Bedrijfsarts

Als bedrijfsarts ben je een specialist op het gebied van gezondheid en werk. Je belangrijkste taak is het bevorderen en beschermen van de gezondheid van werknemers. Ook adviseer je werkgevers over verzuimbeleid. Je werkzaamheden richten zich vooral op het voorkomen van ziekteverzuim (preventie) en het weer aan het werk krijgen van zieke werknemers (re-integratie). Als bedrijfsarts breng je onafhankelijk advies uit. De titel ‘bedrijfsarts’ is wettelijk beschermd: alleen artsen met een afgeronde specialisatie tot bedrijfsarts mogen deze titel gebruiken.

Wat zijn de werkzaamheden van een bedrijfsarts?

Werknemers kunnen bij een bedrijfsarts terecht voor allerlei vragen rondom hun gezondheid in relatie tot werk. Vaak houdt een bedrijfsarts hiervoor een individueel spreekuur. Je maakt een inschatting van de belasting en belastbaarheid van werknemers en geeft advies over eventuele aanpassingen die gedaan moeten worden om de werknemer te kunnen laten werken. Je houdt je bezig met preventie, bijvoorbeeld door periodiek lichamelijk onderzoek, adviezen of beschermende maatregelen.

Daarnaast geef je adviezen bij ziekteverzuim en verzuimbegeleiding: je maakt probleemanalyses, geeft adviezen en houdt contact met de zieke medewerker terwijl deze thuis zit. Je voert administratieve taken uit, zoals het opstellen van verslagen voor bijvoorbeeld verzekeraars of het UWV. Bij verzuim bied je begeleiding en help je mee aan een spoedig herstel. Verder adviseer je de organisatie over re-integratie, het melden en registreren van verzuim en het ontwikkelen van arbobeleid. Ook voer je preventieve medische onderzoeken uit en werk je samen met onder meer huisartsen, preventiemedewerkers, medisch specialisten en ondernemingsraden.

Uitgelichte vacatures

Welke opleiding moet ik volgen om bedrijfsarts te worden?

Als je bedrijfsarts wilt worden, moet je eerst de zesjarige universitaire opleiding Geneeskunde afronden. Daarna volg je de vierjarige medische, erkende vervolgopleiding Bedrijfsgeneeskunde, die valt onder de sociaal-geneeskundige opleidingen. Naast bedrijfsarts valt onder andere jeugdarts hieronder. Deze opleiding is te volgen bij de instituten NSPOH en SGBO. De opleiding Bedrijfsgeneeskunde is een combinatie van theoretisch en praktijkonderwijs. De AIOS wordt dus betrokken bij het handelen in de praktijk. Het cursorisch onderwijs in de opleiding wordt verzorgd door het opleidingsinstituut. De opleiding is ingedeeld in semesters met ieder een inhoudelijk thema, zoals professioneel werken, verzuim en re-integratie, verzuimbeleid en risico’s in arbeid. Na de opleiding kun je je in het BIG-register laten registreren als ‘arts’ met specialisme ‘arbeid en gezondheid – bedrijfsgeneeskunde’.

De termen bedrijfsarts, arbo-arts en keuringsarts worden soms door elkaar gebruikt. Maar deze artsen zijn niet hetzelfde. Een arbo-arts is een basisarts (met een afgeronde opleiding Geneeskunde) zonder specialisatie, die zich bezighoudt met arbo-zaken. Ook een ANIOS Bedrijfsgeneeskunde heeft geen specialisatie en werkt altijd onder supervisie van een geregistreerd bedrijfsarts. Voor de functie van keuringsarts bestaat geen erkende vervolgopleiding, dus dit kan zowel een basisarts als een geregistreerd bedrijfsarts zijn.

Wat verdien ik als bedrijfsarts?

Het salaris van een bedrijfsarts hangt af van je opleiding en ervaring en wordt bepaald door de geldende cao. Het gemiddelde bruto maandsalaris van een bedrijfsarts ligt tussen de €5.000,- en €8.000,- op basis van een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Ook kun je ervoor kiezen om zzp’er bedrijfsarts te worden. Dan zal je bruto maandsalaris nog hoger liggen.

Wil jij als bedrijfsarts aan de slag via TMI?

Wil je aan de slag als bedrijfsarts via TMI?

Bekijk alle vacatures

Interesse?

Neem contact op!
Dianne breuer portretfoto

Dianne Breuer

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 158 902 01 dianne@tmi.nl

Judith Randerath

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 542 625 55 judith@tmi.nl