vrouw reageerbuis wattenstaaf laboratorium
Interview

Forensisch arts: een spannend en boeiend vak

Auteur:
Hillie Bosma

Tess Wemeijer is forensisch arts; een spannend en boeiend vak. “Het feit dat er bij een plaats delict een politielint gespannen staat waar ik onderdoor mag, is natuurlijk erg bijzonder.” Hoe heeft Tess de keuze gemaakt om binnen de forensische geneeskunde te werken en hoe ziet een werkdag er uit? Dit en meer vertelt zij onder andere in dit blog.

Van chirurgie naar forensische geneeskunde

Tijdens mijn studie had ik de ambitie om in het ziekenhuis te werken en dan met name bij de chirurgie. Ik vond het een stoer vakgebied vol spanning en sensatie. Na mijn studie ben ik dan ook meteen gaan werken op de afdeling Chirurgie.”

“Na drie jaar reflecteerde ik of dit nog wel bij mij paste. Ik was altijd in het ziekenhuis, had veel stress en was veel tijd kwijt aan papierwerk. Ik ben daarom buiten het ziekenhuis gaan kijken, waaronder de forensische geneeskunde. Tijdens een meeloopdag in dit vakgebied dacht ik vanaf moment één: ‘hey, dit is leuk!’. Alle gekkigheid die ik zocht in de chirurgie, de onvoorspelbaarheid en het iets kunnen betekenen voor een ander spraken me erg aan binnen de forensische geneeskunde. Ook het feit dat er bij een plaats delict een politielint gespannen staat waar ik onderdoor mag, is natuurlijk erg bijzonder!”

Ik dacht vanaf moment één al, ‘hey dit is leuk!'

Wat is forensische geneeskunde?

“Van oudsher wordt de forensisch arts ook wel een lijkschouwer genoemd, heeft grijs haar en werkt alleen met overleden personen. Echter is dit beeld flink verouderd, tegenwoordig werken er veel jonge mensen in het vakgebied en ben ik slechts dertig procent van mijn tijd bezig met personen die zijn overleden. Onder mijn werkzaamheden vallen ook letselbeschrijvingen, zedenzaken, medische zorg voor arrestanten en het beoordelen van slachtoffers van mishandelingen of verkeersongelukken.”

“Tijdens de driejarige opleiding leer je onder andere letselbeschrijvingen op te stellen, krijg je achtergrondinformatie over het juridisch kader, loop je stage bij de huisarts, psychiatrie en spoedeisende hulp en krijg je les in fotografie. Alle facetten komen uitgebreid aan bod. Je werkt nauw samen met de officier van justitie, politie, ambulance, huisartsen en medisch specialisten zoals specialist ouderengeneeskunde of de gynaecoloog bij een verdenking van seksueel geweld. Dit maakt het werk uitdagend, omdat je te maken krijgt met veel verschillende vakgebieden.”

Nieuwsgierig naar dit vakgebied?

De werkdag van een forensisch arts

“Forensisch artsen werken op basis van vraag en aanbod. Ik word gebeld als mijn expertise nodig is. Is er een overleden persoon gevonden onder verdachte omstandigheden aangetroffen, dan is in eerste instantie de forensische opsporing aan zet. Zij zetten alles op de foto en doen het sporenonderzoek. Als dit is afgerond, mag ik naar het slachtoffer. Ik kijk hoe de persoon erbij ligt, zijn er letsels zichtbaar of andere sporen op de huid? Zie ik een gekke afdruk? Zodra dit is afgerond en de plaats delict is vrijgegeven gaat het lichaam doorgaans naar het mortuarium en begint daar de schouw. Tijdens de schouw kan er ook bloed en/of urine worden afgenomen om te kijken of er giftige stoffen, medicatie of drugs in het lichaam zitten.”

“Heeft de zaak betrekking op mishandeling of een zedendelict? Dan neem ik zelf de sporen af en stel een letselrapport op. Administratie is bij forensische geneeskunde belangrijk en feitelijk. Je schrijft op wat je ziet en wat mogelijke oorzaken zijn. Dit maakt dat je goed moet nadenken over wat je opschrijft. Bij een letselrapport is het bijvoorbeeld zo dat iemand moet kunnen natekenen wat jij hebt opgeschreven zonder de foto te zien.”

“Ook het inlichten van nabestaanden hoort bij mijn werkzaamheden. Over het algemeen vinden zij het prettig om het verhaal van een forensisch arts te horen over wat er precies gebeurd is en of het slachtoffer bijvoorbeeld heeft geleden. Ik kan niet altijd antwoord geven op die vraag, maar probeer wel zoveel mogelijk uit te leggen .”

Nazorg

Als forensisch arts zie je situaties die mensen buiten dit werkveld niet zien. Er is altijd ruimte om zaken te bespreken met collega’s, met een coach of psycholoog. Ook thuis mag je zeker wel het één en ander vertellen, bijvoorbeeld wat iets met je doet, maar dit moet wel anoniem en zonder inhoudelijke informatie.”

Nieuwsgierig naar dit vakgebied?

“Ben je enthousiast geworden? Dan raad ik je aan om een dag mee te lopen, zodat je kunt ervaren of het werk echt bij jou past. Wil je hier graag begeleiding in? Dan kan TMI met je meedenken en je koppelen aan een GGD bij jou in de buurt.”

Aanmelden bij TMI

TMI gaat graag in gesprek om je wensen door te spreken en jou te begeleiden in je carrière.

Neem contact op

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: