Een werkdag van een anesthesiemedewerker
Hoe een werkdag eruitziet als anesthesiemedewerker is afhankelijk van het type ziekenhuis waar je werkt: een academisch-, perifeer- of een wat kleiner ziekenhuis. Leendert legt uit: “In het regionale ziekenhuis waar ik nu werkzaam ben, hebben we een dagdienst, uitloopdienst en een aanwezigheidsdienst. De dagdienst is van 07:30 tot 16:00 uur en om 08:00 uur ligt de eerste patiënt op tafel. In de uitloopdienst ben je oproepbaar en neem je een kamer over waar de operatie gedurende een dienst nog niet is afgerond. De aanwezigheidsdienst is van 12:30 tot 21:00 uur en aansluitend oproepbaar tot 07:30 uur. Je bent dan oproepbaar voor bijvoorbeeld een interne bloeding of keizersnede, vervolgens moet je binnen twintig minuten de OK kunnen opstarten. In het weekend zijn deze aanwezigheidsdiensten 24-uursdiensten.”
Hoe een dagdienst eruitziet? “Iedere werkdag word je op een OK ingedeeld van een bepaald specialisme. Dat kan Orthopedie, Gynaecologie, Chirurgie of een ander specialisme zijn, je kan het zo gek niet bedenken. Op een dag zijn een aantal patiënten ingepland. Je start met het inlezen van de eerste patiënt die je gaat ophalen en checkt de type ingreep, checkt het beademingstoestel, verzorgt de medicatiebereiding, legt het intubatie materiaal klaar en verdere benodigdheden. Vervolgens lees je de voorgeschiedenis van de patiënt en ga je na welke aandachtspunten extra van belang zijn. Het eerste patiëntcontact vind ik het belangrijkste.
Zonder dat er een woord is gezegd, kun je vanuit pure observatie al opmerken hoe iemand erbij ligt en op basis hiervan bepaalde beslissingen nemen, bewust of onbewust. Dit noemen we een klinische blik. Met een klinische blik zie je of het een jong en gezond persoon is die enkel tegen de operatie opziet of dat het gaat om een ouder iemand met een slechte conditie. Dit zijn factoren die je opmerkt voordat je het patiëntencontact aangaat en jezelf voorstelt. Je probeert in een korte tijd een band op te bouwen. Enerzijds om patiënten op hun gemak te stellen, anderzijds om voor jezelf duidelijk te hebben wat je kunt verwachten van de patiënt. De uitdaging is om in korte tijd vertrouwen te wekken bij de patiënt.”