Ambulancechauffeur

Wat doet een ambulancechauffeur?

Voordat je jouw werkdag begint controleer je de ambulance waarmee je gaat rijden. Je verricht zo nodig kleine onderhoudswerkzaamheden aan de lampen, sirenes, brandstof, mobilofoon en het oliepeil. Ook check je alle medische apparatuur en zorg je voor een hygiënische ambulance.

Vanuit de Meldkamer Ambulancezorg ontvangen de ambulancechauffeur en de ambulanceverpleegkundige een melding. Dit kan gaan om een spoedeisende situatie of om besteld vervoer. Bij besteld vervoer zorg je ervoor dat je op het afgesproken tijdstip op locatie bent om de patiënt veilig en rustig te vervoeren naar plaats van bestemming. Bij een spoedopdracht is het jouw taak als chauffeur om de ambulance zo snel en veilig mogelijk door het verkeer heen te loodsen. Je bent verantwoordelijk voor de veiligheid van de patiënt en naaste omgeving. Op locatie assisteer je de ambulanceverpleegkundige bij het uitvoeren van medische handelingen, zoals het gebruiksklaar maken van materialen, klaarzetten van medicatie en het opstarten van apparatuur. Tijdens de rit naar het ziekenhuis communiceer je met de meldkamercentralist over de toestand van de patiënt. Indien nodig houd je ook contact met het ziekenhuis, de huisarts, politie en brandweer.

Werken als ambulancechauffeur

Als je wilt werken als ambulancechauffeur is het belangrijk dat je stressbestendig, betrokken en sociaal vaardig bent. Iedere situatie is anders en je weet van te voren niet wat je te wachten staat. Het vraagt daarom veel flexibiliteit, reactievermogen en geduld. Je dient goed te kunnen samenwerken met de ambulanceverpleegkundige. Jullie zijn als ambulancebroeders op elkaar aangewezen en vormen een sterk team dat besluitvaardig is. Ook ben je leergierig en bereid jezelf te blijven ontwikkelen op het gebied van zorg en techniek.

Verdere eisen waar je als ambulancechauffeur aan moet voldoen is het behalen van een Eerste Hulp diploma. Ook een geldig reanimatiecertificaat en een rijbewijs B en C of C1 dien je in bezit te hebben. Ten slotte wordt er minimaal drie jaar rijervaring gevraagd.

Relevante vacatures

Hoe word je ambulancechauffeur?

Je komt in aanmerking voor de opleiding tot ambulancechauffeur als je minimaal mbo-niveau 3 hebt afgerond. Voordat je aan de opleiding kunt beginnen, solliciteer je als leerling ambulancechauffeur bij één van de Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV’s). Eenmaal aangenomen bij een RAV kun je met de opleiding starten. Er zijn slechts twee instellingen die de opleiding aanbieden; ACM Opleidingen (onderdeel van het Witte Kruis) en de Academie voor Ambulancezorg in Harderwijk. Dit laatste is de opvolger van de Stichting Opleidingen Scholingen Ambulancehulpverleners, ook wel de bekende SOSA-opleiding tot ambulancechauffeur. Beide instituten zijn geaccrediteerd door het College Zorg Opleidingen (CZO). De kosten voor de opleiding tot ambulancechauffeur worden vergoed door de RAV waar je aan de slag gaat.

Meer weten over werken bij de ambulance?

Ervaringsverhaal
28 januari 2021 - Lisa Schagen

Herman neemt je mee in de mooiste baan die er bestaat

Joost Majoor over zijn werk als ambulancechauffeur Interview
8 november 2022 - Eva Mooij

Joost over zijn werk als ambulancechauffeur

ALS ambulance Interview
19 april 2021 - Lisa Schagen

Verschillen in de ambulancezorg per regio

Inhoud opleiding ambulancechauffeur

De opleiding bestaat uit een theoretisch deel van 240 uur en een stage van 875 uur. De theorie volg je bij één van de opleidingsinstituten en de stage loop je bij de RAV waar je bent aangenomen. De theorie bestaat uit verschillende modules, zo leer je onder andere hoe je een ambulanceverpleegkundige kunt assisteren en een ambulance moet onderhouden. Ook volg je een rijvaardigheidstraining zodat je in iedere situatie weet hoe je de patiënt veilig en comfortabel kunt vervoeren. Tijdens jouw stage ga je 24 uur per week als ambulancechauffeur aan de slag bij de RAV. Hier loop je verschillende stages bij de Ambulancepost, de Spoedeisende Hulp en de Meldkamer. Na deze opleiding van acht tot negen maanden kun je jouw diploma ambulancechauffeur in ontvangst nemen. Je bent dan opgeleid als ambulancechauffeur voor hoogcomplexe ambulancezorg en verleent spoedeisende zorg, waarbij de patiënt in levensgevaar is. Uiteraard kun je dan ook worden ingezet voor laag- en middencomplexe ambulancezorg. Omdat je tijdens de opleiding al in een ambulance begint te rijden, is het over het algemeen makkelijk om van hieruit over te stappen tot een baan als ambulancechauffeur.

Chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg

Daarnaast kun je ervoor kiezen om de opleiding te volgen tot chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg. Dit betekent dat je alleen bij voorspelbare, niet levensbedreigende situaties, wordt ingezet. Denk hierbij aan besteld vervoer van een patiënt met stabiele vitale functies die van het ene ziekenhuis naar het andere moet worden gebracht. Deze aanvragen zijn nooit spoedeisend. Als chauffeur op de ambulance assisteer je de verpleegkundige of verzorgende ambulancezorg bij de zorg van de patiënt. Zo leg je bijvoorbeeld materialen klaar en help je bij het aansluiten van een hartmonitor. De opleiding duurt in totaal negen weken en kun je volgen bij de Academie voor Ambulancezorg in Harderwijk. Ook hier solliciteer je voorafgaand bij de RAV. Na de opleiding word je verder begeleid door een praktijkbegeleider.

Meer weten over zzp’en in de zorg?

Je kunt er ook voor kiezen om als zzp’er aan de slag te gaan. TMI ambassadeur Eric de Haan werkt als zzp-ambulancechauffeur en kan jou hier alles over vertellen tijdens één van de zzp-avonden die wij maandelijks organiseren.

Meld je aan

Wat verdient een ambulancechauffeur?

Wat is eigenlijk het salaris van een ambulancechauffeur? De ambulancesector heeft een eigen cao; de cao ambulancezorg. Hierin zijn onder andere afspraken gemaakt over salariëring, vakantiedagen en gezondheidsbeleid. Het loon van een ambulancechauffeur kun je hier ook in terugvinden. Als ambulancechauffeur voor de hoogcomplexe ambulancezorg zit je in salarisschaal 45. De schaal begint bij €2.554,- en loopt tot €3.468,- bruto per maand. Per jaar ga je een trede omhoog. Wanneer je voor de middencomplexe ambulancezorg werkt, kom je in salarisschaal 40 terecht. Deze begint bij €2.085,- en loopt tot €3.086,- bruto per maand. Bij laagcomplexe ambulancezorg kom je in schaal 35 en verdien je €1.977,- tot €2.940,- bruto per maand. Bovenop je salaris ontvang je ook een onregelmatigheidstoeslag en een reisvergoeding. Het nettosalaris van een ambulancechauffeur kan daardoor verschillen.

Aan de slag als ambulancechauffeur via TMI?

Bekijk de vacatures
Wil jij als ambulancechauffeur aan de slag via TMI?

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
silvana van beek portretfoto

Silvana van Beek

Accountmanager Ambulancezorg

06 - 159 580 22 silvana@tmi.nl
heidi kamp portretfoto

Heidi Kamp

Accountmanager Ambulancezorg

020 - 510 6751 ambulance@tmi.nl