Wat doet een IC verpleegkundige?

Een intensive care verpleegkundige verzorgt en verpleegt mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren op de afdeling intensive care. Een IC verpleegkundige mag meer medische handelingen uitvoeren dan een algemeen verpleegkundige. Daarnaast is het grootste verschil dat een IC verpleegkundige goed de vitale functies moet kunnen bewaken en hier adequaat op moet kunnen reageren. Als IC verpleegkundige werk je veel samen met de intensivist en met veel verschillende specialisten uit het hele ziekenhuis.

De taken van een intensive care verpleegkundige zijn erg divers. Taken waar je aan kan denken zijn:

Benieuwd naar ervaringen van IC verpleegkundigen?

Eiland Sint Eustatius Ervaringsverhaal
29 september 2021 - Beau van Dam

IC Verpleegkundige Aida ontdekt het eiland Sint Eustatius

IC opleiding Rico Spies Ervaringsverhaal
20 december 2021 - Lisa Schagen

Rico over de opleiding tot IC verpleegkundige

Sander Lok IC verpleegkundige Ervaringsverhaal
9 december 2021 - Hillie Bosma

Werken op de IC: combinatie van technische snufjes en acute zorg

Eigenschappen IC verpleegkundige

De belangrijkste vaardigheden waarover je moet beschikken als IC verpleegkundige zijn:

  1. Zorgvuldigheid;
  2. Inlevingsvermogen;
  3. Samenwerking;
  4. Stressbestendigheid;
  5. Communicatieve vaardigheden;
  6. Nauwkeurigheid.

Hoe word je IC verpleegkundige?

Je wordt IC verpleegkundige door na jouw mbo- of hbo-opleiding Verpleegkunde de ‘werken en leren’ opleiding te volgen die speciaal gericht is op Intensive Care verpleegkundigen. Deze opleiding duurt achttien maanden en gedurende deze opleiding leer je hoe je te handelen bij patiënten die op de intensive care liggen.

Om IC kinderverpleegkundige te worden, volg je een andere opleiding. Namelijk de specifieke Intensive Care Kinderverpleegkundige opleiding. Wil je als IC verpleegkundige de allerjongste patiënt helpen? Dan is er de Intensive Care Neonatologieverpleegkundige opleiding.

Aanmelden voor de IC verpleegkundige opleiding

Om de Intensive Care verpleegkundige opleiding te kunnen volgen heb je minimaal een mbo- of hbo-diploma nodig. Daarnaast hoor je als verpleegkundige geregistreerd te staan in het BIG-register. Voordat je start met de opleiding moet je een werkplek hebben op de afdeling Intensive Care, waar je het praktijkdeel van de opleiding kunt uitvoeren. Het theoretische gedeelte wordt aangeboden door verschillende instituten in Nederland die meestal al verbonden zijn aan een academisch ziekenhuis. Dit kun je het beste vinden door rechtstreeks de website van het ziekenhuis te bezoeken waarin je geïnteresseerd bent.

Wat verdient een IC verpleegkundige?

De hoogte van je salaris als IC verpleegkundige wordt bepaald op basis van je werkervaring en de geldende cao. Ben je net begonnen als Intensive Care verpleegkundige? Dan kun je een brutosalaris verwachten van €3.115,- per maand. Na het opdoen van meer werkervaring kan het salaris oplopen tot maximaal €4.391,-. Onregelmatigheidstoeslagen komen nog bovenop het bruto-inkomen. Deze genoemde bedragen zijn op basis van een vast dienstverband bij een ziekenhuis. Je kunt er ook voor kiezen om bemiddeld te worden als gedetacheerde of als zelfstandige. Over het algemeen ligt het salaris dan hoger.

Werken als IC verpleegkundige zzp’er

Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? TMI kan jou daarbij helpen. Wij ondersteunen je in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor passende opdrachten bij één van de vele ziekenhuizen waarmee wij samenwerken. Wil je graag meer weten over het werken als zzp’er via TMI? Kom dan naar onze zzp-startersavond!

Wil je werken als IC verpleegkundige via TMI?

Bekijk de vacatures
Werken als IC verpleegkundige via TMI?

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
lisa bens

Team Werving & Selectie

020 - 510 6754 werving@tmi.nl

Uitgelichte vacatures