Wat doet een keuringsarts?

Een keuringsarts is eigenlijk overal nodig waar men een medische keuring nodig heeft om te starten met een opleiding of werk. Dit kan gaan om een rijbewijs, vaarbewijs, vliegbrevet en zelfs een machinist-diploma. En eigenlijk zegt de functienaam het al, als keuringsarts keur je mensen of zij medisch en fysiek geschikt zijn om de werkzaamheden uit te voeren.

Als keuringsarts ken je de veiligheid en wet- en regelgevingen uit je hoofd. Ook kijkt de keuringsarts naar aanvragen wat betreft aanvullende hulp in huishouding, aanpassingen aan woningen en begeleiding tijdens activiteiten. Verder doen keuringsartsen sportmedische keuringen, brandweerkeuringen, asbestkeuringen en noem het maar op. Naar aanleiding van deze keuringen schrijf je een rapport met de resultaten en daarin een advies voor het bedrijf.

De functie keuringsarts valt onder de sociale geneeskunde. Sociale geneeskunde legt de verbinding tussen de samenleving en de omgeving, zowel individueel als op groepsniveau. Functies als bedrijfsarts en verzekeringsarts vallen ook onder dit vakgebied.

Opleiding keuringsarts

Om keuringsarts te kunnen worden, dien je alleen de opleiding Geneeskunde te hebben afgerond. Daarnaast moet je ook interesse hebben in bedrijfsgeneeskunde en daar later ook eventueel een vervolgopleiding in willen doen. Werken als keuringsarts is daarom een goede voorbereiding om te achterhalen of daar ook echt jouw interesses liggen.

Toch is het van belang dat je als keuringsarts de basisprincipes kent van het keuren en daarom is er een speciale basistraining ontwikkeld voor keuringsartsen. Dit kun je volgen op het NSPOH en is een training van drie middagen/avonden van vijf uur. Bij het afronden van deze training ontvang je de kwalificatie als geregistreerd keuringsarts in de transportsector.

Salaris keuringsarts

Het salaris van een keuringsarts valt onder de cao Arbo Unie en ligt tussen de €4.000,- en €6.500,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Als keuringsarts kun je je ook laten inhuren als zzp’er, dan vraag je een uurtarief aan je opdrachtgevers. Vaak ligt dit uiteindelijk hoger dan wanneer je direct in dienst treedt bij een organisatie. Ten slotte is er de optie om aan de slag te gaan via detachering, je salaris ligt ook dan vaak hoger dan wanneer je direct in dienst treedt bij een keuringsorganisatie, ook kun je meestal gebruik maken van een leaseauto.

Wil jij aan de slag als keuringsarts via TMI?

Bekijk dan de vacature
Werken als keuringsarts via TMI?

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem dan contact op!
miranda lans portretfoto

Miranda Lans

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 100 597 53 miranda@tmi.nl