Medisch secretaresse

Wat is een medisch secretaresse?

Een medisch secretaresse is de schakel tussen patiënt en medisch specialist. Je zorgt voor optimale administratieve ondersteuning van het artsenteam. Dit kan in een ziekenhuis zijn, maar bijvoorbeeld ook in een huisartsenpraktijk of verzorgingstehuis. Het grootste verschil tussen een medische secretaresse en doktersassistent is dat een medisch secretaresse geen medische handelingen verricht. Een ander verschil tussen een medisch secretaresse en een doktersassistent is dat een medisch secretaresse zich ook bezig houdt met organisatorische en secretariële werkzaamheden en een doktersassistent niet.

Wat doet een medisch secretaresse?

De taken van een medisch secretaresse lopen erg uiteen, omdat je zowel voor patiënten als voor medisch personeel het aanspreekpunt bent. Als medisch secretaresse ontvang je patiënten en help je ze met eventuele vragen. Ook zorgt een medisch secretaresse voor het inplannen en afhandelen van afspraken. Daarnaast onderhoudt de medisch secretaresse de agenda van de medische specialisten en bereidt het spreekuur voor. Verdere taken van een medisch secretaresse zijn het organiseren van zakelijke bijeenkomsten voor personeel en eventuele externe contacten en zorg je ervoor dat de patiëntendossiers op orde zijn.

Medisch secretaresse opleiding

Er zijn verschillende opleidingen tot medisch secretaresse. Een mbo-opleiding medisch secretaresse is een werken en leren traject, dit wordt ook wel een bbl opleiding tot medisch secretaresse genoemd. Ook op hbo-niveau zijn er opleidingen tot medisch secretaresse. Afhankelijk van welke opleiding je kiest, ben je meestal één tot twee jaar bezig voordat je een diploma tot medisch secretaresse hebt. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is een stage als medisch secretaresse. Zo krijg je al een idee van hoe het beroep er in de praktijk uitziet.

Van verzorgende IG naar medisch secretaresse

Als verzorgende IG kun je je ook laten omscholen naar medisch secretaresse. Door middel van een cursus of thuisstudie medisch secretaresse kun je de opleiding tot medisch secretaresse combineren met een eventuele baan.

Wat verdient een medisch secretaresse?

Het salaris van een medisch secretaresse wordt onder andere bepaald op basis van opleiding en werkervaring. Als beginnend medisch secretaresse verdien je gemiddeld €2.100,- per maand. Naarmate je meer werkervaring opdoet, kan je brutosalaris oplopen tot zo’n €3.300,- per maand.

Het salaris van een medisch secretaresse hangt ook af van de zorginstelling waar je werkt. Als medisch secretaresse in een verzorgingstehuis is het salaris conform de cao VVT. En in het ziekenhuis valt een medische secretaresse onder de cao Ziekenhuizen. Als zzp medisch secretaresse is je gemiddelde uurtarief ongeveer €30,- exclusief BTW.

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Kelly Jansen

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl