twee verpleegkundigen en een csa medewerker
Achtergrondinformatie

Wat is detachering?

Auteur:
Michael van Straelen

Als zorgprofessional kun je via veel verschillende dienstverbanden aan de slag gaan. Eén daarvan is detacheren. TMI is een detacheringsbureau en doet al ruim twintig jaar aan arbeidsbemiddeling in de zorg. In deze blog leggen we je haarfijn uit wat dat precies inhoudt, wat het verschil is tussen een uitzend- en een detacheringsovereenkomst en waar je op moet letten bij detachering. Ook gaan we in op de voordelen en of detachering bij jou zou kunnen passen.

Wat betekent detachering?

Kortgezegd betekent detachering dat je een contract krijgt bij een detacheringsbureau, en dat je in dienst gaat bij één van de opdrachtgevers van het detacheringsbureau. Je doet als gedetacheerde dus opdrachten bij verschillende opdrachtgevers, waarbij je ook meedraait in het rooster.

Wat is een detacheringbureau?

Een detacheringsbureau kun je zien als een werkgever, die ervoor zorgt dat de gedetacheerde (werknemer) aan de slag gaat bij de opdrachtgever die personeel zoekt.

Hoe lang mag een detachering duren?

Er is geen maximale hoeveelheid tijd die een opdracht mag duren. Zolang de zorginstelling je nodig heeft en tevreden over je is, kun je er gewoon blijven werken als je dat wil. Dat betekent dat de lengte van opdrachten op kan lopen tot meerdere jaren. Uiteraard heb je hier zelf ook inspraak in. Wil jij graag wisselen van opdracht of juist langer blijven? Dan kun je dit bij TMI altijd aangeven. Dit is een groot verschil tussen het werken op basis van detachering en het werken als uitzendkracht, wat nu verder besproken zal worden.

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren?

Uitzenden en detacheren lijken op het eerste oog veel op elkaar. Bij beide dienstverbanden word je namelijk uitgezonden naar een derde partij. Toch zijn er belangrijke verschillen. Bij werken op basis van uitzenden is er minder mate van vastigheid dan bij detacheren. Als uitzendkracht heb je vaak te maken met korte opdrachten. Daarmee gaat ook een korte proefperiode gepaard. Verder heb je als uitzendkracht alleen een contract gedurende de lengte van de opdracht; als die opdracht opeens eerder stopt dan je verwacht had, zit je dus zonder werk

Bij detachering kun je een vast contract aangeboden krijgen, waarbij het contract ook geldig blijft wanneer je als gedetacheerde even geen opdracht hebt. Opdrachten zijn meestal langer dan de opdrachten van uitzendkrachten en het contract specificeert altijd een start- en einddatum en een minimumaantal uren. Daarnaast heb je als gedetacheerde een langere proefperiode (doorgaans één maand bij een detacheringscontract voor bepaalde tijd en twee maanden voor een detacheringscontract voor onbepaalde tijd). Bij TMI werken we op basis van detachering en niet op basis van uitzenden.

Waar moet je op letten bij detachering?

Als gedetacheerde kom je regelmatig in een andere werkomgeving terecht. Je zult je dus steeds moeten aanpassen aan nieuwe collega’s en verschillende werkwijzen, wat een flexibele werkhouding vergt. Dat betekent dat detacheren wellicht niet voor je is weggelegd als je liever in een vast team werkt waarin je alle ins en outs kent. Houd daar dus rekening mee wanneer je overweegt om te gaan detacheren

Wie betaalt salaris bij detachering?

Je hebt een contract bij een detacheringsbureau, het detacheringsbureau betaalt dan ook je salaris. Als je via TMI gaat detacheren sta je bij TMI onder contract, TMI betaalt dus je salaris.

Wat zijn de voordelen van detachering?

Werken via detachering kent veel voordelen.

1. Veel werkervaring en breed netwerk

Allereerst doe je veel werkervaring op, omdat je op verschillende plekken aan de slag gaat. Je komt er op deze manier ook achter wat wel en niet goed bij je past en bouwt tegelijkertijd een groot netwerk op.

2. Zekerheid

Een ander voordeel van detachering, dat eerder al aan bod kwam, is dat je een vast contract aangeboden kunt krijgen. Dit betekent dat je ook doorbetaald krijgt wanneer je tijdelijk geen opdracht hebt.

3. Uitstekende arbeidsvoorwaarden zoals een leaseauto en bijscholing

Daarnaast zijn er bij TMI uitstekende arbeidsvoorwaarden wanneer je gaat detacheren. Zo heb je bij een detacheringsovereenkomst vanaf 24 uur per week de mogelijkheid om een leaseauto te rijden. Je krijgt er een tankpas bij en mag de auto ook privé rijden binnen Europa. Ook zijn er tal van mogelijkheden om via onze TMI Academy meer kennis en vaardigheden op te doen en ben je als TMI’er meer dan welkom op onze gezellige bedrijfsuitjes en borrels.

Wat zijn de nadelen van detachering?

Detachering heeft, net als elk dienstverband, ook zijn nadelen.

1. Contact met opdrachtgever en detacheringsbureau

Allereerst heb je als gedetacheerde te maken met twee partijen: het detacheringsbureau en de opdrachtgever. In de praktijk zal je dus met beide partijen goed contact moeten onderhouden; als je bijvoorbeeld vrije dagen aan wil vragen, doe je dat niet alleen bij de instelling waar je op dat moment werkt, maar ook bij het detacheringsbureau. De communicatie hierover gaat in de meeste gevallen gelukkig heel soepel.

2. Flexibele houding

Detacheren vraagt een flexibele houding. Zo moet je je vaak aanpassen aan de nieuwe opdracht en de praktische zaken die daarbij komen kijken, denk bijvoorbeeld aan een variërende reistijd. Dit kan uiteraard heel goed bij jouw wensen aansluiten. De flexibilteit is ook weer een voordeel van detacheren, omdat je zoals hierboven gezegd is veel werkervaring op doet en je netwerk uitbreidt.

Past detacheren bij mij?

Zoals je misschien al gemerkt hebt vertonen de voor- en nadelen van detacheren best wel wat overlap; flexibiliteit en het werken op veel verschillende plekken en met diverse mensen zijn voor sommige mensen voordelen, maar anderen hechten wellicht meer waarde aan het werken in een vast team dat ze door en door kennen.

Of detacheren iets voor jou is, hangt dus af van jouw persoonlijke wensen. Janneke Pustjens, ervaringsdeskundige als het aankomt op detachering, vertelt er meer over: “Persoonlijk vind ik de afwisseling in verschillende werkplekken een groot voordeel van detacheren. Daarnaast bouw je ook een groot netwerk op aan leuke collega’s.” Detacheren is de beste keuze voor jou, als je van veel vrijheid houdt. Je zit niet vast aan één werkplek of team, maar doet juist veel verschillende inzichten op die jouw vaardigheden en kennis naar een hoger niveau tillen.

Wel moet je goed je mannetje kunnen staan, vertelt gedetacheerde Ciska Muurling, detacheren pas goed bij jou als je niet zo de behoefte hebt om altijd bij een groepje te horen; je moet goed zelfstandig kunnen werken.

Werken op basis van detachering?

Wil jij detacheren?

Kom naar de TMI Meet & Greet. Stel al je vragen over detacheren tijdens een gezellig hapje en een drankje. TMI organiseert meerdere Meet & Greets door heel Nederland.

Meld je aan

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: