Obstetrieverpleegkundige

Wat doet een obstetrieverpleegkundige?

Als obstetrieverpleegkundige begeleid je zwangere vrouwen en moeders. Dit zijn vrouwen met problemen gedurende de zwangerschap, tijdens de bevalling of na de bevalling. Na de bevalling heb je de zorg over de moeder en de baby zolang ze nog in het ziekenhuis verblijven. Je werkt over het algemeen in het ziekenhuis of in een kliniek op de afdeling Gynaecologie, Verloskunde / Obstetrie of een gecombineerde afdeling. De taken van een obstetrieverpleegkundige zijn erg divers, van zieke zwangere vrouwen begeleiden tot aan medische handelingen rondom de bevalling.

De werkzaamheden van een obstetrieverpleegkundige

  1. Wassen, eten en uiterlijke verzorging van patiënten op de Verloskunde;
  2. De verloskundige en eventueel de gynaecoloog bijstaan bij de bevalling;
  3. Medische handelingen tijdens de bevalling, denk aan infuus aanbrengen, bloed afnemen, hartfilmpje aansluiten bij het kindje;
  4. De kraamverzorgende begeleiden met verzorging en voeding van de baby;
  5. Injecties geven en observeren van wonden;
  6. Hechtingen of verband verwijderen;
  7. Gezondheidstoestand van zwangere vrouwen en vrouwen die bevallen regelmatig controleren.

Als obstetrieverpleegkundige werk je samen met de klinisch kraamverzorgende, verloskundige en gynaecoloog wanneer er complicaties bij een bevalling ontstaan. Bij een keizersnede ben je samen met de kinderarts verantwoordelijk voor de baby wanneer deze geboren is en de vader.

Benieuwd naar ervaringen van obstetrieverpleegkundigen?

O&G verpleegkundige Bonaire Ervaringsverhaal
4 maart 2021 - Lisa Schagen

Werken als Obstetrie- & Gynaecologieverpleegkundige op Bonaire

Obstetrieverpleegkundige Antoinette Interview
24 december 2021 - Lisa Schagen

Hoe Antoinette haar yogakennis inzet als obstetrieverpleegkundige

obstetrieverpleegkundige Sandra Jonker Interview
19 september 2022 - Hannah van Teeffelen

Sandra over haar werk als obstetrieverpleegkundige

Hoe word je obstetrieverpleegkundige?

Om te worden toegelaten tot de opleiding Obstetrieverpleegkundige, moet je de opleiding Verpleegkunde op mbo- of hbo-niveau hebben afgerond en BIG-geregistreerd zijn. Daarnaast moet je ingeschreven staan bij een academisch ziekenhuis. Verdere eisen voor toelating tot de opleiding verschillen per ziekenhuis.

De duur van de opleiding ligt aan de werkweek die jij draait. Bij een werkweek van 36 uur duurt de opleiding twaalf maanden, maar bij een werkweek van 24 uur duurt de opleiding maximaal vijftien maanden. Tijdens deze opleiding leer je om zorg te verlenen aan zwangere, bevallende en pas bevallen vrouwen met een instabiele gezondheidstoestand.

Als obstetrieverpleegkundige ben je gespecialiseerd verpleegkundige en om in aanmerking te komen voor herregistratie in het Kwaliteitsregister V&VN moet je geaccrediteerde bijscholingen volgen. Bijvoorbeeld met de bijscholing Neonatal Advanced Life Support (NALS), gericht op onder andere obstetrieverpleegkundigen, behaal je drie accreditatiepunten.

Tot een aantal jaar geleden kon je de opleiding Obstetrie & Gynaecologie volgen en werd je opgeleid tot O&G verpleegkundige. Tegenwoordig worden er alleen nog obstetrieverpleegkundige opgeleid, omdat de afdelingen Obstetrie en Gynaecologie meestal niet meer bij elkaar in het ziekenhuis bevinden. Er zijn slechts nog een aantal kleine ziekenhuizen waar gynaecologiepatiënten worden opgenomen op de kraamafdeling, omdat er elders in de kliniek geen plaats is.

Relevante vacatures

Vaardigheden obstetrieverpleegkundige

De belangrijkste vaardigheden als obstetrieverpleegkundige:

Wat verdient een obstetrieverpleegkundige?

Als obstetrieverpleegkundige werkzaam in het ziekenhuis val je onder de cao ziekenhuizen. Over het algemeen word je ingedeeld in salarisschaal 50 of 55, afhankelijk van je werkervaring. Als je net start in deze functie kun je rekenen op een bruto maandsalaris van €3.115,-. Dit is exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Uiteindelijk kan het hierdoor oplopen tot €4.391,- bruto per maand. Echter, verschillen de salarissen wel per ziekenhuis, omdat de functieomschrijving niet overal gelijk is. Onregelmatigheidstoeslagen komen bovendien ook nog bij het bruto-inkomen.

Bij TMI is er geen cao van toepassing, maar gelden dezelfde voorwaarden zoals vakantietoeslag en een dertiende maand. Daarnaast krijg je bij TMI meestal een hoger salaris dan direct bij een zorginstelling en is er een optie tot een leaseauto.

In deze functie kun je ook aan de slag als zzp’er. Je bepaalt dan zelf bij welk ziekenhuis of kliniek je werkt en voor hoeveel uur per week. Het uurtarief kun je samen met je opdrachtgever of met TMI bepalen. Wij ondersteunen je in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor passende opdrachten bij één van de vele ziekenhuizen waarmee we samenwerken. Wil je hier meer informatie over? Meld je dan aan voor de Zzp’ er in de Zorg Startersavond.

Wil jij aan de slag als obstetrieverpleegkundige via TMI?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Team Werving & Selectie

020 - 510 6754 werving@tmi.nl
Wil jij werken als obstetrieverpleegkundige via TMI?