Anesthesiemedewerker

Wat is anesthesie?

Anesthesie betekent ook wel verdoving. Dit krijgt een patiënt voordat hij of zij wordt geopereerd, zodat er tijdens de operatie geen pijn wordt ervaren. Anesthesie kan op verschillende manieren worden gegeven, zoals een narcose waarbij de patiënt geheel buiten bewustzijn is. Een andere optie is sedatie, een combinatie van een slaapmiddel en een pijnstiller, ook wel een ‘roesje’. Ten slotte is er nog de mogelijkheid tot een ruggenprik of lokale verdoving, waarbij alleen het deel waar geopereerd moet worden wordt verdoofd. Een combinatie van deze vormen is ook mogelijk. De manier van verdoving hangt af van de soort operatie, leeftijd, lichamelijke fitheid en de persoonlijke voorkeur.

Wat doet een anesthesiemedewerker?

De taken van een anesthesiemedewerker is een combinatie van techniek en sociaal. Je bewaakt en begeleidt de patiënt voor, tijdens en na de operatie. Je werkt hierbij nauw samen met de anesthesioloog, die de eindverantwoordelijke is wat betreft de anesthesie en de taken. Voor de operatie controleer je alle benodigde apparatuur en assisteer je vervolgens de anesthesioloog bij de verdoving van de patiënt. Als anesthesiemedewerker is het belangrijk dat je de patiënt geruststelt.

Tijdens de operatie van de patiënt sta jij samen met de chirurg en operatieassistenten op de OK. Als anesthesiemedewerker is het dan je taak om voortdurend de vitale functies van de patiënt in de gaten te houden op de beeldschermen. Op het moment dat er tijdens de operatie een probleem plaatsvindt neemt de anesthesiemedewerker contact op met de anesthesioloog om de vervolgstappen te bespreken en voert de anesthesiemedewerker de handelingen zelfstandig uit.

Na de operatie is zowel de anesthesiemedewerker als de anesthesioloog aanwezig om de patiënt weer wakker te maken.

Verhalen uit de zorg

anesthesie Ervaringsverhaal
13 december 2021 - Marlou Kramer

Anesthesie: een technisch vak met patiëntencontact

ziekenhuis Ervaringsverhaal
30 november 2021 - Cynthia Buckert

Guido Rutten over zijn werk op de Recovery

Veelgestelde vragen zzp in de zorg Achtergrondinformatie
28 december 2021 - Hillie Bosma

10 veelgestelde vragen over het werken als zzp’er in de zorg

Van anesthesieverpleegkundige naar anesthesiemedewerker

Andere benamingen voor een anesthesiemedewerker zijn: anesthesieverpleegkundige en anesthesie assistent. Twee termen die vroeger voornamelijk werden gebruikt. Men is zichzelf op een gegeven moment anesthesieverpleegkundige gaan noemen, omdat je alleen als verpleegkundige bij de anesthesie kon werken. Officieel was de benaming voor dit beroep toentertijd ‘operatieassistent differentiatie anesthesie’, wat later werd aangepast naar anesthesie assistent. Tegenwoordig is het in Nederland zo dat niet-verpleegkundigen ook anesthesiemedewerker kunnen worden, vandaar dat de termen anesthesieverpleegkundige en anesthesie assistent zijn vervangen voor anesthesiemedewerker.

Anesthesiemedewerker opleiding

De opleiding tot anesthesiemedewerker is op hbo-niveau. Hiervoor hoef je geen afgeronde vooropleiding in de zorg te hebben. Er zijn verschillende opleidingen om anesthesiemedewerker te worden.

Inservice opleiding anesthesiemedewerker

De eerste manier is een inservice opleiding van drie jaar. Bij een inservice opleiding tot anesthesiemedewerker volg je de opleiding onder verantwoordelijkheid van het ziekenhuis en combineer je praktijk met theorie. Je gaat een leerarbeidsovereenkomst aan met het ziekenhuis waar je wordt opgeleid. De eerste zes maanden van de opleiding krijg je veel theorie en heb je een aantal stages. Na succesvolle afronding van de theorie ga je aan de slag als leerling anesthesiemedewerker in het ziekenhuis waarmee je de overeenkomst hebt afgesloten. Wel wordt er van je verwacht dat je nog zes tot acht uur per week besteed aan je opleiding.

Verpleegkunde technische stroom

Een andere opleiding tot anesthesiemedewerker is de hbo-opleiding Verpleegkunde Technische Stroom. Deze opleiding duurt vier jaar. Naast het volledige programma van de opleiding Verpleegkunde, volg je bij deze opleiding ook nog speciale lessen voor het beroep operatieassistent of anesthesiemedewerker. Voor de start van de studie kies je één van deze twee richtingen. Na afronding van de opleiding heb je twee diploma’s. Je kunt aan de slag als verpleegkundige, maar ook als anesthesiemedewerker of operatieassistent. Omdat je studeert voor twee beroepen, moet je rekening houden met 48 uur studie per week.

Opleiding Medische Hulpverlening

Een laatste opleiding tot anesthesiemedewerker is de hbo-opleiding Medische Hulpverlening. Deze opleiding duurt tevens vier jaar. De opleiding is gericht op acute zorg (SEH en ambulance), interventiezorg (anesthesie) en diagnostische zorg (cardiologie). Halverwege je studie kies je welke richting je op wilt en waar je het laatste jaar je stage gaat lopen.  Na afronding van de opleiding ben je medisch hulpverlener.

Relevante vacatures

Waar kun je werken als anesthesiemedewerker?

Hoewel de meeste anesthesiemedewerkers te vinden zijn op de operatiekamer van het ziekenhuis, kun je ook ingezet worden voor kleinere ingrepen op de poliklinieken. Tevens kun je als anesthesiemedewerker ook werken bij de Spoedeisende Hulp, Intensive Care, Verloskunde of bij het traumateam. Wel is bij sommige afdelingen extra scholing vereist. Tijdens de pieken van de COVID-19 pandemie zijn anesthesiemedewerkers multi-inzetbaar geweest en hebben zij ook verpleegkundig werk uitgevoerd.

Naast het ziekenhuis kun je als anesthesiemedewerker ook aan de slag in een privékliniek voor specialistische operaties. Verder faciliteren twaalf ziekenhuizen in Nederland de mogelijkheid om als anesthesiemedewerker bij Defensie aan de slag te gaan. Dan word je uitgezonden tijdens vredesmissies. Wanneer je niet op uitzending bent, werk je als anesthesiemedewerker in het ziekenhuis om je kennis en vaardigheden te onderhouden.

Doorgroeimogelijkheden anesthesiemedewerker

Er zijn beperkte doorgroeimogelijkheden in je carrière anesthesiemedewerker. Zo kun je doorleren tot sedatiepraktijkspecialist (SPS). Deze opleiding duurt over het algemeen één jaar. Sedatie is zoals eerder benoemd, het rustig maken van de patiënt door middel van een roesje. Een sedatiepraktijkspecialist heeft op het gebied van sedatie een zelfstandige beslissingsbevoegdheid. Er hoeft dan geen anesthesioloog naast je te staan.

Een andere doorgroeimogelijkheid als anesthesiemedewerker is dat je meer richting het management gaat. Dan word je teamleider op de OK. Je neemt dus afstand van het werk als anesthesiemedewerker en neemt deel aan overleggen en krijgt managementtaken.

De OK is een besloten wereld van de rest van het ziekenhuis en daardoor heb je minder doorgroeimogelijkheden dan bijvoorbeeld een verpleegkundige. Als je het werk als anesthesiemedewerker leuk vindt, kun je er tot aan je pensioen werken. Maar wil je hierin stoppen, dan ga je naar een geheel andere functie.

Wil jij als anesthesiemedewerker aan de slag via TMI?

Wat verdient een anesthesiemedewerker?

Het salaris van een anesthesiemedewerker is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het aantal jaren werkervaring en het type zorginstelling. Als anesthesiemedewerker in het ziekenhuis val je onder de cao Ziekenhuizen en als anesthesiemedewerker in een privékliniek verdien je volgens de cao Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). Een anesthesiemedewerker bij Defensie ontvangt tevens een salaris volgens de cao Ziekenhuizen, maar daarnaast ook toeslagen van het Ministerie van Defensie voor het werk als militair.

Als anesthesiemedewerker in opleiding ontvang je een leerling-salaris volgens de cao Ziekenhuizen. Dit salaris betreft alleen voor de inservice opleiding tot anesthesiemedewerker.

Werken als gedetacheerde of zzp’er

Het is als anesthesiemedewerker gebruikelijk om in schaal 55 ingedeeld te worden volgens de cao Ziekenhuizen. Het brutosalaris ligt dan tussen de €3.115,- en €4.391,- per maand, op basis van een 36-urige werkweek. Bij TMI verdien je echter meer en is het gebruikelijk om hoger te worden ingeschaald, wanneer je wordt gedetacheerd. Hierdoor heb je als anesthesiemedewerker netto een hoger salaris.

Ook kun je als anesthesiemedewerker aan de slag als zzp’er. Wanneer je werkt op zzp-basis is je uurloon vaak hoger dan in vaste dienst. Bij TMI bemiddelen we ook zzp’ers en kun je zelf je rooster bepalen. Dit kan door middel van losse diensten via het Flexbureau of door een langere periode te werken bij een opdrachtgever. TMI is actief door heel Nederland, dus is er altijd een opdracht bij jou in de buurt.

Aan de slag als anesthesiemedewerker via TMI?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
pien sintenie

Pien Sintenie

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl