Kinderverpleegkundige

Wat doet een kinderverpleegkundige?

De taken van een kinderverpleegkundige zijn het verplegen en verzorgen van kinderen tussen de 0 en 18 jaar met gezondheidsproblemen. Dit kan variëren van lichte tot acute zorg. Daarnaast heb je veel contact met de ouders of verzorgers van het kind en begeleid je hen door het gehele proces. Als kinderverpleegkundige stel jij het verpleegplan op en voer je die met een multidisciplinair team uit. Wel draag je als kinderverpleegkundige de zelfstandige zorg over het kind. Verder houd je de patiëntenadministratie bij en assisteer je artsen bij medische ingrepen.

Als verpleegkundige op de kinderafdeling in een ziekenhuis werk je veel samen met (kinder)artsen, fysiotherapeuten, laboranten, maatschappelijk werkers, psychologen en pedagogisch medewerkers.

Een kinderverpleegkundige moet je niet verwarren met een jeugdverpleegkundige. Het grootste verschil tussen deze twee functies is namelijk dat je als kinderverpleegkundige in een ziekenhuis werkt of in de thuiszorg. En als jeugdverpleegkundige ben je specifiek werkzaam bij een ggd-instelling.

Opleiding tot kinderverpleegkundige

De opleiding tot kinderverpleegkundige duurt ongeveer dertien maanden. Tijdens de opleiding krijg je drie verschillende modules; theorie, vaardigheden en praktijk. Onderwerpen tijdens de opleiding Kinderverpleegkundige zijn bijvoorbeeld: kinderen na chirurgische ingrepen, kinderen met geneeskundige problemen, chronisch zieke kinderen en/of ernstig zieke kinderen, maar ook kinderen met een handicap of psychosomatische aandoeningen.

Om de specialisatie tot kinderverpleegkundige te kunnen volgen, dien je een mbo- of hbo-opleiding Verpleegkunde te hebben afgerond. Daarnaast moet je solliciteren voor een opleidingsplek Kinderverpleegkunde in een ziekenhuis.

Je kunt je ook specialiseren tot kinderverpleegkundige in de thuiszorg. Dit is de opleiding Kinderverpleegkundige Extramurale Zorg. Tijdens de opleiding werk je naast het ziekenhuis ook in de thuiszorg, een hospice of een verpleegkundig kinderdagverblijf. Ook hier verpleegt de kinderverpleegkundige kinderen tot 18 jaar met gezondheidsproblemen van bijna alle specialismen in alle verpleegsituaties van alle niveaus, van low-care tot en met verpleegsituaties waarbij vitale functies worden bedreigd.

Uitgelichte vacatures

Salaris kinderverpleegkundige

Het salaris van een kinderverpleegkundige ligt tussen de €3.115,- en €4.391,- bruto per maand. Dit is afhankelijk van je werkervaring. Als kinderverpleegkundige in opleiding start je met een relatief laag salaris, maar naarmate je meer werkervaring opdoet, zal je daarin groeien. Het kinderverpleegkundige salaris is volgens de cao ziekenhuizen. Het salaris voor een kinderverpleegkundige bij TMI ligt een stuk hoger. Wel dien je minimaal twee jaar werkervaring te hebben als kinderverpleegkundige. Ook kun je als kinderverpleegkundige via TMI als zzp’er werken. Het uurtarief wordt besproken tijdens een kennismakingsgesprek.

Werken als kinderverpleegkundige via TMI?

Wil jij aan de slag als kinderverpleegkundige via TMI?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
pien sintenie

Team Werving & Selectie

020 - 510 6754 werving@tmi.nl