Home > Blog > Werken als OK-assistent in Zwitserland, Lotte doet het!
Werken als OK-assistent in Zwitserland, Lotte doet het!
Auteur:
Beau van Dam
23 december 2021
Lotte den Hoedt (33) kwam vorig jaar met TMI in contact. Na een prettig kennismakingsgesprek solliciteerde ze naar de functie OK-assistent in Zwitserland, waar ze aanvankelijk maar voor drie maanden heen wilde gaan. Inmiddels zit ze er al langer dan één jaar. In dit interview spreken we Lotte over haar ervaringen.
Waarom Zwitserland?
Lotte houdt van de natuur, is fanatiek in buitensport en heeft een grote reislust. Voor een langere tijd weg zijn van huis is voor haar geen probleem; ze heeft al eerder een jaar in het buitenland gewoond. “In Nederland woon ik dichtbij de bossen, waar ik veel van geniet. Toch werd ik na enige tijd onrustig, want ik houd van nieuwe dingen ontdekken. Ondanks dat ik nog nooit in Zwitserland geweest was, trok het land mij aan door de mooie natuur en de inspirerende verhalen die ik van mijn collega had gehoord. Ik besloot online te zoeken naar een vacature in het buitenland en kwam zo bij TMI terecht. Na een kennismakingsgesprek met één van hun recruiters werd ik nog enthousiaster.”
Anders dan in Nederland loop je voor je in dienst treedt van het ziekenhuis een dagje mee. Na deze ‘Schnuppertag’ had ik direct een goed gevoel.
Emigreren naar Zwitserland
Wanneer je verhuist naar het buitenland zijn er verschillende zaken die je moet regelen. “In Zwitserland zijn zaken zoals een bankrekening, visum, zorgverzekering en een Zwitsers rijbewijs gemakkelijk te regelen. Bij eventuele vragen kon ik altijd terecht bij TMI, maar ook de Zwitsers zelf zijn erg behulpzaam. De taal was in het begin wel een uitdaging, in het Duitse deel van Zwitserland spreken ze namelijk in elk kanton een ander dialect. Met ‘Hoogduits’ kon ik mij na de Duitse lessen die ik via TMI had gevolgd redelijk verstaanbaar maken, maar Zwitserduits bleek toch echt anders. Gelukkig kan iedereen ook Hoogduits spreken en pik je, als je er eenmaal bent, de taal snel op.”
Meelopen in het ziekenhuis
“Anders dan in Nederland loop je voor je in dienst treedt van het ziekenhuis een dagje mee. Na deze ‘Schnuppertag’ had ik direct een goed gevoel. Zwitserland is zo’n prachtig land. Ik geniet ontzettend van alles om me heen, daarom werk ik nu al langer dan één jaar in het dorp Wolhusen. Hier staat een vestiging van het Luzerner Kantonsspital; een perifeer ziekenhuis met vier OK’s en een helikopterplaats. Ze leveren alle planbare zorg, maar voeren ook veel spoedoperaties uit. Ik heb met name affiniteit met orthopedie en trauma. Twee van de vier OK’s zijn hier dagelijks mee gevuld.”
De OK’s in Zwitserland zijn over het algemeen te vergelijken met Nederland, toch zijn er een aantal verschillen. “De Zwitserse ziekenhuizen zijn erg blij met Nederlandse uitzendkrachten, omdat operatieassistenten uit Nederland breder worden opgeleid dan in Zwitserland, ze kwaliteit leveren en flexibel inzetbaar zijn. In tegenstelling tot de Nederlandse ziekenhuizen, assisteren de OK-assistenten in Zwitserland niet tijdens een operatie, dit doen de arts-assistenten. Ik vind dat persoonlijk jammer, maar ik krijg er veel andere leuke ervaringen voor terug. Daarnaast zetten ze een ‘Lagerungspflege’ in die de patiënt positioneert voor de operatie; dit is echter geen OK-assistent. In Nederland wordt dit wel door een operatieassistent uitgevoerd. Een ander verschil is dat al het materiaal dat uitgepakt wordt tijdens een operatie, genoteerd wordt in een systeem, wat inzichtelijk is voor en doorberekend wordt aan de patiënt en zorgverzekeraar. Verder kennen ze in Zwitserland een werkweek van 42 uur. Dat klinkt veel, maar zo voelt het niet. Elke vrije dag voelt voor mij als vakantie.”
Vrijetijdsbesteding
“Er is zoveel te zien in Zwitserland. Ik ga veel de bergen in om te wandelen, hard te lopen of te skiën. Dit is voor mij maar een halfuurtje rijden. Onlangs heb ik een bergmarathon van 42 km gelopen met tweeduizend hoogtemeters. Tijdens het trainen voor deze marathon heb ik mooie plekken ontdekt. Naast de prachtige natuur woon ik ook in de buurt van een grote stad. Luzern heeft veel gezellige restaurants en barretjes waar ik met mijn Nederlandse vriendinnen die ik hier in Zwitserland heb ontmoet naartoe kan gaan. Via de Duitse taaldocent van TMI kreeg ik de tip dat er nog een vijf andere Nederlandse zorgprofessionals bij mij in de buurt wonen. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen en maken we veel leuke uitstapjes samen. Binnenkort staat Milaan op de planning. Met de trein ben je daar in drie uurtjes. ”
Cultuur proeven in Zwitserland
Ieder land heeft zo zijn eigen cultuur, gewoontes en tradities. We vroegen Lotte hoe ze dit in Zwitserland heeft ervaren. “Het land bestaat uit meerdere kantons. Deze zijn met elkaar verenigd, maar kennen hun eigen taal, eten en gewoontes. Zo zie je Franse, Italiaanse en Duitse invloeden. Mijn verwachting was dat het een extreem modern land zou zijn, maar veel dingen lopen toch een paar jaar achter. De cultuur is ook wat traditioneler dan in Nederland. Er wordt meer samengeleefd met de natuur en er is meer ambacht. Zo maakt een collega van mij haar eigen honing, is het gebruikelijker om homeopathische middelen naast reguliere geneesmiddelen te gebruiken, en zie je langs de weg vaak een automaat staan waar je kaas, verse melk en jam van de boer kunt halen. Daarnaast wordt het erg gewaardeerd wanneer een vrouw goed kan bakken. Op zon- en feestdagen worden er namelijk veel ‘Kuchen’ en ‘Zopf’ gegeten. Hier moet ik nog wel op oefenen. Gelukkig heb ik de tijd, want voorlopig blijf ik hier nog!”, vertelt Lotte met een grote glimlach.
Ook zin in een Zwitsers avontuur als OK-assistent?