Bachelor Medisch Hulpverlener (BMH) is een relatief nieuw, maar breed beroep. Als medisch hulpverlener leer je medisch denken, goed communiceren en adequaat handelen in situaties waarbij patiënten gewond zijn. Als medisch hulpverlener is jouw takenpakket afhankelijk van je werkplek. Je kunt namelijk aan de slag als medisch hulpverlener spoedeisende hulp of medisch hulpverlener ambulancezorg.
Als medisch hulpverlener op de Spoedeisende Hulp begeleid je patiënten en coördineer je de hulpverlening. Je handelt adequaat in momenten van piekbelasting op de afdeling. Ook speel jij een belangrijke rol in de opvang van patiënten bij grootschalige incidenten. Soms vang je zwaargewonde patiënten op, maar meestal begeleid je patiënten die niet in levensbedreigende situaties verkeren. Je werkt hierbij veel samen met SEH verpleegkundigen.
Je kunt als medisch hulpverlener ook in de ambulancezorg werken. Op de ambulance verleen je eerste hulp aan patiënten die ter behandeling of voor onderzoek naar het ziekenhuis worden gebracht. Het kan ook zijn dat je ter plaatse eerste hulp verleent aan de patiënt. Jouw werkzaamheden bestaan uit het op de brancard leggen van de patiënt, verband omdoen, zuurstof toedienen en reanimeren. Dit gaat vaak om spoedgevallen en je werkt nauw samen met de ambulanceverpleegkundige.
Verder is er een breed scala aan andere vakgebieden waarin je als medisch hulpverlener kunt werken, zoals de cardiologie, anesthesiologie, op de operatiekamer of in verscheidene zorginstellingen.
Om medisch hulpverlener te worden volg je de hbo-opleiding Medische Hulpverlening. Deze opleiding duurt vier jaar (voltijd) en biedt zowel theorie- als praktijkkennis. De opleiding tot medisch hulpverlener kan in heel Nederland gevolgd worden.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld een physician assistant, is een medisch hulpverlener (momenteel) niet zelfstandig bevoegd. Als medisch hulpverlener werk je dus in opdracht van een zelfstandig bevoegde (BIG-geregistreerde) zorgverlener. Een BIG-registratie is als medisch hulpverlener dus niet mogelijk.
Het salaris van een medisch hulpverlener komt neer op gemiddeld minimaal zo’n €3.115,- en maximaal rond de €4.964,- per maand. Dit is wel afhankelijk van werkervaring, maar niet per se van specialisatie. Zo kan een medisch hulpverlener in de anesthesie salaris krijgen dat gelijk is aan dat van bijvoorbeeld het salaris van een medisch hulpverlener op de Spoedeisende Hulp.