënten behandelt met klachten aan of aandoeningen van het oog. Hierbij kan het gaan om alle onderdelen van het oog, zoals de oogleden, de traanbuizen, de lens, het netvlies, het oogwit of de iris, maar ook de omliggende structuren, zoals de spieren, zenuwen en bloedvaten, en soms zelfs om systeemziekten van het hele lichaam. Wanneer een huisarts of opticien er niet uit komt bij oogklachten, wordt de patiënt vaak doorverwezen naar een oogarts.

Een oogarts is een medisch specialist en helpt patiënten van alle leeftijden die oogklachten en / of -aandoeningen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan staar, glaucoom, netvliesloslatingen, scheel zien, diabetische retinopatie, oogtumoren of andere oogziekten. Andere benamingen voor een oogarts zijn oftalmoloog of een oculist.

Wat doet een oogarts?

Als oogarts behandel en begeleid je patiënten met oogklachten of –aandoeningen. Hiervoor voer je gesprekken met patiënten, doe je lichamelijk- en aanvullend onderzoek (zoals oogdrukmetingen, spleetlamponderzoek of onderzoek naar de stroming van bloed in het netvlies), voer je oogmetingen uit, stel je diagnoses en stel je een behandelplan op. Voor sommige aandoeningen kun je patiënten behandelen met injecties, lasertherapie, medicatie of oogdruppels. Andere aandoeningen, zoals staar of een netvliesloslating, moeten worden behandeld door middel van een operatie, die je als oogarts zelf uitvoert.

De werkzaamheden vinden vooral plaats op de polikliniek, dagbehandeling of de operatiekamer. Natuurlijk houd je je naast bovenstaande werkzaamheden ook bezig met voorlichting geven aan de patiënt, administratie en medisch overleg met andere specialisten, en eventueel met wetenschappelijk onderzoek. Als oogarts in een academisch ziekenhuis begeleid je ook ANIOS en AIOS oogheelkunde. Verder kun je je als oogarts ook richten op de neurologie. Een oogarts werkt veel samen met andere specialisten, zoals de optometrist, de opticien, de KNO-arts, de neuroloog of de plastisch chirurg.

Opleiding tot oogarts

De opleiding tot oogarts duurt in totaal elf jaar. Na de zesjarige opleiding Geneeskunde duurt de oogarts opleiding nog vijf jaar. Als AIOS oogheelkunde verdiep je je in de fysiologie, pathologie en biochemie van het oog en in de optica. Ook breng je twaalf maanden verplicht door op een polikliniek. Verder dien je als AIOS oogheelkunde minimaal één voordracht te houden of wetenschappelijk artikel te publiceren.

Jaarlijks zijn er 36 plekken beschikbaar voor ANIOS die de opleiding tot oogarts willen volgen. Om zeker te weten of de opleiding tot oogarts bij jou past is het handig om eerst ervaring op te doen als ANIOS oogheelkunde. Er zijn diverse vacatures beschikbaar voor basisarts oogheelkunde in ziekenhuizen.

Salaris oogarts

Als oogarts val je onder de arbeidsvoorwaarden medisch specialisten (AMS). Dit betekent dat je een 45-urige werkweek hebt. Het oogarts salaris ligt gemiddeld tussen de €5.833,- en €10.833,- bruto per maand. Als ANIOS oogheelkunde is het salaris gemiddeld €3.664,- en €5.504 bruto per maand. Het salaris van medisch specialisten, dus onder andere een oogarts ligt bij TMI iets hoger. Daar verdien je namelijk tussen de €6.636,- en €11.941,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging als oogarts?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op!
martijn de vette portretfoto

Martijn de Vette

Recruitment manager

020 - 510 6754 martijn@tmi.nl