Radiodiagnostisch laborant

Wat is een radiodiagnostisch laborant?

Een radiodiagnostisch laborant is hetzelfde als een radiologisch laborant, röntgenlaborant, MRI laborant en Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er). Als radiodiagnostisch laborant werk je vaak op de afdeling Radiologie in het ziekenhuis, maar het is ook mogelijk om onderzoeken uit te voeren op andere afdelingen zoals de Spoedeisende Hulp, op de operatiekamer of op de Intensive Care.

Wat doet een radiodiagnostisch laborant?

Als radiodiagnostisch laborant verricht je verschillende radiodiagnostische onderzoeken uit om tot een diagnose te komen. Dit doe je middels röntgenfoto’s, MRI-scans (magneetvelden) en echografie (geluidsgolven) om de inwendige delen van het lichaam in beeld te brengen. De onderzoeken voer je bijvoorbeeld uit voor patiënten na een zwaar ongeluk, na een hartaanval of na klachten veroorzaakt door een (nog onbekende) ziekte. Je voert deze onderzoeken zelfstandig uit of in samenwerking met de radioloog. Ook werk je samen met collega-diagnostisch laboranten, andere specialisten en verpleegkundigen.

Als radiologisch laborant is het niet enkel belangrijk om interesse te hebben in techniek, ook ga je intensief om met patiënten. Stelt patiënten vooraf op hun gemak en begeleidt hen gedurende het onderzoek.

Radiodiagnostisch laborant opleiding

Om radiologisch assistent te worden, zijn er drie routes mogelijk om te volgen. Je kunt de vierjarige duale of voltijd hbo-opleiding Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) volgen of de inservice-opleiding voor drie jaar via een ziekenhuis. De inservice-opleiding tot radiodiagnostisch laborant is wel een hbo-studie, maar staat niet gelijk aan de 4-jarige duale of voltijd bachelor. Het is wel een erkend diploma. Met de duale bachelor en met de inservice-opleiding ga je de eerste vierenhalve maand volledig naar school, daarna ga je werken en studeren tegelijk. Voor de werkleertrajecten kun je je aanmelden via een vacature bij een ziekenhuis. De ziekenhuizen werken samen met specifieke opleidingsinstituten. Voor de voltijd variant kun je je aanmelden via de hogeschool.

Vakken die je volgt tijdens de studie zijn onder andere anatomie, fysiologie, pathologie en radiotherapeutische technieken. Naast inhoudelijke vakken, krijg je ook onderwijs in sociale vaardigheden en beroepsoriëntatie.

Relevante vacatures

Radiodiagnostisch laborant vs. radiotherapeutisch laborant

Een radiotherapeutisch laborant is net iets anders dan een radiodiagnostisch laborant, maar het is wel een beroep dat je ook kan uitoefenen na het volgen van de bachelor MBRT, daarnaast bestaat ook de specifieke opleiding Radiotherapeutisch Laborant. Een radiotherapeutisch laborant behandelt patiënten met een vorm van kanker. De laborant stelt samen met de radiotherapeut een bestralingsplan op, om vervolgens zelfstandig de bestralingen uit te voeren.

Radiodiagnostisch laborant salaris

Als leerling radiodiagnostisch laborant ontvang je, zodra je gaat werken, een leerling-salaris. Je verdient wanneer je start nog niet veel, maar je salaris neemt ongeveer met 10 tot 15% toe per jaar. Op basis van een 36-urige werkweek verdien je in het eerste jaar €1.439,- bruto per maand.  Je salaris groeit door tot je vierde jaar naar €2.030,- bruto per maand. Ben je 22 jaar of ouder? Dan geldt het wettelijke minimumloon.

Na het afronden van de opleiding MBRT werk je als gediplomeerd radiodiagnostisch laborant, je wordt dan ingeschaald in salarisschaal 50 van de cao Ziekenhuizen. Je startsalaris als MBB’er is €2.526,- bruto per maand op basis van 36 uur. Het maximumsalaris voor deze functie is €3.774,- bruto per maand. Hier kun je naartoe groeien door meer werkervaring op te doen.

Wanneer je als radiodiagnostisch assistent een aantal jaar werkervaring hebt, kun je ook aan de slag als zzp’er of op basis van detachering. Als zzp’er en gedetacheerde werk je bij verschillende ziekenhuizen voor een korte of juiste langere periode, het is hierin belangrijk dat snel je weg vindt op de afdeling. Het voordeel is dat je vaak meer vrijheid hebt in je rooster en over het algemeen meer verdient dan wanneer je direct in dienst treedt bij een opdrachtgever. TMI organiseert regelmatig een zzp-avond voor zorgverleners die net zijn begonnen als zzp’er of die overwegen om te starten als zzp’er.

Werken in Zwitserland

Heb jij als radiodiagnostisch laborant altijd al in het buitenland willen werken? Dat kan in Zwitserland via TMI! Laborant Lianne koos ervoor om in Zwitserland te werken en als motorrijder te genieten van het prachtige landschap. Lees in de blog over haar ervaringen.

Aan de slag als radiodiagnostisch laborant?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Kelly Jansen

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl
pien sintenie

Pien Sintenie

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl