Diëtist

Wat is een diëtist?

Wat is nu eigenlijk de betekenis van een diëtist? Een diëtist is specialist op het gebied van voeding. De doelgroep die door een diëtist wordt behandeld, kampt met ondergewicht, overgewicht of obesitas. Ook met medische klachten zoals diabetes, een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, darmklachten of bepaalde allergieën kan iemand bij de diëtist terecht. Als diëtist heb je geen BIG-registratie, maar moet je wel geregistreerd staan in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Diëtist en voedingsdeskundige zijn beroepen die op veel vlakken overeenkomen. Toch zijn er grote verschillen, want een diëtist heeft een beschermde titel, maar een voedingsdeskundige niet. Om jezelf voedingsdeskundige te mogen noemen heb je dus geen registratie in het Kwaliteitsregister Paramedici en hoef je niet een opleiding gevolgd te hebben. Tevens heb je als diëtist expertise op het gebied van voeding met een medische achtergrond, wat een voedingsdeskundige niet heeft.

Wat doet een diëtist?

Een diëtist begint altijd een screening waarin de gezondheidstoestand van de patiënt op het gebied van voeding en diëtetiek in beeld wordt gebracht. Dit eerste gesprek voert een diëtist online of op locatie. Vervolgens stelt de diëtist een diagnose en maakt aan de hand daarvan een behandelplan. Zo bepaalt een diëtist bijvoorbeeld dat een patiënt moet afvallen of zijn/haar voedingspatroon moet worden aangepast. Vervolgens coacht de diëtist het opvolgen van bepaalde voedings- en leefgewoonten. Samen met de patiënt evalueert de diëtist hoe het gaat en stuurt bij waar nodig. Naast het patiëntcontact verricht de diëtist ook werkzaamheden, zoals het geven van voedingsvoorlichting, het afnemen en interpreteren van voedselenquêtes, het ontwerpen van aangepaste menu’s en het analyseren van voedingsmiddelen in een laboratorium.

Medisch diëtist

Eén van de verschillende soorten diëtisten is een medisch diëtist, ook wel klinisch diëtist genoemd. Als medisch diëtist werk je in het ziekenhuis. Je werkt nauw samen met diverse medisch specialisten en behandelt patiënten met complexe aandoeningen. Bij deze patiënten zijn vaak meerdere aandoeningen tegelijk en/of zeldzame ziektebeelden aanwezig. Hierdoor houdt de diëtist zicht bezig met gecombineerde dieetbehandelingen.

Sportdiëtist

Daarnaast bestaat er ook een sportdiëtist. Een sportdiëtist maakt individuele voedingsadviezen op basis van de leefstijl, doelen, persoonlijke smaak en voorkeuren van de cliënt. Voor elke sport zijn andere voedingseisen nodig. Daarom kijkt de sportdiëtist specifiek naar het trainingsschema, de duur en de intensiteit van de training van een cliënt. In combinatie met begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut heeft de cliënt alle benodigde handvatten voor een succesvolle sportcarrière.

Orthomoleculair diëtist

Een orthomoleculair diëtist houdt zich bezig met welke voeding de juiste stoffen levert voor het verbeteren en/of behouden van de gezondheid. De orthomoleculair diëtist werkt met natuurlijke voeding en eventuele voedingssupplementen. Er wordt zo geprobeerd om de achterliggende oorzaken te herkennen van verstoringen in de gezondheid en deze te herstellen. Daarnaast speelt preventie ook een grote rol in de werkzaamheden van een orthomoleculair diëtist.

Holistische diëtist

Holistisch betekent letterlijk ‘allesomvattend’. Een holistisch diëtist is deskundige op het gebied van voeding in relatie tot ziekte, gezondheid en welbevinden. Een holistisch diëtist geeft leefstijladvies op basis van iemands individuele situatie. Voor de één kan een bepaald dieet goed werken, waar voor een ander dit niet het geval is. Deze vorm van voeding en diëtetiek is dan ook erg breed en een holistisch diëtist krijgt daardoor met diverse klachten te maken.

Kinderdiëtist

Een kinderdiëtist richt zich specifiek op kinderen. Bij kinderen is goede voeding erg belangrijk voor hun gezondheid en groei. Een kinderdiëtist houdt zich bezig met het geven van adviezen en informatie omtrent voeding van het kind, die aansluiten bij hun situatie. Zo leert de kinderdiëtist ook het gezin van het kind goede eetgewoonten aan.

Hoe word je diëtist?

Om diëtist te worden, dien je de opleiding Voeding en Diëtetiek te volgen. De opleiding Voeding en Diëtetiek is op hbo niveau en duurt vier jaar (voltijd). Ook is het mogelijk om de opleiding Voeding en Diëtetiek deeltijd te volgen. Studeren voor diëtist kan in verschillende steden in heel Nederland, zoals Amsterdam, Den Haag, Groningen, Nijmegen en Arnhem. Om diëtist te worden moet je een opleiding op hbo-niveau gevolgd hebben. Het is niet mogelijk om de diëtist opleiding te volgen op mbo-niveau. Na de opleiding tot diëtist kun je je verder specialiseren en bijvoorbeeld een post hbo-opleiding volgen voor kinderdiëtist of sportdiëtist.

Waar werkt een diëtist?

Een diëtist kan op diverse plekken aan de slag. Zo kan iemand net als de huisarts een eigen praktijk hebben: de diëtistenpraktijk. Daarnaast kan een diëtist ook werken in het ziekenhuis, bij een verpleeghuis, verzorgingstehuis, sportorganisatie of een voorlichtingsbureau aan de slag.

Wat verdient een diëtist?

Het salaris van een diëtist, die werkzaam is binnen de thuiszorg, bij een verzorgingstehuis of verpleeghuis (VVT), komt neer op minimaal €3.025,- per maand tot maximaal ongeveer €4.559,- per maand. Het precieze loon van een diëtist is afhankelijk van de werkgever, cao en werkervaring.

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Kelly Jansen

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl
pien sintenie

Pien Sintenie

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl