Een doktersassistent is de ondersteuning van de (huis)arts. Dankzij de werkzaamheden van de doktersassistent zijn zowel patiënten als artsen geïnformeerd over afspraken, procedures en ontwikkelingen. De functie is ontzettend veelomvattend door de verschillende werkzaamheden en branches waarin je kunt werken. Benieuwd hoe de functie van doktersassistent eruit ziet en of het bij je past? Wij leggen het voor je uit.
Als doktersassistent ben je de schakel tussen patiënten, dokters, praktijkondersteuners, apothekers en verpleegkundigen. Een doktersassistent weet precies wat er gebeurt in de organisatie en gaat aan de slag met verschillende werkzaamheden, dat maakt de functie breed, divers en uitdagend. Je bent het eerste aanspreekpunt van de organisatie en het is jouw kracht om patiënten een welkom gevoel te geven bij aanvang. Je behandelt de zorgvragen van patiënten en verwijst deze door naar de artsen en apothekers. In je functie als doktersassistent geef je veel voorlichting en uitleg, jij bent het aanspreekpunt voor patiënten. Ook draag je bij aan de organisatie in de praktijk, je bent veel bezig met het inplannen van spreekuren en het verspreiden van informatie. Daarnaast houd je administratie, zoals patiëntdossiers, bij en beheer je de correspondentie via e-mail en telefoon. Afhankelijk van de locatie voer je ook verschillende medische werkzaamheden uit.
De medische werkzaamheden zijn vaak uiteenlopend. Je kunt denken aan: het verbinden van wonden, maken van uitstrijkjes, of het opnemen van bloeddruk en het toedienen van injecties. Ook ondersteun je de (huis)arts bij medische verrichtingen, zoals het zetten van hechtingen. Als doktersassistent werk je zowel zelfstandig als in teamverband.
Om doktersassistent te worden moet je een mbo-4 opleiding tot doktersassistent volgen. Deze opleiding duurt normaal gesproken vier jaar, maar sommige scholen bieden deze opleiding versneld aan wanneer je al een beroepsopleiding hebt gevolgd. De opleiding is beschikbaar als BBL-opleiding, hierbij ga je slechts 20% naar school.
Daarnaast is de opleiding beschikbaar als BOL-opleiding waarin je 60% van de tijd op school leert. Als je kiest voor een BBL-opleiding ga je één dag in de week naar school en de overige vier dagen leer je vanuit de praktijk bij een leerbedrijf. Tijdens een BOL-opleiding volg je diverse stages om je te specialiseren in het vak. Na de opleiding tot doktersassistent kun je aan de slag in verschillende branches.
Een doktersassistent is werkzaam op verschillende instellingen binnen de gezondheidszorg, meestal in een huisartsenpraktijk. Ook kan je als doktersassistent werken in een ziekenhuis, een verpleeghuis, ggz-instellingen, jeugdzorginstellingen, privéklinieken of bij de arbodienstverlening. Als doktersassistent kun je dus specialiseren en werken in de branche die je het meest interesseert.
Dat hangt voornamelijk af van je werkervaring. Ben je een beginnende doktersassistent? Dan kun je rekenen op een bruto maandsalaris van ongeveer €2.028,- exclusief vakantietoeslag. Als beginnend doktersassistent is het gebruikelijk dat je in salarisschaal 4 op de eerste trede wordt ingeschaald.
Het cao waar je onder valt is afhankelijk van de branche waarin je werkt. Wanneer je in een huisartsenpraktijk werkt is de cao Huisartsenzorg van toepassing en voor een functie binnen het ziekenhuis cao Ziekenhuizen.
Naarmate je meer werkervaring opbouwt of wanneer je laat bijscholen kun je doorschuiven naar een hogere trede of -salarisschaal. Wanneer je als doktersassistent een aantal jaar werkervaring hebt opgebouwd en een coördinerende rol hebt verworven, kan het brutosalaris oplopen tot maximaal €2.972,- per maand.
Wanneer je in dienst treedt bij TMI en gaat detacheren is er geen cao van toepassing, maar je kunt vergelijkbare voorwaarden verwachten en meestal is het salaris hoger dan wanneer je direct in dienst treedt bij een zorginstelling. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van een leaseauto wanneer je minimaal 24 uur per week werkt.
Je kunt als doktersassistent ook aan de slag als zzp’er, dat betekent dat je je eigen baas bent. Je werkt niet in loondienst en deelt je werkdagen en -uren zelf in. Ook als je gaat werken als zzp’er hangt het uurtarief af van je werkervaring en van de opdrachtgever. TMI biedt verschillende ondersteuning aan zzp’ers. Bijvoorbeeld door zzp’ers te verbinden aan passende opdrachtgevers en te adviseren met betrekking tot pensioen, verzekeringen en regelgeving.
Wij organiseren maandelijks zzp-startersavonden om informatie en ervaringsverhalen te delen. Deze zijn ideaal om te volgen als je meer informatie wilt over werken als zzp’er in de zorg.