Wat doet een ambulanceverpleegkundige?

Als ambulanceverpleegkundige geef je zorg en verpleging voor en tijdens het vervoer van een patiënt naar het ziekenhuis. Samen met de ambulancechauffeur beman je een ambulance. Vanuit de meldkamer krijg je meldingen binnen. Dit kunnen spoedritten zijn en minder urgente ritten, zoals besteld vervoer. Als ambulanceverpleegkundige heb je diverse taken.

Taken ambulanceverpleegkundige

 1. Eerste hulpverlener bij een ongeval en zelf beslissingen maken;
 2. Afhankelijk van de situatie moet je voor het vervoeren van de patiënt; verbanden aanleggen, beademingsapparatuur aansluiten, medicijnen toedienen, injecteren, hartmassages geven en/of toedienen van elektrische schokken;
 3. Verantwoordelijk voor de patiënt tijdens vervoer;
 4. Overdracht maken voor hulpverleners in het ziekenhuis;
 5. Zorg voor lichte ongevallen en overplaatsingen van patiënten;
 6. Vooraf de dienst controleren of alle apparatuur werkt en of er voldoende materialen aanwezig zijn.

Vaardigheden ambulanceverpleegkundige

De belangrijkste vaardigheden om een waardevolle ambulanceverpleegkundige te worden zijn:

 • Stressbestendigheid;
 • Beslissingsvaardig;
 • Handigheid;
 • Flexibiliteit;
 • Inlevingsvermogen;
 • Communicatieve vaardigheden.

Uitgelichte vacatures

Hoe word je ambulanceverpleegkundige?

Je wordt ambulanceverpleegkundige door de speciale werken en leren opleiding Ambulanceverpleegkundige te volgen. Je dient wel daarvoor al aan het werk te zijn als verpleegkundige met een mbo- of hbo-diploma.

Je leert tijdens deze opleiding alles over jouw taken bij spoedeisende hulpverlening en over het beoordelen van slachtoffers bij ongelukken. Naast de theoretische lessen krijg je ook opdrachten die je direct uitvoert in de praktijk. De opleiding kent drie varianten:

De verschillen binnen deze varianten zitten in de duur van de opleiding en daarmee ook in de inhoud van de opleiding. Uiteindelijk heb je met alle drie de varianten hetzelfde diploma, namelijk een CZO-diploma ambulanceverpleegkundige. Iedere opleiding heeft wel haar eigen toelatingseisen.

Korte tranche

De korte opleidingsroute is voor studenten die al een CZO-diploma hebben als intensive care verpleegkundige, spoedeisende hulp verpleegkundige of anesthesiemedewerker. Deze opleiding duurt zeven maanden waarbij je 23 lesdagen hebt. Regelmatig zijn er mogelijkheden via TMI om je hiervoor aan te melden.

CC-tranche

De Cardiac Care tranche opleiding is de middellange opleiding van de drie varianten en is geschikt voor studenten die al de opleiding cardiac care verpleegkundige hebben gevolgd. De opleiding duurt twaalf maanden waarbij je negen lesdagen hebt. 

Lange tranche

De lange tranche opleiding is voor verpleegkundigen zonder specialistische vooropleiding en wel ambulanceverpleegkundige willen worden. De lange tranche opleiding duurt achttien maanden waarbij je 35 lesdagen hebt.

Overweeg je ambulanceverpleegkundige te worden? Verdiep je dan in de uitgebreide toelatingseisen voor de opleidingsroutes tot ambulanceverpleegkundige.

Meer weten over werken bij de ambulance?

ambulanceverpleegkundige Aart Vlijm Ervaringsverhaal
23 februari 2021 - Cynthia Buckert

Ambulanceverpleegkundige Aart Vlijm over detacheren

ALS ambulance Ervaringsverhaal
26 januari 2021 - Cynthia Buckert

Frank neemt je mee in zijn werk als ambulanceverpleegkundige

Ambulanceverpleegkundige Bonaire Blog Ervaringsverhaal
7 december 2020 - Lisa Schagen

Werken als ambulanceverpleegkundige op Bonaire

Aanmelden voor de opleiding Ambulanceverpleegkundige

Om ambulanceverpleegkundige opleiding te kunnen volgen, dien je eerst te solliciteren bij een regionale ambulancevoorziening (RAV). Vervolgens als je wordt aangenomen, zal de RAV je inschrijven voor de opleiding bij de Academie voor Ambulancezorg in Harderwijk.

Naast Harderwijk heeft Ambulancezorg Groningen haar eigen opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Om je te kunnen aanmelden voor de opleiding in Groningen dien je minimaal een hbo-v diploma te hebben afgerond en is minimaal drie jaar werkervaring als verpleegkundige een vereiste.

Wat verdient een ambulanceverpleegkundige?

Het salaris van een ambulanceverpleegkundige verschilt op basis van werkervaring en welke opleidingsroute je hebt gevolgd. Hiervoor geldt de cao Ambulancezorg van dat moment. Bij een fulltime dienstverband kan een ambulanceverpleegkundige tussen de €3.389,- en €4.964,- bruto verwachten. Onregelmatigheidstoeslagen en reiskostenvergoeding komen nog bovenop het bruto-inkomen.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Bekijk de vacatures
Wil jij als ambulanceverpleegkundige aan de slag via TMI?

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Team AMBU helpt je hier graag mee verder!
heidi kamp portretfoto

Heidi Kamp

Accountmanager Ambulancezorg

020 - 510 6751 ambulance@tmi.nl
silvana van beek portretfoto

Silvana van Beek

Accountmanager Ambulancezorg

06 - 159 580 22 silvana@tmi.nl