Wat is een verpleegkundig specialist?

Een verpleegkundig specialist is iemand die naast een verpleegkundige opleiding ook nog een opleiding tot verpleegkundig specialist heeft gevolgd. Voorheen werd dit een nurse practitioner genoemd. Binnen de verpleegkundige specialismen zijn er twee hoofdtakken, namelijk algemene gezondheidszorg (AGZ) en geestelijke gezondheidszorg (ggz). De titel verpleegkundig specialist is wettelijk beschermd. Je mag jezelf dus alleen zo noemen als je de juiste opleiding hebt gevolgd en BIG-geregistreerd bent.

In deze functie werk je tussen het gebied van de verpleegkunde en geneeskunde in. Zo ben je voor een deel verantwoordelijk voor medische aspecten van de behandeling. Verder ben je ook voor een deel verantwoordelijk voor de verpleegkundige handelingen met betrekking tot de patiënt.

Wat is het verschil tussen een verpleegkundig specialist en een gespecialiseerd verpleegkundige?

Gespecialiseerd verpleegkundige zijn verpleegkundigen die een geaccrediteerde vervolgopleiding via het Collega Ziekenhuis Opleiding (CZO) hebben gevolgd. Dit verschilt met een verpleegkundig specialist die een Master of Advanced Nursing Practice of Master of Science heeft gevolgd. Sommige verpleegkundig specialisten zijn ook gespecialiseerd verpleegkundige.

Wat zijn de taken van een verpleegkundig specialist?

De taken zijn afhankelijk van het vakgebied. Over het algemeen zijn er een aantal taken die iedere verpleegkundig specialist uitvoert:

Welke medische handelingen en taken je in deze functie verder uitvoert verschilt per specialisme.

Relevante vacatures

Welke opleiding moet je hebben gedaan om een verpleegkundig specialist te worden?

Ben je enthousiast geworden van bovenstaand verhaal en wil je verpleegkundig specialist worden? Maar vraag je je af of de opleiding zwaar is? Als je dit beroep wil uitoefenen moet je eerst de vierjarige hbo-opleiding Verpleegkunde hebben gestudeerd. Hierna doe je minimaal twee jaar praktijkervaring op. Als je dit hebt gedaan kun je starten met een speciale masteropleiding op hbo-niveau. Met deze master kun je je gaan specialiseren in het vakgebied waarin je eerder werkervaring hebt opgedaan.

De master wordt ook wel Master of Advanced Nursing Practice (MANP) genoemd. Het betreft een tweejarige opleiding. Als je de master hebt afgerond kun je jezelf Master of Science (Msc) noemen en kun je jezelf registreren in het register en het verpleegkundig specialisten BIG-register. Deze registratie is vervolgens vijf jaar geldig, hierna moet je door middel van scholing en werkervaring volgens de wet BIG aantonen dat je beschikt over voldoende actuele kennis.

Waar werk je als verpleegkundig specialist?

In deze functie werk je vaak in een ziekenhuis. Dit kan op verschillende afdelingen zijn. Het ligt eraan in welk specialisme je je hebt verdiept. Zo kun jij als verpleegkundig specialist ziekenhuis bijvoorbeeld werken op de Cardiologie of Hematologie afdelingen.

Ook kun je aan de slag gaan in een verpleeghuis of de thuiszorg. Zo kun je ook aan de slag in een verpleeghuis om te werken in de ouderenzorg. Als verpleegkundig specialist thuiszorg bied je de zorg bij patiënten thuis aan.

Wat verdient een verpleegkundig specialist?

Het salaris verschilt per specialisatie en je aantal jaren werkervaring als specialist en de geldende cao. Het minimumloon als verpleegkundig specialist ligt rond de €4.061,- bruto per maand. Het maximale salaris ligt op zo’n €6.117,- bruto per maand.

Als jij verpleegkundig specialist i.o (in opleiding) bent ligt het salaris tussen de €1.690,- en €3.210,- bruto per maand.

Werken als zzp’er

Als verpleegkundig specialist kun je ook aan de slag als zzp’er. Als zzp’er bepaal je zelf waar en hoeveel je werkt. Je bent eigen baas en hebt daarin veel vrijheid. Het uurtarief verschilt per opdrachtgever en werkervaring. Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? TMI kan jou daar bij helpen. Wij ondersteunen je in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor een passende vacature bij één van de vele ziekenhuizen en zorginstellingen waarmee wij samenwerken. Daarnaast organiseren we maandelijks de zzp-startersavond gratis voor zorgprofessionals.

Wil jij aan de slag als verpleegkundig specialist via TMI?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
Gerwin Grootoonk

Gerwin Grootoonk

Senior Consultant Artsen & Specialisten & Team coördinator

06 - 415 123 37 gerwin@tmi.nl
Dianne breuer portretfoto

Dianne Breuer

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 158 902 01 dianne@tmi.nl
Werken als verpleegkundig specialist via TMI?