Ziekenhuisbedden
Ervaringsverhaal

Guido Rutten over zijn werk op de Recovery

Auteur:
cynthia buckert portretfoto
Cynthia Buckert

Minder leuke kanten aan het werk als recovery verpleegkundige? Die kent Guido Rutten (54) eigenlijk niet. De veelzijdigheid en afwisseling maakt hem een allround recovery verpleegkundige en zorgt ervoor dat hij iedere dienst met plezier naar zijn werk gaat. Om meer werkervaring op te doen op verschillende Recovery afdelingen, heeft Guido er in 2019 voor gekozen om te gaan detacheren via TMI. Hij vertelt graag over zijn werk in deze blog.

Aan de slag als recovery verpleegkundige

“Een lange tijd, zo’n vijftien jaar, heb ik als algemeen verpleegkundige gewerkt op verschillende afdelingen. Destijds had ik de ambitie om IC verpleegkundige te worden, alleen de laatste fase van de opleiding haalde ik helaas niet. Doordat ik een aantal deelkwalificaties had van de IC opleiding, kon ik in 2011 aan de slag als medium care verpleegkundige. Dit heb ik zes jaar gedaan en gedurende deze jaren werd regelmatig aan mij gevraagd of ik op de Recovery wilde werken. Op een gegeven moment wilde ik graag meer regelmaat in mijn werk en heb ik in 2017 de overstap gemaakt naar de Recovery afdeling. Een extra opleiding was hiervoor niet nodig, vanwege mijn achtergrond als MC verpleegkundige en kennis van medicatie en endoscopie. Wel moest ik wennen aan het assisteren van de anesthesiemedewerker of anesthesioloog bij bijvoorbeeld een ruggenprik. Maar daar was ik snel aan gewend.”

guido rutten recovery verpleegkundige

Werken op de afdeling Recovery

“Mijn dagdienst begint met het opstarten van de computers en alle beeldschermen die in de Recovery ruimte staan. Ik print de lijst uit van de patiënten welke die dag komen en ik zorg dat acute medicatie bij een noodgeval klaarligt. Verder maak ik ook vast de infusen klaar. De Recovery, ofwel de Verkoeverafdeling, is in de meeste gevallen één grote zaal, waar patiënten na een ingreep bijkomen van een narcose. Deze zaal is gekoppeld aan de Holding; een kleinere zaal waar patiënten van andere afdelingen komen voordat ze naar de operatiekamer gaan. Als recovery verpleegkundige werk je op beide afdelingen en werk je nauw samen met de OK.”

De Holding

“Op de Holding worden patiënten opgevangen voordat ze hun operatie ingaan. Hier controleer je de gegevens van de patiënt, zoals geboortedatum, de aandoening en operatie die zal worden uitgevoerd. Maar ook of ze medicatie gehad hebben en/of nuchter zijn. Al deze informatie voer je in het computersysteem. Als ze nog geen infuusnaald in hebben, ben je hier als recovery verpleegkundige verantwoordelijk voor. Daarnaast zorg je ervoor dat de patiënten zich op hun gemak voelen voordat ze richting de OK gaan. Op de Holding assisteer je de anesthesiemedewerker of anesthesioloog. Je draagt de patiënt aan hen over en zij gaan vervolgens met de patiënt naar de OK.”

De Recovery

“Als de patiënt van de OK terugkomt op de Recovery, krijg je de overdracht van het OK-team, de anesthesioloog of anesthesiemedewerker. Vaak is de patiënt al wakker zodra die op de Recovery komt of wordt diegene langzaam wakker. Dan moet je er als recovery verpleegkundige voor zorgen dat de patiënt comfortabel is. Je bewaakt de bloeddruk, hartslag en pols. Ook controleer je een  eventuele wond en geeft pijnstilling als dat nodig is. Op deze zaal werk je als recovery verpleegkundige zelfstandig. Het is mij ooit een keer overkomen dat ik een patiënt heb moeten reanimeren terwijl diegene op de Recovery verbleef, wat gelukkig succesvol was. Normaal gesproken is dit niet nodig. Zodra de patiënt weer stabiel is, bel je de desbetreffende afdeling, zoals de Dagbehandeling of Verpleegafdeling, dat de patiënt weer opgehaald kan worden. Op die afdeling verblijven ze vaak nog een dag of langer.”

