Ervaringsdeskundige Eric de Haan – zzp’er

Eric de Haan is ambulancechauffeur en werkt al geruime tijd als zzp’er. Waarom hij ervoor heeft gekozen om zzp’er te worden en zich in te schrijven bij TMI? Eric vertelt!

“Werken als zzp’er geeft mij meer ruimte voor alle zaken die ik naast werken doe. Die vrijheid en eigen inspraak in mijn agenda, dat is de reden dat ik ervoor heb gekozen om als zzp’er aan de slag te gaan.”

Overstap naar zelfstandig werken

“In eerste instantie was het best spannend om de overstap te maken naar zelfstandig werken. Je hebt immers geen back-up meer bij ziektedagen, geen vakantiegeld, geen 13e maand.”

Ambulancechauffeur Eric de Haan

“Je moet zelf zorgen voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering en ook je pensioenopbouw moet je geheel zelf regelen. Ook moet je goed nagaan hoe het zit met een aansprakelijkheidsverzekering. Je hebt een mooi uurloon, maar daar zitten al deze zaken wel al bij in. Dat is iets dat je je goed moet realiseren!”

Steeds meer mensen kiezen voor zzp

“Momenteel is er een verschuiving in de zorg gaande waarbij steeds meer mensen ervoor kiezen om als zzp’er aan de slag gaan. Ik ontvang ook steeds meer vragen van collega’s hierover. Men moet zelf afwegen wat voor hen het best werkt en hierbij goed kijken naar de eigen thuissituatie. Laat ook een financieel expert meekijken en vraag informatie op bij de Kamer van Koophandel om je oordeel te maken. Ik denk dat er nu veel mensen uit onvrede bij hun dienst kiezen voor zzp’er-schap, maar zich niet voldoende realiseren wat erbij komt kijken. Als je echter een goede fundering legt dan kun je heel veel doen en bereiken. TMI kan daar een belangrijke rol in spelen!”

TMI geeft je veel vrijheid

“Waarom ik als zzp’er diensten via TMI draai, is omdat ik daardoor helemaal geen rompslomp heb. Ik accordeer mijn uren, krijg mijn facturen, geef akkoord en alles wordt geregeld. Na anderhalve week staat mijn geld op mijn rekening. Ik hoef niets te factureren. Bij TMI ben ik afgegaan op mijn onderbuik gevoel, dat voelde goed. Het is een bedrijf zonder drempels, je kunt overal binnenstappen. Niet alleen bij het Flexbureau, maar ook bij de afdeling Facturatie, de Financiële Administratie en zelfs de Directie. Daar wilde ik wel mee in zee gaan. Alles was goed geregeld en nog steeds voelt dat zo. Door de jaren heen is gebleken dat het een solide organisatie is, er zijn goede afspraken mee te maken. Ik zeg altijd cryptisch dat TMI eigenlijk mijn bedrijfsbureau is. Het geeft je gewoon heel veel vrijheid!”

Werken via het Flexbureau

“Hoe het bij TMI in zijn werk gaat, is dat ik mijn beschikbaarheid doorgeef aan het Flexbureau. Ook geef ik door wanneer ik er niet ben. De diensten die beschikbaar komen daar kan ik mij via het TMI systeem op aanmelden. Als het Flexbureau mij belt of ik een dienst kan doen, dan kan ik zelf aangeven of mij dit uitkomt. Je hebt hierdoor zelf de controle over je agenda, dat is de vrijheid die je krijgt als zzp’er.”

Je zelf presenteren is belangrijk

“Wat je goed moet beseffen als zelfstandige is dat je een visitekaartje bent voor een heleboel instanties. In eerste instantie voor jezelf. Als jij jezelf goed presenteert dan wordt er de volgende keer misschien wel weer om jou gevraagd, dat is een mooi compliment. Ten tweede ben je een visitekaartje voor TMI. Ten derde ben je ook een visitekaartje voor de dienst die jou inhuurt. Je hebt hierdoor best een grote verantwoordelijkheid!”

Vrijheid, maar ook verplichtingen

“Werken als zelfstandige betekent veel vrijheid, maar er komen ook verplichtingen bij kijken. Want ook als zzp’er moet je je afspraken nakomen, dit is zeer belangrijk. Zo maak je prijsafspraken met TMI over je urenvergoeding, afspraken met het Flexbureau over je inzetbaarheid en afspraken met de dienst waar je komt, over de werkzaamheden die daar op dat moment van je worden verwacht. Wanneer je een BIG-registratie hebt dan moet je ook zorgen dat je daarvoor je verplichtingen nakomt. Dat alles moet een eenheid zijn waarin je zelf weet wat je verantwoordelijkheden naar de diverse partijen zijn.”

Boekhouder is essentieel

“Een goede boekhouder is ook van belang. Er zijn veel regels en mogelijkheden, een boekhouder weet precies hoe het daarbij zit met de fiscale regelingen en hoe het in zijn werk gaat als startende ondernemer. Ook is het erg handig om zelf een goede financiële buffer op te bouwen. Een boekhouder helpt je om in dit alles overzicht te houden. Het kost een bijdrage per maand, maar dit betaalt zich dubbel en dwars terug aan het eind van het jaar. Wat mij betreft is dit essentieel, je wilt natuurlijk geen problemen met de fiscus.”

Onderdeel van TMI familie

“Ook als zzp’er voel ik mij echt een onderdeel van de TMI familie. Je wordt uitgenodigd voor veel evenementen, door de jaren heen ben ik dan ook regelmatig bij uitjes van TMI aanwezig geweest. Dit zijn leuke gelegenheden om met iedereen het gesprek aan te kunnen gaan. In december heb ik zelfs een kerstgeschenk gekregen, terwijl ik natuurlijk eigenlijk volledig extern ben. Maar dit is juist de manier hoe TMI iedereen, ook zelfstandigen, onderdeel laat voelen van de organisatie.”

Heb jij als zzp’er een vraag over het werken via TMI? Stel je vraag aan onze collega’s van de afdeling Werving & Selectie bij TMI via werving@tmi.nl of bel naar 020 – 717 3527.

Zzp’er in de zorg Startersavond

Maandelijks organiseert TMI een (online) avond voor beginnende zzp’ers. Inspirerende sprekers komen aan het woord en geven jouw tips en tricks.

Aanmelden