Een jeugdverpleegkundige is werkzaam in de preventieve gezondheidszorg. In deze functie houd je je bezig met de gezondheid van kinderen van 0 tot en met 18 jaar.
Waar staat GGD voor? De afkorting GGD staat voor Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst. De GGD heeft als doel het beschermen, bewaken en bevorderen van de gezondheid van Nederlandse inwoners. Er zijn 25 GGD-locaties in Nederland. De publieke gezondheidszorg ontwikkelt zich steeds verder, mede door de opkomst van nieuwe infectieziekten. Daarnaast spelen ook de veranderende rol van de burger, veranderende opvattingen over de zorg en de verantwoordelijkheid van de overheid een grote rol in deze ontwikkeling.
Een relatief nieuwe infectieziekte is bijvoorbeeld het coronavirus. Je kunt bijvoorbeeld naar de GGD voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Ook kun je je bij de GGD laten testen op corona. Na een positieve coronatest regelt de GGD een bron- en contactonderzoek om verdere verspreiding van het virus op te sporen en tegen te gaan. COVID-19 is nog maar één voorbeeld van alle infectieziekten waar de GGD zich op richt. Zo kun je ook voor een soa-test of een hepatitis B vaccinatie naar de GGD.
Verder kunnen ook ouders met hun kinderen bij de GGD terecht. Voor kinderen van nul tot vier jaar is er het GGD consultatiebureau waar ouders met al hun vragen en zorgen heen kunnen. Dit valt onder de GGD jeugdgezondheidszorg, wat ook zorg biedt aan kinderen tot twaalf jaar.
GHOR staat voor Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio. De GGD en GHOR in Nederland zetten zich samen in voor het versterken van de publieke gezondheid en veiligheid. Apart van elkaar richt de GGD zicht meer op de algemene publieke gezondheidszorg en de GHOR op hulpverlening bij rampen en crisis. Zo werkt de GHOR veelal samen met ziekenhuizen, ambulancediensten, huisartsen, apothekers en het Rode Kruis.
Er is heel veel werk binnen de GGD. Zo kunnen artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals altijd wel werk vinden binnen dit brede vakgebied. Zeker in tijden van crisis is er vaak nóg meer vraag naar werknemers. Zo was er bijvoorbeeld in de tijd van het coronavirus veel vraag naar testmedewerkers, vaccinatiemedewerkers, medewerkers voor bron- en contactonderzoek en andere GGD reservisten.
Wil je meer informatie over de beroepen binnen de GGD? In onderstaand overzicht leggen we per functie uit wat het inhoudt. Je vind informatie over de werkzaamheden, opleiding, het salaris en vacatures bij TMI.
Een jeugdverpleegkundige is werkzaam in de preventieve gezondheidszorg. In deze functie houd je je bezig met de gezondheid van kinderen van 0 tot en met 18 jaar.
Je bent als CSA medewerker, ook wel medewerker steriele medische hulpmiddelen (MSMH) of sterilisatie assistent, verantwoordelijk voor het reinigen, desinfecteren, steriliseren, controleren en verpakken van medische instrumenten.
De betekenis van triagist is: zorgmedewerker die op basis van gesprekken met patiënten de urgentie van behandelingen bepaalt.
Als arts infectieziektebestrijding kijk je naar het voorkomen, bestrijden en opsporen van infectieziekten.
Onderwerpen waar je als jeugdarts mee te maken krijgt zijn bijvoorbeeld groeistoornissen, gedragsproblemen, depressie, overgewicht, wel of niet vaccineren, alcohol, kindermishandeling en schoolverzuim.