Van de Recovery naar de IC en weer terug

“Tijdens de drukke coronaperiodes is het erg chaotisch geweest op de Recovery afdeling. Onze afdeling werd namelijk omgebouwd tot een tweede IC en de Recovery werd verplaatst naar een andere ruimte binnen het OK-complex. Dat was moeilijk; de nieuwe ruimte was ook niet zo groot. Daarnaast ben ik sinds de eerste coronagolf, en alle golven die volgden, samen met mijn collega-recoveryverpleegkundigen als buddy ingezet op de IC. Als recovery verpleegkundige kunnen wij namelijk redelijk zelfstandig een patiënt verplegen, maar de IC verpleegkundige was wel altijd de eindverantwoordelijke.”

“Op de Recovery werk ik voornamelijk met recovery verpleegkundigen, maar ook verpleegkundigen met een IC achtergrond werken op de Recovery, doordat het minder hectisch is en meer regelmaat biedt. IC verpleegkundigen hebben daarnaast wel de kennis van allerlei ziektebeelden en kunnen daar goed op anticiperen.”

Geplande zorg

“De zorg op de Recovery is gepland vanwege ingeplande operaties. Natuurlijk zijn er spoedoperaties die plaatsvinden en dan zal diegene ook daarna op de Recovery zaal komen om te ontwaken. Daarnaast sluit de Recovery afdeling rond 23:00 uur en is er in de nacht geen recovery verpleegkundige aanwezig. Wel staat er in de nacht altijd een spoed OK-team klaar voor noodgevallen. Zonder de hectische coronaperiodes hebben we gemiddeld dertig tot veertig patiënten per dag op de Recovery liggen. Patiënten liggen nooit langer dan één dag bij ons. Wanneer iemand een heftige ingreep heeft gehad, zoals een halsslagaderoperatie, dan bewaken wij diegene vier à vijf uur op de Recovery. Zodra het langer duurt, moet de patiënt naar de IC. Bij een blindedarmoperatie of een keizersnede is de patiënt vaak al na een half uur weg. En dan komt de volgende alweer aangereden vanaf de OK.”

Nieuwsgierig naar werken als recovery verpleegkundige?

Verschillen tussen ziekenhuizen en privéklinieken

“Naast ziekenhuizen zijn er veel kleine klinieken waar je als recovery verpleegkundige kunt werken. Denk aan privéklinieken waar ze borstvergrotingen, ooglidcorrecties of kruisbandoperaties uitvoeren. Dat zijn allemaal dagbehandelingen. Bij zo’n specifieke kliniek heb je vaak maar één operatiekamer en één recovery bed. Het is heel anders; veel kleinschaliger en het team is altijd hetzelfde. Dit moet je leuk vinden. Persoonlijk vind ik het ziekenhuis leuker, omdat je dan meer specialismen ziet en je daardoor meer uitdaging hebt. In een privékliniek zijn de patiënten per definitie al gezond en is de kans op complicaties minder groot.”

Doorgroeimogelijkheden en de toekomst van de Recovery

“Als recovery verpleegkundige kun je doorgroeien naar verschillende functies, waaronder anesthesiemedewerker of pijnconsulent. Dan ga je veel samenwerken met de anesthesioloog. Je kunt ook doorgroeien tot IC verpleegkundige, verpleegkundig specialist of physician assistant op de OK. Als ik daarnaast naar de toekomst kijk, verwacht ik dat de ligduur op de Recovery korter zal worden, er een hoog verloop zal zijn en er zo meer operaties plaats kunnen vinden. Ingrepen worden minder intensief door robotchirurgie, de wonden blijven daardoor kleiner en het herstel zal sneller verlopen.”

Wil jij aan de slag als recovery verpleegkundige?

Bekijk de vacatures

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: