Wat doet een dialyseverpleegkundige?

Een dialyseverpleegkundige is een verpleegkundige die patiënten begeleidt waarvan de nieren niet meer goed werken of zelfs helemaal niet meer functioneren. In deze functie maak je gebruik van verschillende dialysetechnieken, waaronder hermodialyse of peritoneale dialyse.

Wat zijn de taken van een dialyseverpleegkundige?

Als dialyseverpleegkundige werk je met patiënten waarvan de nieren niet meer goed of helemaal niet functioneren. Je verzorgt patiënten die de dialyse ondergaan. Dit doe je vanaf het moment dat er onderzoek wordt uitgevoerd tot aan de opstelling van het zorgplan en de behandeling.

Het functieprofiel hangt af van het soort dialyse dat er uitgevoerd moet worden. Er zijn twee soorten dialyse, namelijk hemodialyse en peritoneaal dialyse. Tijdens een hemodialyse behandeling wordt het bloed van de patiënten schoongespoeld.

Wat doe je tijdens een hemodialyse behandeling?

In deze functie zorg je ervoor dat het apparaat is voorbereid voor de behandeling. Vervolgens sluit je de patiënt aan op het apparaat en houd je de patiënt tijdens de behandeling in de gaten. Voorafgaand en na de behandeling monitor je het gewicht, de bloeddruk, temperatuur en hartslag van de patiënt.

Ook worden sommige patiënten thuis behandeld, dit noem je een peritoneaal dialyse of thuisdialyse. Als dialyseverpleegkundige leer je in dit geval de patiënt hoe ze zelf bepaalde handelingen kunnen uitvoeren. Verder geef je voorlichting over diëten en specifieke ziekteverschijnselen. Tot slot plan je de vervolgafspraak in en geef je de patiënt voorlichting over de mogelijkheden rondom een niertransplantatie.

Wil jij aan de slag als dialyseverpleegkundige via TMI?

Vaardigheden van een dialyseverpleegkundige

Belangrijke vaardigheden die je moet hebben zijn:

Waar werk je als dialyseverpleegkundige?

Je werkt als dialyseverpleegkundige in het ziekenhuis. In dit geval werk je dan op de afdeling Dialyse. Op deze afdeling werk je veel samen met nefrologen, diëtisten en andere (dialyse) verpleegkundigen (in opleiding). Ook kun je als dialyseverpleegkundige werken bij mensen thuis in het geval van thuisdialyse. Verder is het mogelijk om te werken in een zelfstandig dialysecentrum.

Uitgelichte vacatures

Welke studie moet je doen om dialyseverpleegkundige te worden?

Als je dialyseverpleegkundige wilt worden heb je al één jaar werkervaring opgedaan als verpleegkundige op mbo- of hbo-niveau. Hierna kun je de opleiding dialyseverpleegkundige als specialisme gaan volgen. Hiervoor moet je wel al BIG-geregistreerd staan als verpleegkundige.

Dialyseverpleegkundige in opleiding

Tijdens de opleiding leer je om hoogcomplexe zorg te verlenen aan patiënten waarbij de nieren niet goed functioneren. De duur van de opleiding is gemiddeld twaalf tot vijftien maanden. Tijdens de opleiding werk je al en is jouw functietitel ‘dialyseverpleegkundige in opleiding’. De opleiding is een leerwerkovereenkomst waarin je een dienstverband hebt van 32 tot 36 uur per week en tegelijkertijd werkt en leert.

Overweeg je dialyseverpleegkundige te worden? Verdiep je dan in de uitgebreide eisen voor de opleidingsroutes tot dialyseverpleegkundige.

Hoeveel salaris krijg je als een dialyseverpleegkundige?

Als startende dialyseverpleegkundige verdien je €3.115,- euro bruto per maand. Naar aanleiding van jouw expertise en werkervaring kan dit groeien naar een salaris van €4.391,- euro bruto per maand.

Wanneer je als dialyseverpleegkundige gaat werken op basis van detachering kun je een hoger brutosalaris verwachten. Ook kun je als zzp’er aan de slag en kun je je eigen uurtarief bepalen. Benieuwd wat je kunt vragen? TMI kan je hierin adviseren.

Wil jij aan de slag als dialyseverpleegkundige via TMI?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze recruiters helpen je hier graag mee verder!
denise michiels

Team Werving & Selectie

020 - 510 6754 werving@tmi.nl