Wat doet een donorarts?

Als donorarts houd jij je bezig met donatie van bloed, stamcellen, weefsels en organen door gezonde mensen, maar ook door mensen na hun overlijden. Denk bijvoorbeeld aan bloed of stamcellen doneren bij de bloedbank, maar ook aan het doneren van het hart of de longen na een auto-ongeluk.

Als donorarts beoordeel je of het donormateriaal geschikt is, bijvoorbeeld door anamnese of bloedonderzoek. Je onderzoekt hierbij bijvoorbeeld of een paar hartkleppen nog voldoende werken, of dat er geen besmettelijke ziekte in het donorbloed aanwezig is. Daarnaast houd je je bezig met het voorkomen van schade aan de gezondheid die kan ontstaan bij donatie, controleer je of de donatie veilig is voor de ontvanger, beoordeel je welke ontvangers geschikt zijn voor de donatie en bekijk je de navolging van de transplantatie. Ook ondersteun je donoren bij complicaties en verwijs je ze zo nodig door voor verdere zorg.

Donorgeneeskunde gaat over het hele beleid, beoordeling van en controle over (gezonde) donors. Ook is er een groot raakvlak met de wet- en regelgeving. Verder is het belangrijk om te weten dat je als donorarts niet altijd direct patiëntencontact hebt. Vaak word je namelijk door andere artsen geraadpleegd, bijvoorbeeld telefonisch. Als arts donorgeneeskunde kun je aan de slag bij een bloedbank, maar ook een orgaancentrum.

Donorarts opleiding

Nadat je de opleiding tot basisarts hebt afgerond, kun je je verder specialiseren. De opleiding arts donorgeneeskunde is een nieuw profiel binnen het specialisme arts Maatschappij & Gezondheid. Voorheen konden artsen, die zich wilden registreren tot donorarts, een verkort scholingsprogramma volgen, maar dit programma wordt nu niet meer uitgevoerd. Dit nieuwe specialisme valt onder de overkoepelende opleiding tot sociaal geneeskundige. De opleiding arts M&G is een erkende vervolgopleiding. Dit houdt in dat de opleiding onder toezicht staat van het KNMG. Naast donorarts vallen onder andere jeugdarts  en arts infectiebestrijding onder dit specialisme. Na afronding van dit specialisme ben je helaas geen medisch specialist.

De opleiding tot arts M&G bestaat uit twee fasen en duurt vier jaar. In de eerste twee jaar behandel je thema’s gericht op donorgeneeskunde, zoals geschiktheidsbeoordeling, het verkrijgen van lichaamsmateriaal, donorvigilantie, compatibiliteit en kwaliteitszorg. Na het afronden van dit deel ontvang je een KNMG-registratie. Na het profieldeel word je in de twee jaar daarna opgeleid in medisch leiderschap, waarin je leert hoe je beleid maakt, hoe je de gezondheid van grote groepen kunt verbeteren en hoe je veranderingen in de volksgezondheid tot stand kunt brengen. Daarnaast richt je je op het uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek.

Uitgelichte vacatures

Donorarts salaris

Het salaris van een donorarts ligt gemiddeld tussen de €3.490,- en €5.257,-. Dit is afhankelijk van het aantal jaren werkervaring.

Wil jij werken als donorarts als zelfstandige?

Als donorarts kun je ook aan de slag als zzp’er. Je bepaalt dan zelf waar en hoeveel uren je werkt. Je bent eigen baas en geniet van veel vrijheid. Het uurtarief dat je kunt vragen, verschilt wel per opdrachtgever en wordt bepaald op basis van jouw werkervaring.

Wil je aan de slag als donorarts via TMI?

Bekijk dan de vacatures