Interview

Hoe Antoinette haar yogakennis inzet als obstetrieverpleegkundige

Auteur:
Lisa Schagen

Antoinette van Wijck (39) is obstetrieverpleegkundige via TMI en daarnaast werkzaam als (zwangerschaps)yogadocent. Het werken in de zorg kan zij goed combineren met haar werk als yogadocent. “Voor mij geeft yoga veel balans. Ik kan erg actief bezig zijn en veel werken. Met name door Yin yoga kom ik echt weer terug bij mijzelf. Ook bij mijn werk als obstetrieverpleegkundige kan ik mijn yogakennis goed gebruiken.”

Retraite op Bali

“Mijn interesse in het geven van yogalessen is ontstaan op Bali. In november 2018 ben ik naar Bali gereisd om deel te nemen aan een yogaretraite. Ik volgde toen in Nederland ook al regelmatig yogalessen en ik was erg benieuwd naar een yogaretraite. Ik dacht rustig te kunnen ontspannen, maar het was best hard werken. Er werd twee keer op een dag yoga gegeven en daarnaast nam je deel aan meditaties. Bovendien werd de ochtend gestart met een stilteontbijt. De eerste dag moest ik even in het ritme komen, maar hierna kwam ik in een flow. Na de yogaretraite ben ik verder gaan reizen op Bali. Gedurende die reis kwam de gedachte ‘waarom ga ik zelf geen yoga geven?’ in mij op. Zwangerschapsyoga sprak mij meteen het meeste aan, omdat dit goed bij mijn werk als obstetrieverpleegkundige past.”

Antoinette van Wijck

“Direct na thuiskomst wist ik dat ik yogalessen wilde gaan geven en ben ik begonnen met de basisopleiding Yin Yang yogadocent in Nederland. Om de opleiding tot zwangerschapsyoga docent te kunnen volgen, moest ik eerst een basisopleiding doen. Na het afronden van de basisopleiding ben ik na een aantal maanden de opleiding tot zwangerschapsyoga docent gaan volgen. Gedurende deze opleiding begon ik zelf ook al met het geven van Yin en Yang yoga bij mij thuis.”

Werken in de zorg combineren met het geven van yogalessen

“Sinds januari 2021 ben ik minder in de zorg gaan werken, ik ben van 32 uur naar 28 uur per week gegaan. Hierdoor ontstond er meer ruimte om yogalessen te geven. Op maandagavond probeer ik altijd mijn Yin yogales te geven. Als ik op maandagavond in het ziekenhuis wordt ingepland, dan probeer ik deze dienst altijd te verschuiven of te ruilen. Vaak lukt dit wel, maar ik vertel aan de yogi’s (leerlingen) wel altijd dat het om flexibele yogaroosters gaat, gezien mijn werk in de zorg.”

“Momenteel geef ik één keer Yin en één keer Yang yoga in de week. Daarnaast ben ik vorig jaar begonnen met het geven van zwangerschapsyoga. Voor de coronacrisis gaf ik thuis les aan twee personen tegelijk. Door corona heb ik veel online yogalessen gegeven. De eerste online les was uit mijn comfortzone, maar uiteindelijk ging het erg goed. En het was gelijk een goede test, nu kan ik namelijk de online lessen combineren met de fysieke lessen. Bij mij thuis kan ik twee personen kwijt en de rest kan nu online aanhaken.”

Zwangerschapsyoga past goed bij mijn werk als obstetrieverpleegkundige.

Yoga toepassen op de werkvloer

“Mijn yogakennis kan ik goed gebruiken bij mijn werk als obstetrieverpleegkundige. Zo kan ik tijdens de bevalling ademhalingstips geven aan vrouwen. Maar zelf heb ik er ook baat bij. Bevallingen kunnen soms best lang duren en ik merk dan dat ik mijn houding soms moet corrigeren. Wanneer ik vermoeid raak, let ik bewust op mijn ademhaling en probeer hiermee de focus weer terug te pakken. Het gebeurt ook nog steeds dat ik in alle drukte vergeet om goed te ademen. Yoga beoefenen is één ding, maar het is echt een hele andere kunst om de yoga mindset toe te passen op alle aspecten in het leven.”

Nieuwsgierig naar werken als obstetrieverpleegkundige?

Verbinding met yogi’s

“Het leukste aan het lesgeven vind ik de verbinding die ik heb met de yogi’s. Elke les sluit ik af met een rondvraag waarbij de yogi’s één woord mogen delen als reactie op de les. Hier komen bijvoorbeeld woorden naar voren als: rust en tevredenheid. Het is dan fijn om te horen dat de les effectief is geweest. De rust en de verbinding met zichzelf die mijn deelnemers kunnen vinden door yoga, vind ik het mooiste aan mijn werk als yogadocent.”

“Ik heb laatst ook een hele mooie recensie gekregen van een zwangere vrouw die lessen bij mij had gevolgd. Zij gaf aan dat ze tijdens haar bevalling veel had gehad aan de tips en ademhalingsoefeningen die ik tijdens de zwangerschapsyoga deel. Dat was erg mooi om terug te lezen.”

De toekomst

“Voor nu vind ik de combinatie van mijn werk als obstetrieverpleegkundige en het geven van yogalessen erg leuk. Wel wil ik mij in de toekomst meer gaan focussen op zwangerschapsyoga. Het is mijn doel om in de toekomst zwangerschapsyogacursussen te geven met partners erbij. Ook wil ik graag postnatale yoga gaan geven. Daarnaast wil ik ook mijn baan in de zorg behouden.”

Wil jij werken als obstetrieverpleegkundige?

Bekijk de vacatures

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: