Verloskundige

Als verloskundige ondersteun en begeleid je toekomstige ouder(s) en baby voor, tijdens en na de zwangerschap. Je onderzoekt en controleert of de zwangerschap goed verloopt en of de gezondheid van de moeder en baby goed is. Verder geef je als verloskundige ook advies, dit kan bijvoorbeeld gaan over medicaties, borstvoeding en de bevalling. Er moeten ook echo’s van de baby worden gemaakt. Dit gebeurt vaak in het ziekenhuis door een verloskundige, echoscopisch of gynaecoloog. Als verloskundige werk je veel bij mensen thuis of in een praktijk. Ook ben je de hele week beschikbaar en kan het voor komen dat je soms in het weekend of ‘s nachts moet werken. Ook na de bevalling, ook wel kraamtijd genoemd, houd je nauw contact met de moeder en haar baby. Je let er vooral op dat het kind gezond is en dat er geen problemen ontstaan na de bevaling.

Een verloskundige kan ook al vóór de zwangerschap een ondersteunde rol bieden. Dit heet preconceptiezorg. Als iemand bijvoorbeeld advies wil over zwanger worden of zorgen heeft over de kans op een gezonde zwangerschap kan de verloskundige daarbij helpen. Als verloskundige behandel je alleen normaal verlopende zwangerschappen. Als er complicaties zijn tijdens de zwangerschap verwijs je de cliënten door naar de gynaecoloog, een specialist, een klinisch verloskundige of de huisarts.

Klinisch verloskundige

Een klinisch verloskundige, is een verloskundige in het ziekenhuis. Dit betekent dat je moeders met zwangerschapscomplicaties zal begeleiden tijdens de bevalling. Als klinisch verloskundige ben je onderdeel van het verloskundig team en werk je nauw samen met de obstetrieverpleegkundige, arts-assistent gynaecologie en gynaecoloog. Een verloskundige richt zich specifiek op de bevalling en de obstetrieverpleegkundige doet alle medische handelingen eromheen.

Verloskundige opleiding

Er zijn drie hbo-opleidingen in Nederland om verloskundige te worden. Deze bevinden zich in vier verschillende steden; Amsterdam, Maastricht, Groningen en Rotterdam. De opleiding duurt vier jaar. Gelijk in het eerste jaar ga je verschillende stages lopen. Dit doen de opleidingen zodat, je je dan goed kan verdiepen in wat het beroep eigenlijk inhoudt en of het echt bij je past. Verder zijn er de theoretische lessen. Deze gaan onder andere over thema’s zoals; zwangerschap en baring en vakken als annotatie, psychologie en recht. Het niveau van de studie ligt hoger dan de meeste hbo- opleidingen. Zo ga je tijdens je stages al weekend- en 24-uursdiensten draaien. Het niveau van de Nederlandse scholen ligt zelfs zo hoog dat het diploma internationaal erkend wordt. Dit betekent dat als je in het buitenland wilt gaan werken je geen andere studie hoeft te volgen.

Er is geen mbo-opleiding verloskundige. Wel mag je met een mbo-opleiding niveau vier diploma je aanmelden voor de hbo-opleiding. Hier zijn geen verdere eisen aan verbonden met betrekking tot welke studie je gedaan moet hebben. Wel is er een sociale intelligentie test die iedereen die zich heeft aangemeld moet afleggen. Als je voor de test 55% of hoger hebt behaald, word je voor een toelatingsgesprek uitgenodigd.

Na de opleiding moet je regelmatig na- en bijscholingen volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen de verloskunde. Daarnaast ben je verplicht je te laten registreren voor het BIG-register, hierdoor heb je recht op een beschermde titel.

Hoeveel verdient een verloskundige?

Het salaris van een verloskundige, hangt af van het type instelling waar je gaat werken, het soort dienstverband, maar ook hoeveel werkervaring je hebt. Zo is het inkomen van een net afgestudeerde verloskundige gemiddeld rond de €2.500,- bruto per maand op basis van een fulltime werkweek. Dit kan oplopen tot €4.500,- bij tien jaar werkervaring. Het salaris van een verloskundige staat bekend om het hoge startsalaris. Opvallend is wel dat er daarna nog maar weinig stijging is bij meer werkervaring.

Als zzp’er verdien je vaak wat meer, maar dit hangt natuurlijk ook af van hoeveel klanten je hebt. Als je gemiddeld 105 zwangere vrouwen per jaar behandeld ligt het bruto maandloon op €3.500,-.

Relevante vacatures

Specialisme verloskundige

Na je opleiding tot verloskundige kun je er ook voor kiezen om je te specialiseren. Je kunt bijvoorbeeld doorleren om lactatiekundige te worden. Een lactatiekundige is iemand die gespecialiseerd is in borstvoeding. Als een moeder problemen ervaart met het geven van borstvoeding dan helpt een lactatiekundige hierbij. Vaak verwijst een verloskundige een patiënt door naar een lactatiekundige of vraagt hij of zij om advies.

De opleiding tot lactatiekundige duurt één jaar. Naast het hebben van een diploma verloskundige moet je ook al enige ervaring hebben met het geven van borstvoeding. Hierbij telt eventuele persoonlijke borstvoedingservaring niet mee. Iedere vijf jaar moet je als lactatiekundige opnieuw laten certificeren door middel van herscholing.

Het salaris van een lactatiekundige hangt af van je ervaring en of je werkt in loondienst of als zzp’er. Een startsalaris van een lactatiekundige in loondienst is ongeveer €2.500,- bruto per maand. Het salaris van een lactatiekundige met tien jaar ervaring kan oplopen tot €3.500,- bruto per maand. Als zzp’er is het gebruikelijk om een uurtarief te hanteren naar je opdrachtgevers. Dit ligt tussen de €60,- en  €85,- per uur.

Aan de slag als verloskundige?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Kelly Jansen

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl
pien sintenie

Pien Sintenie

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl