Oncoloog

Wat is een oncoloog?

Een oncoloog is een medisch specialist in de behandeling van kanker. De oncologie is een specialisme binnen de interne geneeskunde. Daarom wordt er ook vaak gesproken over internist-oncoloog. Binnen de oncologie kun je je ook weer specialiseren in een bepaald soort kanker.

Type kankers om in te specialiseren als oncoloog:

Wat doet een oncoloog?

Als internist-oncoloog heb je diverse werkzaamheden en ben je veelal werkzaam in het ziekenhuis op de polikliniek en afdeling Oncologie. Je diagnosticeert onder andere patiënten die mogelijk kanker hebben door middel van gesprekken en onderzoeken zoals bloedonderzoek of scans. Vervolgens stel je een behandelplan op in samenwerking met de patiënt en andere specialisten. Je schrijft bijvoorbeeld chemotherapie, hormoontherapie of andere medicijnen voor. Voor bestraling of een operatie verwijs je door naar respectievelijk de radiotherapeut en de chirurg, uroloog of gynaecoloog. Daarnaast geef je veel tekst, uitleg en begeleiding aan je patiënten en diens naasten.

Nadien verricht je de nacontrole van kankerpatiënten en verleen je eventueel palliatieve zorg. Ook voer je soms onderzoek uit bij de familieleden van patiënten in het geval van erfelijke vormen van kanker. Als oncoloog in een universitair medisch centrum doe je vaak ook wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld de oorzaken van kanker en nieuwe en verbeterde behandelmethoden en begeleid je AIOS en ANIOS oncologie.

Oncoloog opleiding

Om oncoloog te kunnen worden, dien je eerst de universitaire opleiding Geneeskunde te hebben afgerond. Deze opleiding duurt zes jaar. Vervolgens kun je je aanmelden voor de medische vervolgopleiding Interne Geneeskunde, die ook zes jaar duurt. In de eerste vier jaar word je opgeleid tot internist door verschillende stages te doen binnen de algemene interne geneeskunde. Vervolgens duurt de oncoloog opleiding nog twee jaar.

Salaris oncoloog

Volgens de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS) is het salaris van een oncoloog tussen de €6.636,- en €11.941,- bruto per maand op basis van 45 uur per week. Daarbovenop komt nog een vakantietoeslag van 8% en toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als AIOS oncologie start je met een salaris van ongeveer €3.000,- en dit kan oplopen tot €4.000 euro bruto per maand.

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging als uroloog?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op!

Martijn de Vette

Recruitment manager

020 - 510 6754 martijn@tmi.nl