Verpleegkundig centralist meldkamer ambulancezorg

Wat doet een meldkamercentralist?

Als verpleegkundig meldkamercentralist ben je het eerste aanspreekpunt voor degenen die 112 bellen. De 112-bellers zijn vaak in paniek. Als 112 centralist is het daarom belangrijk dat je rustig blijft en belangrijke informatie uitvraagt. Vervolgens analyseer je deze informatie en speel je deze door naar de hulpdiensten; de brandweer, ambulance of de politie. In het geval van een groot incident, coördineer je de communicatie en zorg je ervoor dat alle benodigde hulpdiensten in actie komen. Het werken als verpleegkundig centralist kent zowel een medische- als logistieke kant. Naast het behandelen van spoedeisende telefoontjes, ben je als verpleegkundig centralist verantwoordelijk voor het inplannen van niet-spoedeisend vervoer. Je staat direct in contact met de ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen en hebt contact met ketenpartners in verband met het afstemmen of overdragen van patiënten.

Werken op de meldkamer

De centralisten op de meldkamer werken achter een computer met meerdere schermen. Als iemand 112 belt, dan wordt er eerst aan die persoon gevraagd welke hulpdienst er nodig is; de brandweer, politie of ambulance. Als de beller aangeeft dat het gaat om ambulancezorg, wordt deze persoon doorverbonden naar de meldkamercentralist ambulance. Vervolgens verschijnt het telefoonnummer en de locatie van de beller op het computerscherm van de verpleegkundig meldkamercentralist. De werkzaamheden op de meldkamer verschillen iedere dag en zelfs per telefoontje. De ene keer geeft de ambulance centralist telefonisch instructies om te reanimeren en de andere keer heeft er een auto-ongeluk plaatsgevonden en moet een traumahelikopter naar de plaats delict.

Benieuwd naar het werk van een meldkamercentralist?

Lees het verhaal van Anda

Opleiding meldkamercentralist

Als je geïnteresseerd bent in de meldkamercentralist opleiding, moet je eerst solliciteren bij een Regionale Ambulancevoorziening (RAV). Zodra je bij een RAV bent aangenomen, schrijft de RAV je in bij de Academie voor Ambulancezorg. De Academie voor de Ambulancezorg is de rechtsopvolger van Stichting Opleidingen Ambulancehulpverlening (SOSA). Om toegelaten te worden tot de opleiding tot meldkamercentralist moet je jouw diploma mbo- of hbo-verpleegkunde op zak hebben. Ook als ambulanceverpleegkundige, kun je worden toegelaten. Tevens moet je ingeschreven staan in het BIG-register voor je kunt starten met de meldkamercentralist opleiding.

De centralist meldkamer opleiding duurt ongeveer zeven maanden indien alle modules goed worden doorlopen. Gedurende de opleiding worden verschillende onderwerpen behandeld; ICT, vaardigheden om samen te werken, medische kennis, communicatieve vaardigheden en geneeskundige hulp. Er zijn in totaal twintig lesdagen waarin de theorie wordt afgewisseld met oefencasuïstiek. De oefencasuïstiek wordt uitgevoerd in een simulatiemeldkamer. De opleiding bestaat uit een basis- en verdiepingstraject. Beide trajecten worden afgesloten met een assessment. Na het eerste assessment, ofwel basisassessment, wordt bepaald wat jouw sterke punten zijn en waar nog ontwikkelingsmogelijkheden zijn. Er starten maximaal acht studenten per keer met de opleiding en de startmomenten zijn zes keer per jaar: januari, maart, mei, juli, september en november.

Relevante vacatures

Wil jij als meldkamercentralist aan de slag via TMI?

Salaris verpleegkundig meldkamercentralist

Als verpleegkundig meldkamercentralist val je onder het cao Ambulancezorg. Het salaris van een verpleegkundig centralist is ingeschaald in schaal 50 of 55. Bij dit salaris verdien je minimaal €2.759,- en maximaal €3.922,- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek.

Aan de slag als meldkamercentralist via TMI?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
silvana van beek portretfoto

Silvana van Beek

Accountmanager Ambulancezorg

06 - 159 580 22 silvana@tmi.nl
heidi kamp portretfoto

Heidi Kamp

Accountmanager Ambulancezorg

020 - 510 6751 ambulance@tmi.nl