Tips voorbereiding sollicitatiegesprek
Interview

Sollicitatiegesprek voorbereiden? Lees onze gouden tips!

Auteur:
Marlou Kramer
Marlou Kramer

Ben jij uitgenodigd voor een kennismakings- of sollicitatiegesprek? Maar heb je geen idee hoe jij goed voorbereid het gesprek in gaat en welke vragen je mag verwachten? Geen probleem! In dit interview deelt onze recruiter Esmee haar gouden tips voor een goede voorbereiding. In haar functie spreekt ze dagelijks zorgverleners die op zoek zijn naar een nieuwe baan; van verzorgende IG en verpleegkundige tot CSA medewerker.

Verschil kennismaking- en sollicitatiegesprek

Ten eerste is het handig om te weten voor welk type gesprek jij bent uitgenodigd, dit is bepalend voor het soort vragen die jij kan verwachten. Esmee legt uit: “Er zijn twee soorten gesprekken. Een kennismakingsgesprek is meestal het eerste gesprek en gaat vooral om jouw persoonlijkheid, je achtergrond en de indruk die jij maakt. Dit gesprek is bedoeld om elkaar te leren kennen. Het tweede gesprek is vaak het sollicitatiegesprek en gaat meer de diepte in, tijdens dit gesprek krijg je meer vakinhoudelijke vragen.”

“Bij TMI wordt er eerst contact met je opgenomen door een van onze supportmedewerkers om een paar korte vragen te stellen om jouw verwachtingen in kaart te brengen. Vervolgens plannen zij een kennismakingsgesprek in met jou en een recruiter.* Tijdens dit gesprek vragen we je om je voor te stellen, nemen we jouw werkachtergrond door aan de hand van jouw cv en zijn we benieuwd naar wat je precies zoekt in een baan.”

esmee van dijk
Als recruiter probeer ik een beeld te krijgen van hoe jij bent in je werk.
Esmee van Dijk Recruiter TMI

“Ga je aan de slag bij een zorginstelling voor een langere periode, bijvoorbeeld door te detacheren via TMI? Dan heb je vaak ook een kennismakingsgesprek bij de instelling. Wanneer je wordt aangenomen door TMI word je gekoppeld aan een accountmanager, je accountmanager gaat vaak mee naar dit gesprek. Ook dit gesprek is bedoeld om kennis te maken en te bepalen of er vanuit beide kanten een klik is.”

*Ben je ANIOS, medisch specialist of psycholoog? Dan ziet het proces er bij TMI anders uit: gedurende het gehele sollicitatietraject heb je contact met één van onze consultants Artsen & Medisch Specialisten.

Cv meenemen naar kennismakings- en sollicitatiegesprek

“Deel vooraf altijd je cv met de recruiter of de organisatie waar je een kennismakings- of sollicitatiegesprek mee hebt. Aan de hand van je cv bespreken we samen je werkervaring, scholingen en andere relevante vaardigheden. Zorg ervoor dat in je in je cv alleen relevante informatie benoemd voor de functie waarop je solliciteert.”, vertelt Esmee. Vind je het lastig om een goed cv op te stellen? Lees dan onze cv-tips!

Vragen om voor te bereiden voor het kennismakings- en sollicitatiegesprek

Een eerste indruk kun je maar één keer maken! Zorg er daarom voor dat je goed bent voorbereid op je kennismakings- en sollicitatiegesprek. Esmee stelt de volgende vragen tijdens de gesprekken om een goede indruk te krijgen van jou als persoon en over jouw werkachtergrond:

1. Kun je iets over jezelf vertellen?

“Het klinkt zo eenvoudig, maar bedenk van te voren alvast wat je over jezelf wilt vertellen. Je hoeft jezelf niet leuker te maken dan je bent, wees vooral jezelf. Vertel kort je leeftijd, woonplaats en deel je interesses.”

2. Waarom wil je werken via TMI?

“Zorg dat je paraat hebt waarom je een overstap wilt maken. Is het omdat je in de clinch ligt met collega’s, meer salaris wilt verdienen of omdat je op zoek bent naar meer uitdaging? Elke motivatie is goed, maar weet het wel zo te onderbouwen dat het voor de recruiter als een logisch verhaal klinkt en jij laat zien dat je een betrouwbare medewerker bent.”

3. Hoe ben jij in je dagelijkse werk?

“Als recruiter probeer ik een beeld te krijgen van hoe jij bent in je werk. Enerzijds vorm ik dit beeld door referenties op te vragen, anderzijds door vragen te stellen over hoe jouw communicatie is met collega’s. Daarnaast probeer ik te achterhalen wat jij belangrijk vindt in jouw werk. Vind jij het belangrijk om in een leuk team te werken of dat er juist veel doorgroeimogelijkheden zijn? Is voor jou een werkcultuur waar geen vraag te veel is prettig? Of wil je juist zelfstandig jouw taken uitvoeren?”

