Ervaringsverhaal

Drie zorgprofessionals wonen en werken in Zwitserland

Auteur:
Beau van Dam

In juni 2022 gingen we op bezoek bij drie zorgprofessionals die via TMI in Zwitserland werken. Verpleegkundige Romy Krips (26), CSA medewerker Michel Sloove (51) en radiodiagnostisch laborant Pleun Bisschop (40) delen in dit blog hun persoonlijke ervaring over het werken en wonen in Zwitserland.

“Er is zoveel moois te ontdekken”

Waarom werken in Zwitserland? Het antwoord is voor alle drie simpel: Zwitserland is een prachtig land en staat bekend om de mooie natuur. Pleun: “De natuur en de bergen hebben een zeer positieve werking op mij. Elke ochtend als ik naar buiten kijk, maakt mijn hart een klein sprongetje. Er is zoveel moois te ontdekken.” Pleun woont voor de tweede keer in Zwitserland via TMI. Hij heeft tussendoor in Nederland en op Bonaire gewerkt, maar verlangde telkens terug naar de bergen.”

Pleun

Ook Michel die ongeveer twee jaar geleden in Zürich is gaan werken vindt het een waanzinnig mooi land. “Alle filmpjes die je online tegenkomt over de prachtige natuur in Zwitserland zijn echt waar. Mijn idee was om hier voor één à twee jaar naartoe te komen, maar na een half jaar werd mij duidelijk: ik ga hier niet meer weg. Naast de prachtige natuur, is Zwitserland ook een fijn land om te wonen. Het is schoon, goed georganiseerd en je verdient hier meer salaris dan in Nederland. En laten we eerlijk zijn, dat is natuurlijk mooi meegenomen.”

Na een half jaar werd mij duidelijk: ik ga hier niet meer weg.
Michel Sloove

Romy werkt net als Michel in Zürich. “Vier jaar geleden maakte ik de keuze om hiernaartoe te komen. Ik was net klaar met mijn opleiding en kreeg het idee om een tijdje in een ander land te wonen en werken. Duits leren spreken en een andere cultuur ontdekken was voor mij de motivatie om naar Zwitserland te gaan. Daarnaast is het land goed te bereiken met zowel de auto als het vliegtuig. In mijn vrije weekenden pendel ik soms op en neer naar mijn familie in Breda.”

“De huurprijzen zijn aantrekkelijk”

Wanneer je voor het eerst naar Zwitserland gaat, kun je ervoor kiezen om in een personeelswoning van het ziekenhuis te wonen. Zo kun je wennen aan de nieuwe omgeving en rustig op zoek naar een woning. Michel: “Ik ben na een aantal maanden verhuisd naar een woning buiten de stad. Ik geniet van de rust om mij heen en ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Nu ga ik elke ochtend met de trein naar mijn werk.”

Romy_zwitserland

Ook Pleun ging op zoek naar een eigen woning: “Ik woon momenteel in Zweisimmen. Dit is een dorpje in het dal. Ik heb hier bewust voor gekozen, zodat ik midden in de natuur woon. Mijn woning, een kleine studio met uitzicht op het dal, geeft me het gevoel dat ik in een blokhut woon. De huurprijzen zijn hier veel aantrekkelijker dan in Nederland. In de grote steden zijn de huurprijzen in verhouding wel hoger, maar altijd nog beter dan in Nederland.”

Romy woont samen met een verpleegkundige uit Nederland. Ze zijn tegelijkertijd via TMI naar Zwitserland vertrokken. “We wonen in een appartement in Zürich. Dit ligt aan het water en tussen de bergen, waardoor ik kan wandelen, klimmen, zwemmen in de zomer en skiën in de winter.”

Ook geven de Zwitsers veel leefstijl adviezen en zijn ze niet alleen op medicatie gericht.
Romy Krips

“Meer werkuren, maar lagere werkdruk”

Alle drie de zorgprofessionals ervaren dat het werken in Zwitserland verschilt van het werken in Nederland. Pleun:Ik vind het fijn dat de ziekenhuizen veel kleinschaliger zijn dan in Nederland. Ik werk momenteel op de Radiologieafdeling in een klein ziekenhuis in Zweisimmen. Ik ervaar een lagere werkdruk ondanks dat iedereen hier meer uren werkt. De standaard is namelijk 42 uur per week.”

Ook Romy ziet verschillen in de manier van werken: “Ik werk in het USZ op de ‘Interdisziplinäre IMC’, een schakelafdeling tussen de Intensive Care en Spoedeisende Hulp. Hier werk je als hbo-verpleegkundige in duo’s samen met een mbo-verpleegkundige. Als hbo-verpleegkundige ben je de eindverantwoordelijke. Ook geven de Zwitsers veel leefstijl adviezen en zijn ze niet alleen op medicatie gericht. Je ziet dat er per afdeling wordt gekeken welke alternatieve therapieën kunnen worden gebruikt. Zo zie je bijvoorbeeld veel aromatherapie.”

Michel: “TMI hielp mij aan een baan in Zürich op de CSA afdeling. De afdeling zit nu niet meer in het ziekenhuis, maar op een externe locatie. Ik heb het voordeel dat ik in Nederland in het ziekenhuis ben opgeleid. Zo heb ik geleerd hoe belangrijk het werk van de CSA medewerker is. Ik heb met mijn eigen ogen gezien wat er gebeurt als het fout gaat. Zonder CSA is er geen OK. Op mijn huidige werkplek merk ik dat de jongere generatie, die alleen het extern werken kennen, hier minder bij stilstaan. Ook zijn de Zwitsers minder flexibel. Het moet heel gek lopen, willen ze ergens vanaf wijken.” Pleun ervaart dat ook bij hem op de afdeling: “De Zwitsers hebben meer regeltjes en wijken minder snel af van het protocol. Ik heb hier persoonlijk geen moeite mee. Alles is daardoor duidelijk voor iedereen.”

Michel
Meer weten over werken in Zwitserland?

Wil jij ook als zorgprofessional naar Zwitserland?

Bekijk de vacatures

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: