online solliciteren
Interview

Tips voor het online sollicitatiegesprek

Auteur:
cynthia buckert portretfoto
Cynthia Buckert

Sinds COVID-19 werken veel organisaties (deels) vanuit huis en vinden sollicitatiegesprekken online plaats. Het liefst spreken we bij TMI iedereen bij ons op kantoor, maar vanwege de coronasituatie is dit niet (altijd) mogelijk. Solliciteren tijdens corona zorgt ervoor dat je op andere punten moet letten voor en tijdens het gesprek. Onze recruiter Esmee van Dijk geeft in deze blog tips voor een vlekkeloos online sollicitatiegesprek.

Draag representatieve kleding

“Als recruiter maak ik heel wat mee tijdens een online sollicitatiegesprek, waaronder sollicitanten in hun badjas”, vertelt Esmee. We snappen het, je zit thuis natuurlijk het liefst in je huispak, maar tijdens een digitale sollicitatie is het belangrijk dat je er representatief uitziet. Trek daarom een leuke blouse aan of een net, schoon shirt.

Let op je lichaamshouding

Online solliciteren is natuurlijk anders dan in het echt. Maar je lichaamshouding is wel net zo belangrijk: zit dus rechtop, kijk in de lens en probeer de ander uit te laten praten. Dit laatste kan soms wel moeilijk zijn door de internetverbinding of langzame verbinding. Probeer daarom wat langer te wachten op een reactie nadat je je zin hebt beëindigd.

Kies een rustige plek

Ondanks dat je thuis zit, bijvoorbeeld aan de eettafel of in je werk- of slaapkamer, is het belangrijk dat je je in een neutrale omgeving bevindt en de ruimte die de kijker ziet er netjes uitziet. Informeer je gezinsleden en/of huisgenoten dat je een sollicitatie hebt. Denk daarnaast aan rondrennende kinderen, huisdieren die geluid (kunnen) maken en die rommelige kast op de achtergrond. Hierdoor raak je minder snel afgeleid, en wij ook. Gaat plotseling de bel thuis en ben jij de enige die de deur open kan doen? Dan vinden wij het uiteraard niet erg om even te wachten.

esmee van dijk
Kies een virtuele achtergrond!
Esmee van Dijk Recruiter TMI

Zorg voor goed beeld

Het is van belang dat wij je goed kunnen zien, zorg daarom dat je camera op ooghoogte is en je gezicht goed is belicht. Gebruik je bijvoorbeeld jouw telefoon of tablet tijdens het gesprek? Let er dan op dat we je gezicht van voren zien en niet van onder. Zorg voor stabiel beeld en dat je telefoon of tablet niet valt, een standaard kan handig zijn. Regel dit voordat je het online sollicitatiegesprek start, wel zo professioneel! Verplaats tijdens het gesprek ook niet je telefoon of laptop. We gaan ervan uit dat je dit van tevoren allemaal hebt geregeld, zo zorg je ervoor dat je je helemaal op het gesprek kunt focussen.

Van te voren programma en apparatuur testen

Het is belangrijk dat het online sollicitatiegesprek soepel verloopt. “Ik zie vaak kandidaten waarbij het inbellen niet lukt”, vertelt Esmee. Test dus van tevoren of je camera en microfoon het goed doen en of je goed bereik hebt. Maar ook of je camera het doet via de software die de organisatie gebruikt, zoals een sollicitatie via Skype, Teams, Zoom of Google Meet. En moet je van te voren een app downloaden en/of een gebruikersnaam kiezen? Of is het mogelijk vanuit de browser? Doe dat dan niet op het laatste moment.

Eet niet tijdens een sollicitatie

Tijdens het online solliciteren hebben de recruiters van TMI nog wel eens gesprekken met sollicitanten die zitten te eten tijdens het gesprek. Of, zo vertelt Esmee, zelfs een keer iemand die rookte tijdens de Skype sollicitatie. Dit is niet gepast en wordt als storend ervaren. Een kopje koffie of glaasje water is natuurlijk wel geoorloofd. Dit hebben de recruiters zelf ook altijd tijdens het gesprek.

Sluit alle andere programma’s of apps

Om slechte verbinding en een eventuele vastlopende laptop of telefoon te voorkomen, raden we aan om al je openstaande programma’s of apps te sluiten. Wanneer je het sollicitatiegesprek via je mobiel doet, krijgt de recruiter ook in beeld een melding als jij een WhatsApp krijgt. Wanneer je deze meldingen uitzet, leidt het jou en ons niet af van het gesprek. Wel raden we je aan om je cv bij de hand te houden; geprint of digitaal. Tijdens een sollicitatiegesprek zullen we deze met jou bespreken.

Ook online op tijd!

Net als een sollicitatiegesprek op kantoor is het ook bij een digitaal gesprek net zo belangrijk dat jij je goed voorbereidt. Bedenk goed welke vragen er gesteld kunnen gaan worden, maar bereid zelf ook een aantal vragen voor. Een andere tip is om de website van TMI voorafgaand goed door te nemen, zodat je weet met welk bedrijf je een gesprek hebt. En wees op tijd! Bij een online sollicitatiegesprek valt het juist extra op als je al één minuut te laat bent.

Laat weten als je toch niet kunt

Is er iets belangrijks voor je gesprek tussengekomen of is het niet mogelijk om aan één van de bovenstaande online sollicitatiegesprek tips te voldoen? Bel, mail of whatsapp dan degene waarmee je het gesprek hebt bij TMI. Zij zullen het begrijpen, met je meedenken en plannen graag een nieuwe datum met je in.

Goed voorbereid en klaar voor een gesprek?

Solliciteer online

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: