Verzekeringsarts

Wat doet een verzekeringsarts?

Een verzekeringsarts doet medisch onderzoek om de arbeidsmogelijkheden van mensen te beoordelen binnen de kaders van wetten of polisvoorwaarden. Eén van je belangrijkste taken is het objectief vaststellen of een ziekte iemand beperkt in het functioneren op het werk, thuis of in de maatschappij. Je voert gesprekken met en doe je onderzoek bij patiënten die in een uitkeringssituatie zijn beland om hun lichamelijke- en psychische gezondheidssituatie te beoordelen. Hierbij ga je in op hoe de klacht het leven van de patiënt beïnvloedt. Welke dingen kunnen niet meer door de aandoening, en welke dingen kunnen juist nog wel? Wat zijn de functionele mogelijkheden van de patiënt?

Als verzekeringsarts beoordeel je het recht van de patiënt op een uitkering. Zo onderzoek je bijvoorbeeld of iemand beschikt over arbeidsvermogen in het kader van de WAJONG of participatiewet. Of je beoordeelt of een verzekerde recht heeft op een publieke arbeidsongeschiktheidsregeling, zoals de WAO of WIA, of een particuliere arbeidsongeschiktheids- of letselschadeverzekering.

Daarnaast speel je een rol in de beoordeling of er mogelijkheden zijn om (gedeeltelijk) weer aan het werk te gaan. Aan de hand van deze gegevens bekijk je als verzekeringsarts of de claim op een uitkering gerechtvaardigd is. Concreet bestaan de werkzaamheden dus uit het opstellen van probleemanalyses, diagnoses en plannen van aanpak.

Werken als ANIOS bij de overheid

Ben je basisarts en wil je aan de slag als verzekeringsarts bij de overheid?

Ontdek de voordelen

Uitgelichte vacatures

Welke opleiding moet ik volgen om verzekeringsarts te worden?

Als je verzekeringsarts wilt worden, moet je eerst de zesjarige universitaire opleiding Geneeskunde afronden. Daarna volg je de vierjarige medische, erkende vervolgopleiding Verzekeringsgeneeskunde, die valt onder de sociale geneeskunde opleidingen – Arbeid en Gezondheid. Andere opleidingen die vallen onder de hoofdstroom Arbeid en Gezondheid zijn: bedrijfsarts en keuringsarts. Deze opleiding is te volgen bij de instituten NSPOH en SGBO.

De opleiding Verzekeringsgeneeskunde is een combinatie van theoretisch en praktijkonderwijs en kent de volgende onderdelen: praktijkopleiding (gedurende vier jaar in eigen werksituatie), cursorisch onderwijs en twaalf weken stage. Na de opleiding kun je je in het BIG-register laten registreren als ‘arts’ met specialisme ‘arbeid en gezondheid – verzekeringsgeneeskunde’.

Wat verdien ik als verzekeringsarts?

Het salaris van een verzekeringsarts hangt af van je werkgever, het jaar dat je in dienst bent gekomen en de geldende cao. Een geregistreerde verzekeringsarts verdient een bruto startsalaris van zo’n € 4.000,- op basis van een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Ervaren verzekeringsartsen verdienen rond de € 6.000,- bruto per maand.

Aan de slag binnen de verzekeringsgeneeskunde via TMI?

Bekijk dan de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
martijn de vette portretfoto

Martijn de Vette

Recruitment manager

020 - 510 6754 martijn@tmi.nl
miranda lans portretfoto

Miranda Lans

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 100 597 53 miranda@tmi.nl