Operatieassistent

Wat doet een operatieassistent?

Voordat de operatie begint, zorg je ervoor dat alle instrumenten, materialen en benodigdheden in de operatiekamer (OK) klaarliggen. Vervolgens wordt de patiënt door de anesthesiemedewerker naar binnengereden en kan de operatie beginnen.

De taken van een operatieassistent zijn erg uiteenlopend en bestaan uit drie onderdelen; omlopen, instrumenteren of assisteren. Je doet de drie onderdelen nooit tegelijk, per operatie richt je je op één onderdeel. Instrumenteren houdt in dat je aan tafel staat bij de patiënt. Je geeft de chirurg de benodigde instrumenten, materialen en/of middelen aan en anticipeert op wat je ziet. Daarnaast kun je tijdens een operatie ook omlopen. Omlopen betekent dat je ervoor zorgt dat tijdens de operatie alles aanwezig is voor degenen die aan tafel staan. Ook neem je de telefoon op als er wordt gebeld.

Bij assisteren mag je bijvoorbeeld de camera bedienen tijdens een kijkoperatie en ben je echt de assistent van de chirurg. Je knoopt hechtingen en opereert mee met de chirurg.

Naast bovenstaande taken als operatieassistent ben je ook verantwoordelijk voor de begeleiding en opleiding van leerling operatieassistenten.

Waar kun je werken als OK-assistent?

Als operatieassistent werk je voornamelijk op de operatiekamer in het ziekenhuis. Dit kan zowel een perifeer als een topklinisch en academisch ziekenhuis zijn. Binnen de academische ziekenhuizen werk je meer vakgericht en heb je ook OK’s speciaal voor robot- en vaatchirurgie met alle benodigde apparatuur in één kamer. Ook kun je in het ziekenhuis werken op de poliklinieken voor de kleinere ingrepen. Daarnaast kun je als OK-assistent bij privéklinieken aan de slag. De werkdruk ligt hier wel een stuk hoger, omdat het bij een privékliniek veelal dagbehandelingen zijn. De spoedoperaties gebeuren echt alleen in het ziekenhuis.

Verder kun je als operatieassistent ook voor Defensie werken. Er zijn twaalf ziekenhuizen in Nederland die een samenwerkingsverband hebben met het Ministerie van Defensie. Indien je mentaal en fysiek bent, kun je een korte militaire opleiding volgen van zes weken. Na succesvolle afronding ben je officier OK-assistent en kun je worden ingezet bij militaire oefeningen en vredesmissies. Wanneer je niet wordt uitzonden, werk je in één van de twaalf ziekenhuizen om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden.

Benieuwd naar de ervaringen van operatieassistenten?

Operatieassistent detacheren Ervaringsverhaal
17 mei 2021 - Cynthia Buckert

OK-assistent Miriam vertelt over haar uitdagende beroep

Operatieassistent zzp Ervaringsverhaal
9 december 2021 - Cynthia Buckert

Operatieassistent Anoeschka over zzp’en

Operatieassistent Lotte Zwitserland Ervaringsverhaal
23 december 2021 - Beau van Dam

Werken als OK-assistent in Zwitserland, Lotte doet het!

Hoe word je operatieassistent?

Om operatieassistent te worden, ben je niet verplicht een vooropleiding in de zorg te hebben. Met een havo, vwo of mbo-4 diploma kun je je al aanmelden voor de opleiding tot operatieassistent. Waar kun je de opleiding operatieassistent volgen? De OK-assistent opleiding kun je op meerdere manieren volgen.

Inservice opleiding operatieassistent

Een eerste optie om operatieassistent te worden is via een inservice opleiding. Dit is een opleiding die wordt aangeboden door het ziekenhuis en is een combinatie van werken en leren. De operatieassistent opleiding duurt drie jaar en bestaat uit een beroepsvoorbereidende periode (BVP) en een beroepsspecifieke periode. De BPV zijn de theoretische lessen en na een succesvolle afronding hiervan ga je de rest van de opleiding als leerling operatieassistent aan de slag in het ziekenhuis.

Verpleegkunde Technische Stroom

Een andere mogelijkheid om OK-assistent te worden is de hbo-opleiding Verpleegkunde Technische Stroom. Dit is een hbo-v opleiding met een extra programma om operatieassistent of anesthesiemedewerker te worden. Voorafgaand aan de opleiding ben je verplicht een beroep te kiezen waarin je je wilt specialiseren. Na afronding van de opleiding heb je twee diploma’s en kun je zowel als verpleegkundige als OK-assistent of anesthesiemedewerker aan de slag. Je dient daarom ook rekening te houden met meer studietijd dan een normale voltijdstudie.

Medewerker operatieve zorg

Bovengenoemde operatieassistent opleidingen zijn op hbo-niveau. Wel kun je ook als mbo operatieassistent aan de slag. Dit wordt ook wel een medewerker operatieve zorg of operatieassistent tweede deskundigheidsniveau genoemd. Deze opleiding duurt twee jaar en volg je in het ziekenhuis. De eerste vier maanden krijg je alleen theoretische lessen en nadat je de eindtoets hebt gehaald, ga je het werken en leren combineren op de OK. Na twee jaar ben je medewerker operatieve zorg en kun je worden ingezet bij kleine- en middelcomplexe operaties. Je volgt precies dezelfde lessen als een hbo-operatieassistent, alleen het verschil is dat een hbo-operatieassistent nog een jaar verder leert voor hoogcomplexe operaties en daarom drie jaar over de opleiding doet.

Wil jij als operatieassistent aan de slag via TMI?

Relevante vacatures

Operatieassistent doorgroeimogelijkheden

Zodra je het diploma hebt voor operatieassistent, zijn er nog mogelijkheden om door te groeien binnen de OK-wereld. Zo kun je je onder andere verder specialiseren binnen de hart- of neurochirurgie. Na afronding van deze interne opleiding kun je ook worden ingezet op deze gespecialiseerde OK’s. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een managementopleiding te volgen, zodat je teamleider of manager van de OK wordt. Dan ben je minder op de werkvloer en meer bezig met overleggen. Verder kun je na de OK-assistent opleiding ook een hbo-master volgen tot physician assistent. Een physician assistent chirurgie werkt onder supervisie van de chirurg maar mag wel zelfstandig kleine poliklinische verrichtingen uitvoeren.

Naast doorgroeien kun je ook bijscholen als operatieassistent. Bij TMI zijn we hiervoor een samenwerking aangegaan met Incision. Incision is het online leerplatform voor OK-assistenten en anesthesiemedewerkers om je kennis en vaardigheden rondom je beroep up-to-date te houden. Er staan diverse online scholingen op het platform over medische apparatuur, procedures, protocollen en medische innovaties.

Wat verdient een operatieassistent?

Het salaris van een operatieassistent is op basis van schaal 55 volgens de cao ziekenhuizen. Dit komt neer op een brutosalaris van minimaal €3.115,- en maximaal €4.391,- per maand, afhankelijk van je werkervaring. Bij TMI ligt het salaris van een OK-assistent gebruikelijk hoger doordat je hoger wordt ingeschaald wanneer je wordt gedetacheerd.

Als operatieassistent werkzaam op zzp-basis heb je over het algemeen een hoger salaris dan een OK-assistent in loondienst. Het salaris hiervoor wordt berekend door middel van uurtarieven. Het voordeel van zzp’en is dat je je eigen rooster kunt bepalen. Bij TMI krijg je daarnaast ondersteuning bij je administratie en facturering zodra je zzp’er bent.

Aan de slag als operatieassistent via TMI?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Kelly Jansen

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl