Pedagogisch medewerker

Wat doet een pedagogisch medewerker?

Wat is een pedagogisch medewerker en wat behoort tot de functieomschrijving van pedagogisch medewerkers? Jouw voornaamste doel is om te voorzien in de dagelijkse opvang, verzorging en dagbesteding van kinderen. Dat doe je bijvoorbeeld door activiteiten te organiseren. Het belangrijkste is dat de kinderen onder jouw hoede alle ruimte krijgen die ze nodig hebben om zichzelf te ontwikkelen. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat de kinderen zich in een veilige en prettige omgeving verkeren.

Taken pedagogisch medewerker

Wat behoort allemaal tot de werkzaamheden van een pedagogisch medewerker? Zoals hierboven vermeld, houd je je vooral bezig met de dagelijkse dagbesteding en opvang van de kinderen. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld:

Kwaliteiten pedagogisch medewerker

Een goede pedagogisch medewerker bezit over ten minste een aantal belangrijke kwaliteiten. Een paar voorbeelden van kwaliteiten/vaardigheden van een pedagogisch medewerker, zijn:

  • Je bent sociaal: je vindt werken met kinderen leuk en geniet ervan om hen wat bij te brengen. Je werkt graag samen met anderen om dat doel te bereiken.
  • Je bent zorgzaam: je haalt voldoening uit het helpen en verzorgen van kinderen. Je bent servicegericht en draagt graag bij aan de ontwikkeling van de kinderen.
  • Je bent creatief: een groot deel van jouw werk bestaat uit het bedenken en uitvoeren van de dagbesteding van de kinderen. Het is daarom belangrijk dat je originele en interessante activiteiten kunt bedenken. Ook ga je bijvoorbeeld vaak met de kinderen knutselen, tekenen of schilderen. Een beetje creativiteit is daarvoor van belang.
  • Je bent georganiseerd en stressbestendig: het is belangrijk dat je in een dynamische omgeving vol kinderen je hoofd koelt kunt houden en de organisatie goed op orde houdt.
test werken als pedagogisch medewerker

Verschil pedagogisch medewerker niveau 3 en 4

De opleiding tot pedagogisch medewerker is op mbo-niveau te volgen. Je kunt ervoor kiezen om de opleiding op mbo 3- of mbo 4-niveau te doen. Op basis daarvan word je pedagogisch medewerker niveau 3 of 4. De twee functies (niveau 3 en 4) brengen naast een iets andere titel ook andere taken met zich mee.

Pedagogisch medewerker niveau 3

Als je de opleiding tot pedagogisch medewerker op mbo-niveau 3 hebt gevolgd, en dus pedagogisch medewerker niveau 3 bent, kun jij je voor het grootste deel volledig richten op het verzorgen en vermaken van de kinderen. Je houdt goed contact met de ouders/verzorgers, organiseert de activiteiten voor de kinderen en creëert een veilige en open omgeving waarin zij zich optimaal kunnen ontpoppen. Indien je als mbo-3 pedagogisch medewerker in de jeugdzorg werkt, voer je een behandelplan uit dat vooraf is opgesteld.

Pedagogisch medewerker niveau 4

Heb je de opleiding op niveau 4 gedaan? Dan ben je gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4), en komt er nog een aantal taken bij jouw takenpakket. Je mag bijvoorbeeld zelf bepalen welke behandelmethode het meest geschikt is om kinderen/jongeren te helpen. Ook ben je bevoegd om die methode aan te passen als tijdens de behandeling blijkt dat het toch niet werkt zoals gepland, of als zich een beter alternatief voordoet. Daarnaast krijg je coördinerende taken, zoals de leiding over andere pedagogische medewerkers. Ten slotte houd je toezicht als het aankomt op de veiligheid van de groep.

Meer weten over het werk als pedagogisch medewerker?

Lees Chantal haar verhaal

Opleiding pedagogisch medewerker

Welke opleiding heb je nodig voor pedagogisch medewerker? Het antwoord op die vraag hangt af van welk soort pedagogisch medewerker je wil worden. Zoals eerder beschreven werd, zijn er namelijk verschillende opleidingen. Goed om te weten is dat alle studenten in het eerste jaar dezelfde opleiding volgen, welke richting ze ook op willen. Na dat jaar beslis je welke eindrichting je op wil. Je kunt kiezen voor de opleidingen pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3, een opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 of een opleiding tot onderwijsassistent niveau 4.

Opleiding pedagogisch medewerker niveau 3

Wil je je volledig kunnen richten op het werken met kinderen en daarbij geen coördinerende taken of extra verantwoordelijkheden? Dan is de opleiding tot pedagogisch medewerker niveau 3 waarschijnlijk de juiste keuze voor jou.

Opleiding pedagogisch medewerker niveau 4

Indien je wel openstaat voor meer verantwoordelijkheden en taken, zou de opleiding tot niveau 4 wel eens goed bij jou kunnen passen. Je krijgt dan ook leidinggevende en financiële taken. Ook let je op de veiligheid en waarborg je de kwaliteit van de opvang.

Opleiding pedagogisch medewerker hbo

Het is ook mogelijk om aan de slag te gaan als pedagogisch medewerker met een opleiding op hbo-niveau, ondanks dat de opleiding tot pedagogisch medewerker een mbo-opleiding is. Er zijn namelijk hbo-opleidingen die vergelijkbaar zijn en je ook goed voorbereiden op de werkzaamheden die een pedagogisch medewerker verricht. Voorbeelden zijn de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en de opleiding Pedagogiek.

BBL-opleiding pedagogisch medewerker

Het is mogelijk de opleiding tot pedagogisch medewerker als BBL-opleiding te volgen. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg en houdt in dat je via werken en leren pedagogisch medewerker leert worden. Deze leerweg brengt het voordeel met zich mee dat je, in plaats van veel theoretische kennis op te doen tijdens lessen, gelijk aan de slag gaat bij een erkend bedrijf. Je doet dus rechtstreeks uit de praktijk kennis en ervaring op. Het leren door praktijkervaring op te doen, wordt als minstens zo belangrijk gezien als het leren aan de hand van lessen op school. Je kunt niet alleen de opleiding tot pedagogisch medewerker niveau 3 via deze leerweg volgen. Er is ook een opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker via de BBL.

Opleiding kinderopvang

Er is ook speciaal voor de kinderopvang een opleiding tot pedagogisch medewerker. Bij deze opleiding word je specifiek opgeleid tot een pedagogisch medewerker die in een kinderopvang aan de slag gaat. Je werkt dan met kinderen van 0 tot 13 jaar. De taken verschillen licht van andere richtingen: je begeleidt de kinderen vooral in hun spel, waarbij je hun ontwikkeling observeert en in kaart brengt. Aan de hand van dit inzicht signaleer je eventuele achterstanden, die vervolgens weggewerkt kunnen worden.

Verkorte opleiding pedagogisch medewerker

In sommige gevallen is het mogelijk om een verkorte opleiding tot pedagogisch medewerker te volgen. Je komt daarvoor in aanmerking wanneer je een andere opleiding al hebt afgerond, die raakvlakken heeft met de opleiding tot pedagogisch medewerker.

Zij-instroom pedagogisch medewerker

Het is mogelijk om via een zijweg in te stromen bij de opleiding tot pedagogisch medewerker. Eigenlijk zijn de eisen daarvoor vergelijkbaar als bij een verkorte opleiding. Je hebt een relevant mbo- of hbo-diploma behaald, bijvoorbeeld voor de opleidingen Onderwijs of Jeugdwelzijnswerk, Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening of Begeleider Gehandicaptenzorg.

Relevante vacatures

Doorgroeimogelijkheden pedagogisch medewerker

Aan de hand van de ervaring en kennis die je op doet tijdens het werken als pedagogisch medewerker, is het mogelijk om door te groeien. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als woonbegeleider. Deze functie lijkt in een aantal opzichten op die van pedagogisch medewerker, maar je werkt niet uitsluitend met kinderen. Door middel van een uitgedacht behandelplan help je bijvoorbeeld gehandicapten of verslaafden om op een zelfstandige wijze hun leven te leiden. Een andere optie is het werken als preventiemedewerker, waarbij je werkt met personen met psychische klachten. Er zijn echter nog heel veel andere mogelijkheden, veelal uit dezelfde beroepsfamilie: groeps- en woonbegeleiders.

Waar kun je werken als pedagogisch medewerker?

Er zijn veel verschillende plekken waar je aan de slag kunt gaan. Je kunt als pedagogisch medewerker in een kinderopvang werken, als medisch pedagogisch medewerker in een ziekenhuis (of een andere medische omgeving), of als pedagogisch medewerker in de jeugdzorg. Ook zijn er verschillende groepen waar je mee kunt werken. Als sociaal pedagogisch medewerker werk je bijvoorbeeld met kinderen met een aandoening waardoor zij niet zelfstandig kunnen leven, bijvoorbeeld psychische problemen, een handicap of een ziekte. Tot slot zou je bijvoorbeeld als senior pedagogisch medewerker kunnen werken. Dan ben je veel bezig met het coachen, trainen en begeleiden van collega’s en stagiaires. Kortom, voor ieder wat wils!

Wat verdient een pedagogisch medewerker?

Hoeveel verdient een pedagogisch medewerker? Het gemiddelde salaris van een pedagogisch medewerker is tussen de €1.979,- euro en €3.072,- euro bruto per maand. Gemiddeld is het uurloon van een pedagogisch medewerker dus ongeveer €18,- euro (bij een dienstverband van 36 uur per week). Het loon van pedagogisch medewerkers hangt echter af van een paar factoren. Allereerst zit iemand die net begonnen is lager in de salarisschaal voor pedagogisch medewerkers dan een zeer ervaren collega. Ook verdient een gespecialiseerd pedagogisch medewerker meer salaris dan een pedagogisch medewerker niveau 3. Het startsalaris voor een pedagogisch medewerker niveau 3 is €1.979,- euro per maand. Dit kan oplopen tot €2.828,- euro. Het salaris van een pedagogisch medewerker op hbo-niveau of mbo-niveau 4 start bij €2.069,- euro en kan oplopen tot €3.072,- euro. Wil je meer weten over het salaris, of over de andere arbeidsvoorwaarden? Neem dan een kijkje in de cao voor pedagogisch medewerkers.

Als je besluit via TMI te gaan detacheren, heb je niet alleen een bovengemiddeld salaris, maar krijg je ook nog veel andere mogelijkheden aangeboden. Zo bieden we je bij een dienstverband vanaf 24 uur per week een leaseauto met tankpas, welke je ook privé mag gebruiken. Ook is er een regeling waardoor je een welkomstbonus van €250,- krijgt!

Pedagogisch medewerker kinderopvang salaris

Het salaris van een pedagogisch medewerker kinderopvang is iets lager dan de eerdergenoemde bedragen, namelijk tussen de €1.880,- euro en €2.600,- euro bruto per maand.

Aan de slag als pedagogisch medewerker via TMI?

Bekijk de vacatures
Wil jij als pedagogisch medewerker aan de slag via TMI?

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
femke de bruijn

Femke de Bruijn

Projectmanager

06 - 460 913 32 projectteam@tmi.nl