Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (MSMH)

Wat is een CSA medewerker?

De afkorting CSA staat voor Centrale Sterilisatieafdeling. Als CSA medewerker werk je op de Centrale Sterilisatieafdeling van een ziekenhuis, in een tandartspraktijk, kliniek of sterilisatiebedrijf. Je bent als CSA medewerker, ook wel medewerker steriele medische hulpmiddelen (MSMH) of sterilisatie assistent, verantwoordelijk voor het reinigen, desinfecteren, steriliseren, controleren en verpakken van medische instrumenten. Op deze manier kunnen de instrumenten veilig worden (her)gebruikt en worden besmettingen van ziektes of infecties bij patiënten uitgesloten.

Wat doet een medewerker steriele medische hulpmiddelen?

Zonder CSA kunnen de operatiekamers, poliklinieken en klinische afdelingen in een ziekenhuis niet hun werk doen. Artsen, operatieassistenten en verpleegkundigen gebruiken medische instrumenten zoals pincetten, naalden, boren, scharen en schroeven om de patiënt te kunnen opereren of onderzoeken. Eenmaal gebruikt, zijn ze vuil en niet meer steriel. Het is de taak van de sterilisatie medewerker om de medische instrumenten te reinigen, desinfecteren en steriliseren. Hierbij werk je volgens vaste richtlijnen zodat je nauwkeurig en secuur te werk kunt gaan. Tijdens het werk draag je altijd handschoenen, een mondkapje en een operatiepak.

Operaties worden ook ’s nachts en in het weekend gedaan en daarom werk je als MSMH buiten de reguliere werktijden ook in wisseldiensten, die je afwisselt met collega’s. Het is gebruikelijk dat je op een dag regelmatig wisselt van werkplek. Zo houd jij jezelf scherp en blijft het werk afwisselend. De techniek verandert snel en er komen continu nieuwe medische instrumenten bij. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.

Benieuwd naar de ervaringen van operatieassistenten?

CSA medewerker Romeo Ervaringsverhaal
19 april 2021 - Tessa Vogelaar

Zonder CSA draait er geen OK of poli

Operatieassistent detacheren Ervaringsverhaal
17 mei 2021 - Cynthia Buckert

OK-assistent Miriam vertelt over haar uitdagende beroep

Veelgestelde vragen zzp in de zorg Achtergrondinformatie
28 december 2021 - Hillie Bosma

10 veelgestelde vragen over het werken als zzp’er in de zorg

Opleiding steriele medische hulpmiddelen

Tijdens de mbo-opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (MSMH) leer je alles over het reinigen van medische instrumenten en de bijbehorende apparatuur. De BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleiding tot CSA medewerker duurt twee jaar. Dit betekent dat je als leerling CSA medewerker tijdens je studie aan het werk bent bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag in de week naar school en werkt minimaal 20 uur per week op de CSA in een ziekenhuis. Je kunt aan de CSA medewerker opleiding starten door te solliciteren op een vacature leerling medewerker steriele medische hulpmiddelen. Het ziekenhuis waar je bent aangenomen, betaalt de opleiding en vaak ontvang je ook een leerlingsalaris. Vraag voor de zekerheid altijd eerst naar de precieze voorwaarden bij het ziekenhuis voordat je gaat solliciteren.

De studie biedt een breed vakkenpakket; van instrumentenkennis en anatomie tot Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook leer je meer over logistiek en het beheer van transport van de medische instrumenten binnen het ziekenhuis. Daarnaast loop je verschillende stages bij bijvoorbeeld de Endoscopie, Functieafdeling, afdeling Logistiek en op de OK.

Na de MSMH opleiding is er nog de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een managementopleiding te volgen, zodat je door kunt groeien in de rol van teamleider. Of je specialiseert je verder op mbo-niveau 4. Vervolgens heb je de mogelijkheid om door te stromen naar een hbo-opleiding.

Relevante vacatures

Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen (DSMH)

Er is een grote behoefte aan goede opleidingen voor het vakgebied Sterilisatie Medische Hulpmiddelen. In 2021 is hieruit de hbo-opleiding tot Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen (DSMH) ontstaan. Het scholingsaanbod draagt bij aan de kwaliteit en professionalisering van medewerkers sterilisatie medische hulpmiddelen. Ook brengt het hun kennis op een hoger niveau en zorgt het ervoor dat de werkwijzen en procedures aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

Je kunt de DSMH opleiding in drie jaar volgen bij Excellence Centre of Decontamination (ECD) of Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP). De opleiding is modulair, wat betekent dat de lesmodules los gevolgd kunnen worden. In totaal heeft de opleiding vijf modules. Deze gaan in op de wet- en regelgeving, microbiologie, basale natuur- en scheikunde, kwaliteitsmanagement, en organisatie en management. Presentaties worden afgewisseld met practica, workshops, zelfstudies en opdrachten.

Medewerker steriele medische hulpmiddelen salaris

Wat verdien je wanneer je klaar bent met de MSMH opleiding? Als medewerker steriele medische hulpmiddelen is jouw salaris gebaseerd op schaal 35 van de cao ziekenhuizen. Dan is jouw brutosalaris minimaal €2.028,- en maximaal €2.972,-. Als leerling MSMH word je ingeschaald in schaal 30. Op basis van 36 uur per week ontvang je dan minimaal  €1.841,- en maximaal €2.741,- brutosalaris. De hoogte van het salaris is afhankelijk van het aantal jaren werkervaring dat je hebt opgebouwd.

Je kunt er als sterilisatie assistent ook voor kiezen om als zzp’er te gaan werken. Dit biedt jou de mogelijkheid en vrijheid om voor verschillende opdrachtgevers te werken. Bij TMI kunnen we je helpen aan een passende opdracht bij één van de vele ziekenhuizen en zorginstellingen uit ons netwerk. Het uurtarief wordt tijdens een kennismakingsgesprek besproken.

Wil jij als CSA medewerker aan de slag via TMI?

Aan de slag als CSA medewerker via TMI?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Kelly Jansen

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl