Hoe maak je een cv en wat moet erin? Lees de tips!

Jij bent op zoek naar een baan in de zorg. Wanneer je een interessante vacature hebt gevonden, kun je aan de slag met een motivatiebrief. En natuurlijk je cv. Misschien is het wel even geleden dat je hebt gesolliciteerd en is je cv toe aan een update. Maar hoe pak je dat aan? Wat zet je wel en niet in een cv? En hoe zorg je dat juist jíj straks opvalt bij drukke recruiters die dagelijks tientallen cv’s scannen? Wij zetten alle tips voor je op een rij om een goed cv te maken.

Wat is een cv?

Een cv (‘curriculum vitae’, of ‘levensloop’) is een overzichtelijke opsomming van wie jij bent en wat je kunt. In een vacature wordt hier vrijwel altijd om gevraagd. Jouw sollicitatie bestaat naast een cv uit een motivatiebrief. Werkgevers en recruiters scannen vaak eerst je cv om te weten welke werkervaring en diploma’s je hebt, voordat ze je brief lezen. Ze hebben meestal maar weinig tijd om alle cv’s uitgebreid te lezen, dus zorg ervoor dat in één oogopslag duidelijk is wie jij bent en wat je te bieden hebt.

Wat moet er in een cv?

Een curriculum vitae bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen: persoonlijke gegevens, werkervaring en opleidingen/diploma’s. Ook is het gangbaar om je competenties en talenkennis toe te voegen. In de zorgsector is het daarnaast van belang dat je behaalde certificaten op je cv zet.

Persoonlijke gegevens

Vermeld in ieder geval altijd: naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum. Met deze gegevens kan een recruiter of nieuwe werkgever in ieder geval contact met je opnemen. Heb je een rijbewijs? Voeg dit op deze plek ook toe, want voor een baan in de zorg is dit een pluspunt.

Werkervaring

Werkgevers en recruiters letten vooral op relevante werkervaring. Bij voorkeur heb je die recent opgedaan. Begin je cv dus niet met je eerste bijbaan van toen je dertien was, maar werk van voren naar achteren in de tijd en zet je huidige of laatste baan bovenaan. Benoem telkens bij welk bedrijf je werkte en wat je functie was. Voeg daaraan kort toe wat op die werkplek je belangrijkste taken en verantwoordelijkheden waren. Heb je weinig (passende) werkervaring? Ook relevante stages, vrijwilligerswerk of bijbanen kun je hier noemen.

Competenties

Met competenties bedoelen we persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten die jou goed maken in jouw werk. Stressbestendigheid, goed kunnen samenwerken of initiatief nemen bijvoorbeeld. Welke competenties benoem je? Dat verschilt per sollicitatie. Bepaal welke werkervaring relevant is en kies competenties die aansluiten bij de vacature. Heb je bijvoorbeeld gewerkt op de afdeling Oncologie? Noem dan je empathisch vermogen en tactvolle communicatie als sterke punten.

Opleidingen en diploma’s

Vermeld je meest recente opleiding als eerste en werk vervolgens terug in de tijd. Vergeet niet de instelling, je studierichting en de periode waarin je studeerde erbij te zetten. Benoem ook of je een diploma hebt behaald. Extra cursussen of aanvullende studies gedaan? Voeg dat ook op deze plek toe.

Certificaten

Als zorgprofessional is het belangrijk om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden via bij- en nascholing. In de zorg is daarom nog iets extra’s van belang op je cv: certificaten. Hiermee laat jij zien dat jij voldoet aan de jaarlijks verplichte scholingen voor zorgverleners. Of jij onderscheidt je als verpleegkundige of verzorgende van de rest. Vergeet niet te vermelden waar jij het certificaat hebt behaald en voeg de datum dat het certificaat verloopt toe.

Talenkennis

Spreek je vreemde talen? Ook dit kan een pre zijn. Maak een opsomming van de talen die je beheerst en vermeld ook je niveau. Begin het rijtje met het Nederlands.