4. Met welke systemen heb je ervaring?

“Wanneer je gaat detacheren of zzp’en is het mogelijk dat je bij verschillende opdrachtgevers gaat werken voor een korte of juist langere periode. Bijvoorbeeld ter vervanging van een zwangerschapsverlof, om bij te springen in een drukke periode of bij structureel personeelstekort. Het is daarom belangrijk dat je snel je weg weet te vinden in je nieuwe baan, omdat er niet altijd ruimte is voor een lange inwerkperiode. Voor TMI is het daarom belangrijk om te weten of jij bepaalde werkzaamheden hebt verricht en met welke systemen jij hebt gewerkt.”

5. Bij wat voor instellingen of afdelingen wil je wel en niet werken?

“Het is niet alleen belangrijk dat de werk- of opdrachtgever jou geschikt vindt, maar ook dat jij enthousiast bent over je nieuwe baan. Dit is het moment om uit te spreken wat jouw wensen zijn. Bij wat voor type instellingen en afdelingen wil je graag werken en waarom? En vertel ook juist wat je absoluut niet wilt.”

6. Wat is je maximale reisbereidheid?

Als je gaat detacheren of zzp’en kan je bij wijze van spreken werken door heel Nederland. Esmee legt uit: “Bedenk hoelang jij maximaal onderweg wilt zijn. We proberen altijd zo dicht mogelijk bij huis een match te vinden, maar dat lukt niet altijd, dan is het goed om te weten hoelang je maximaal wilt reizen. Bedenk wel, hoe langer de maximale reistijd, des te groter de mogelijkheden in werkgelegenheid.”

7. Wil je detacheren of zzp’en?

Welk dienstverband past het beste bij jouw situatie? Wil je eigen baas worden of houd je juist van de zekerheid van een vast dienstverband? Elk dienstverband heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wil je zzp’en? Zorg dan dat je alles rond hebt voordat je kennismakingsgesprekken aangaat. Esmee legt uit: “Verdiep je van te voren in wat je nodig hebt en wat het inhoudt. Regelmatig spreek ik kandidaten die aan het oriënteren zijn of zzp’en bij hen past, terwijl het handiger is om een kennismakingsgesprek aan te gaan wanneer je weet wat je wilt. Wij kunnen dan aangeven of dit mogelijk is. Voor oriënterende zorgprofessionals organiseren we maandelijks de Zzp’er in de zorg Startersavond. Wanneer je vervolgens bent ingeschreven als zzp’er bij de KVK, dan kun je een gesprek aangaan. Je kunt dan gerichter vragen stellen en sneller starten.”

Bij wie zit je (online) aan tafel?

“Door van te voren op te zoeken wie je gesprekspartner is, kun jij beter inschatten wat voor vragen je krijgt. Wanneer een toekomstig teamleider aanschuift, kun je meer inhoudelijke vragen verwachten. Is het gesprek met een recruiter? Dan zijn de vragen gericht op jouw persoonlijkheid en om een beeld te vormen van wie jij bent. Via LinkedIn of Google kun je nagaan wat iemands functie is en waar diegene heeft gewerkt. Misschien vind je wel een gemeenschappelijke interesse of connectie. Vind je het vervelend om te laten zien dat je zijn of haar profiel hebt bezocht? Loslaten! Want dit laat juist zien dat je het gesprek goed hebt voorbereid.”

Stel zelf vragen tijdens het kennismakings- en sollicitatiegesprek

Esmee: “Ik krijg niet vaak vragen aan het einde van het gesprek. Maar wanneer iemand naar de vervolgstappen vraagt, dan geeft mij dat de indicatie dat iemand echt serieus is en krijg ik het idee dat ik een goede kandidaat voor me heb. Goede vragen zijn dan: hoe ziet de vervolgprocedure eruit, komt er een tweede gesprek of wat voor documenten moet ik aanleveren?

“Een andere vraag die ik regelmatig krijg tijdens mijn gesprekken is ‘Hoeveel ga ik verdienen?’, een terechte vraag! Tijdens het kennismakingsgesprek laten we het salaristabel voor jouw functie zien en welk bruto- en nettosalaris hierbij hoort. Op basis van je functie, werkervaring en diploma schalen we je in. Daarnaast vragen wij hoe jij nu bent ingeschaald en onder welk cao je valt, zodat we je in ons salarisvoorstel niet lager inschalen dan je in je huidige baan bent ingeschaald.”

Kledingadvies

“Gelukkig hoef je als zorgverlener niet strak in pak naar je sollicitatie. Daarentegen is representatieve kleding wel een must, dus kies het liefst in een outfit waar jij je goed in voelt. Heb je een online sollicitatiegesprek? Ook dan gelden deze tips.”

Tip! Lever documenten snel aan.

“Last but not least: door tijdig documenten aan te leveren laat je zien dat je graag de baan wilt. Laat er geen weken overheen gaan, maar pak door!”

Conclusie

Een kennismakings- en sollicitatiegesprek doe je niet iedere dag, maar met deze tips zorg je ervoor dat je voorbereid aan tafel zit en geen vraag onverwacht komt. Blijf jezelf en ga het gesprek met een open houding aan. Dan komt het zeker goed!

Klaar voor het sollicitatiegesprek?

Ontdek onze vacatures

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: