Arts infectieziektebestrijding

Iedereen is erbij betrokken sinds 2020: COVID-19. Het coronavirus is een voorbeeld waar een arts infectieziektebestrijding zich mee bezighoudt. Maar ook Q-koorts, de mazelen, SARS of andere ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën, schimmels, virussen of parasieten, vallen onder het takenpakket van de arts infectieziektebestrijding. Als arts infectieziektebestrijding kijk je naar het voorkomen, bestrijden en opsporen van infectieziekten.

Wat doet een arts infectieziektebestrijding?

Je houdt hierbij in de gaten of en waar bepaalde besmettelijke infectieziekten voorkomen, denkt mee hoe je uitbraken kunt beheersen, doet bron- en contactonderzoek en je adviseert over preventie, bijvoorbeeld door vaccinaties of hygiëneadviezen. Je houdt je bezig met antibioticaresistentie, risicocommunicatie of zoönose-problemen. Je bent de schakel tussen de wetenschap en het publiek en bent vaak in een voorlichtende rol te vinden. Ook heb je vaak aanvullende werkzaamheden, bijvoorbeeld in reizigersvoorlichting en -vaccinaties of het SOA-spreekuur. Je werkt in een team met andere artsen, verpleegkundigen, deskundigen infectiepreventie en onderzoekers en je hebt vaak contact met microbiologen, huisartsen of andere specialisten in het ziekenhuis of bij het RIVM.

Als arts infectieziektebestrijding kun je onder andere aan de slag bij een GGD of het RIVM. Een arts infectieziektebestrijding is geen medisch specialist, maar een zogenoemd ‘profiel’.

Opleiding arts infectieziektebestrijding

Nadat je de opleiding tot basisarts hebt afgerond, kun je je verder specialiseren. De opleiding arts infectieziektebestrijding is een profiel binnen het specialisme arts Maatschappij & Gezondheid. Dit specialisme valt onder de overkoepelende opleiding tot sociaal geneeskundige. De opleiding arts M&G is een erkende vervolgopleiding. Dit houdt in dat de opleiding onder toezicht staat van het KNMG.

De opleiding tot arts M&G bestaat uit twee fases en duurt vier jaar. In de eerste twee jaar richt je je op het sociaalgeneeskundige basisdeel en specialiseer je je als arts infectieziektebestrijding. Hierin volg je modules, zoals risicocommunicatie, vaccinologie, outbreakonderzoek, reizigersadvisering en SOA-bestrijding. Na het afronden van dit deel ontvang je een KNMG-registratie. Na het profieldeel word je in de twee jaar daarna opgeleid in medisch leiderschap, waarin je leert hoe je beleid maakt, hoe je de gezondheid van grote groepen kunt verbeteren en hoe je veranderingen in de volksgezondheid tot stand kunt brengen. Daarnaast richt je je op het uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek.

Uitgelichte vacatures

Arts infectieziektebestrijding salaris

Het brutosalaris van een arts infectieziektebestrijding ligt gemiddeld tussen de €3.250,- en €6.000,- op basis van een fulltime dienstverband. Dit hangt af van het type werkgever, je opleiding en de werkervaring die je hebt opgedaan. Deze afspraken staan in de geldende cao. Daarnaast worden er over het algemeen goede secundaire arbeidsvoorwaarden aangeboden, denk aan een individueel keuzebudget, een dertiende maand en een aantrekkelijke pensioenopbouw.

Werken als zzp’er arts infectieziektebestrijding

Als arts infectieziektebestrijding kun je niet alleen als gedetacheerde aan de slag, maar ook als zzp’er. Omdat je eigen baas bent, heb je veel vrijheid. Je kunt bijvoorbeeld zelf bepalen hoeveel uren je werkt. De hoogte van het uurtarief verschilt per opdrachtgever en hoeveel werkervaring je meebrengt. Wil jij als zzp’er starten? Meld je dan aan voor de volgende online zzp-startersavond.

Wil jij werken als arts infectieziektebestrijding via TMI?

Bekijk dan de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
Dianne breuer portretfoto

Dianne Breuer

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 158 902 01 dianne@tmi.nl

Judith Randerath

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 542 625 55 judith@tmi.nl