Tot slot: een foto toevoegen mag, maar is niet verplicht. Kies je er wel voor, zorg dan in ieder geval voor een representatieve foto. Een vakantiefoto in bikini is een no go.

Hoe maak je een goed cv?

Zorg voor een overzichtelijk cv. Zet onderdelen in een logische volgorde en werk met tussenkopjes om te zorgen dat je cv makkelijk te scannen is. Op internet vind je veel voorbeeld-cv’s. Of cv-sjablonen die je alleen nog maar hoeft in te vullen, bijvoorbeeld van Canva. Maak hier gebruik van als je het handig vindt, maar een cv in Microsoft Word voldoet ook. Zolang je onze tips en adviezen maar volgt!

Lastig? Niet met de volgende tips!

Een cv opstellen lastig? Je bent niet de enige die er zo over denkt. Je weet nu al welke vaste onderdelen onmisbaar zijn voor een goed cv. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw cv er echt uitspringt? Lees daarvoor de volgende tips en tricks!

Jezelf voorstellen

Wil je direct de aandacht grijpen van de lezer van jouw cv? Dit doe je door een kort en krachtig profiel van jezelf toe te voegen bij je persoonlijke gegevens. Leg in een paar zinnen uit wie je bent, wat jou drijft en welke van jouw kwaliteiten perfect aansluiten bij de baan. Dit is de plek om je te onderscheiden van anderen; een originele quote of motto doen het op deze plek ook goed.

Wees compleet en concreet

Voor je nieuwe werkgever of een recruiter is het belangrijk dat de informatie op je cv compleet en concreet is. Zet bij je werkervaring niet alleen een jaartal, maar ook een maand. Benoem verder of het ging om een fulltime- of parttimefunctie. Werkte je in een ziekenhuis? Vergeet dan niet te vertellen op welke locatie en afdeling dit was.

Degene die jouw cv straks leest, zoekt een match met wat gevraagd wordt in de vacature. Wees daarom concreet. Benoem per werkervaring wat van belang is, zoals ervaring met een bepaalde handeling of doelgroep en met welke systemen je hebt gewerkt. Bedenk verder wat relevant is voor jouw nieuwe werkgever. Ga je detacheren of woon je verder weg? Benadruk dan dat je een rijbewijs en auto hebt.

Lengte

Wat is de ideale lengte van een cv? Dat is voor iedereen anders. Vaak hoor je dat een cv maximaal één A4’tje mag beslaan. Dat is compact en overzichtelijk, maar geen vereiste. Wanneer je veel relevante werkervaring hebt opgedaan in jouw werkveld, raden we aan al deze banen op je cv te zetten. Maar wees selectief, voeg geen bijbaantje aan de kassa toe als je solliciteert naar een functie als verpleegkundige.

Deel je cv voor het gesprek

Het lijkt vanzelfsprekend, maar het wordt vaker vergeten dan je denkt: het toesturen van je cv, voorafgaand aan je sollicitatiegesprek. Wanneer de recruiter of werkgever vast op de hoogte is van je werkervaring en opleidingen, hoef je dit niet uitgebreid op te sommen tijdens de sollicitatie. Dit scheelt voor jullie beiden tijd en zo kun je in het gesprek concreet ingaan op waarom jij geschikt bent voor de baan.

Klaar voor je sollicitatie?

Je weet nu waar een goed cv aan moet voldoen. De vaste onderdelen staan erin en je hebt onze tips en adviezen toegepast. Klaar dus? Bijna. Laat je cv eerst nog doorlezen door iemand anders, om te controleren of er geen spelfoutjes in zitten. Goedgekeurd? Dan kun je overgaan tot verzenden of uploaden. Veel succes!

Klaar om de baan te vinden die bij jou past?

Upload je cv
Benieuwd naar de mogelijkheden bij TMI?