basisarts en ambulanceverpleegkundige
Achtergrondinformatie

Het verschil tussen detacheren en zzp’en

Auteur:
cynthia buckert portretfoto
Cynthia Buckert

Een veelgestelde vraag tijdens de informatieavond over detacheren en de zzp-startersavond is: “Wat is het verschil tussen detacheren en zzp’en?”. Recruiter Kelly Jansen spreekt dagelijks met zorgprofessionals over detacheren en zzp’en en kan daarom ook alle vragen beantwoorden. In dit interview vertelt Kelly de voor- en nadelen van detacheren en zzp’en en gaat ze in op de misvattingen die vaak worden gemaakt.

Detacheren: werken in loondienst

Detacheren betekent dat je in loondienst komt van een organisatie, in dit geval TMI, en vervolgens aan de slag gaat bij één of meerdere van onze opdrachtgevers. We lenen je dus uit aan verschillende zorginstellingen, zoals een ziekenhuis, verzorgingstehuis of Regionale Ambulance Voorziening (RAV)”, legt Kelly uit. Dit is ook meteen een van de voordelen van detacheren; je hebt één werkgever, maar kunt aan de slag bij meerdere zorginstellingen. “Zonder dat je steeds opnieuw hoeft te solliciteren of een baan hoeft op te zeggen, kun je veel werkervaring op doen bij verschillende organisaties.”

Recruiter Kelly Jansen

Kijken in verschillende keukens

“Het continu veranderen van werkplek kan ook worden gezien als een nadeel van detacheren. Je moet het wel leuk vinden om van opdracht naar opdracht te gaan. Als gedetacheerde vul je ten slotte de gaten op in het rooster en kom je vaak op drukke afdelingen terecht. De periode van een opdracht verschilt daarom vaak; de ene keer is het drie maanden, de andere keer zes. Vaak is er ook sprake van een verlenging van de opdracht. Zo werken sommige gedetacheerden al vier jaar op dezelfde afdeling. We proberen altijd te kijken naar wat aansluit bij jouw wensen.”

Misvatting over detacheren

“Zorgprofessionals denken soms dat hun contract wordt beëindigd na een opdracht, dit is echter niet zo. Je hebt een arbeidscontract via TMI en niet een contract voor één opdracht. Loopt de opdracht af, dan gaan we in overleg met de zorgprofessional op zoek naar een nieuwe opdracht.”

Zzp: meer inspraak in je eigen rooster, maar geen pensioenopbouw

“Als zzp’er ben je niet in loondienst. Wel kun je samenwerken met een organisatie, zoals TMI, die jou helpt met het bemiddelen naar een opdracht. Een groot voordeel van zzp’en, is dat je inspraak hebt in je eigen rooster en zelf kunt bepalen welke opdrachten je aangaat. Wel moet je zelf zorg dragen voor je oude dag, je bouwt namelijk geen pensioen op. Bij zzp’en praten we ook niet over salaris, maar over een uurtarief. Onder het uurtarief valt je loon, belasting, pensioen, vakantiegeld en dertiende maand. Heb je geen opdracht? Dan heb je wel een buffer nodig. Er komt dus veel administratief werk bij kijken en het ondernemerschap moet je leuk vinden als je gaat zzp’en. Tevens moet je zelf betalen voor je scholingen om bevoegd en bekwaam te blijven. Hier betaal je niet voor wanneer je wordt gedetacheerd. Wel kun je de scholingen volgen via onze eigen TMI Academy.”

Voorkeur voor gedetacheerden in plaats van zzp’ers

“Bij zowel zzp’en als detacheren kun je via TMI werken op opdracht voor een bepaalde periode en ga je mee in het rooster van de afdeling. Of je werkt via het TMI Flexbureau en maak je je eigen rooster. Gedetacheerden hebben echter altijd voorrang op een opdracht. Aangezien zij in loondienst zijn van TMI, worden zij ook doorbetaald wanneer er geen werk voor ze is. Gelukkig is er werk genoeg in de zorg, dus hoef jij je als zzp’er geen zorgen te maken!”

Misvatting over zzp’en

Als zzp’er is het belangrijk dat je meerdere opdrachtgevers hebt, zodat de Belastingdienst kan zien dat je een serieuze ondernemer bent. We ervaren wel verwarring wanneer iemand via een bureau als TMI aan het werk is: “De misvatting die we vaak horen bij zzp’ers is dat ze denken dat ze ingeschreven moeten staan bij drie verschillende bureaus. Dit is niet zo. Je kunt je bij één bureau inschrijven, zo lang je maar bij meerdere zorginstellingen werkt. De zorginstellingen zijn de opdrachtgevers, niet het bureau waar je ingeschreven staat.”

Kies je voor detacheren of zzp’en?

“Ga je voor werkervaring? Of kies je voor vrijheid? Mijn tip: ga eerst ervaren hoe je het vindt om voor verschillende zorginstellingen te werken. Begin in dit geval met detacheren. Zo heb je de zekerheid van een baan, leaseauto, pensioen, vakantiegeld en dertiende maand. Je kunt je focussen op je werk en hebt geen administratieve taken naast je werk in de zorg. Bevalt het werken op verschillende plekken zo goed en wil je graag meer vrijheid? Dan kun je altijd nog het zzp-schap overwegen.”

Twijfel je nog tussen detacheren of zzp’en? Meld je kosteloos aan voor een van onze events en laat je informeren!

Bekijk de events

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: