De zeven maanden durende opleiding bevat in totaal 23 lesdagen, waarin je negen modules doorloopt. Deze lesdagen volg je aan de Ambulance Academie, die is gevestigd in Harderwijk. De modules bestaan naast schoolse activiteiten ook uit praktijk- en beroepsopdrachten die je uitvoert in het werkveld. Tijdens de praktijkdagen word je begeleid door een opleidingscoördinator van Ambulance Amsterdam, RAV Utrecht of RAV Hollands Midden.
De opleiding is opgesplitst in twee onderdelen. Het eerste deel, bestaande uit de eerste vijf modules, kun je beschouwen als basistraject, waarbij je vooral de benodigde vaardigheden en kennis aanleert. Je werkt in deze periode onder begeleiding in het werkveld, waarbij je groeit naar een steeds grotere mate van zelfstandigheid. Dit basistraject sluit je af met een tussentijds praktijkassessment bij de Ambulance Academie. Als je hiervoor een positieve beoordeling ontvangt van zowel de Ambulance Academie als je opleidingscoördinator, word je startcompetent bevonden en mag je de opleiding vervolgen.
Het tweede deel van de opleiding staat in het teken van verdieping. Hierin pas je de opgedane lesstof toe en werk je onder directe begeleiding in het werkveld. Ook dit tweede deel van de opleiding sluit je af met een praktijkassessment, waarbij je wederom een beoordeling ontvangt van zowel de Ambulance Academie als je opleidingscoördinator.
Gedurende de opleiding zijn er verschillende integratiemomenten met studenten die de opleiding tot ambulancechauffeur volgen. Het samen oefenen, trainen en praktisch examineren geeft een toegevoegde waarde aan de vorming van een competente ambulanceverpleegkundige omdat de ambulancechauffeur en ambulanceverpleegkundige op de ambulance één team vormen.
De opleiding is digitaal ingericht. Dit houdt in dat het lesmateriaal, de lesroosters, de studiewijzer, het examenreglement, de toetsen en het portfolio zijn ondergebracht in de Elektronische Leeromgeving (ELO) van de Ambulance Academie. Voor de start van de opleiding krijgen de studenten een toegangscode voor de Elektronische Leeromgeving.
We organiseren regelmatig informatieavonden in samenwerking met Ambulance Amsterdam, RAV Utrecht en RAV Hollands Midden over de opleiding. Benieuwd of er zo’n avond op de planning staat? Neem dan contact op.
Benieuwd naar het werk van een ambulanceverpleegkundige?
Lees het verhaal van Frank Jansen