Interview

Coaching- en loopbaanbegeleiding voor ANIOS

Auteur:
Hillie Bosma

Als ANIOS kun je aan het begin van je loopbaan verschillende vragen hebben. Waar begin je jouw carrière? Welke mogelijkheden zijn er binnen of buiten het ziekenhuis? En hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek? Het team van consultants binnen TMI helpt dagelijks basisartsen met verschillende hulpvragen om de ideale nieuwe baan te vinden. Gerwin Grootoonk, consultant artsen & specialisten vertelt in dit interview meer over de coaching- en loopbaanbegeleiding voor ANIOS.

Even voorstellen:

Gerwin: “Al ruim vijf jaar werk ik met veel plezier als consultant bij TMI. In deze functie ben ik loopbaanadviseur en en begeleid ik o.a. ANIOS intensief bij het vinden van een nieuwe baan. Eenmaal aan het werk, staan wij uiteraard ook aan de zijlijn om de zorgprofessional te begeleiden waar nodig. Het leuke aan mijn baan is dat ik het hele proces zelf doe; contact opnemen na aanmelding, het kennismakingsgesprek, het vinden van de juiste werkplek en de bijbehorende begeleiding. Gedurende dit hele proces, én daarna, kan een kandidaat vragen stellen, waar ik graag mee aan de slag ga.”

Gerwin Grootoonk

Van ziekenhuis naar sociale geneeskunde

“Veel ANIOS komen bij ons met de vraag hoe zij buiten het ziekenhuis hun loopbaan kunnen starten of vervolgen. In de studie is er namelijk vooralsnog minder aandacht voor de sociale geneeskunde. Hierdoor starten veel basisartsen hun carrière in het ziekenhuis, maar komen er vervolgens achter dat dit niet bij hen past. Zo sprak ik laatst een ANIOS die altijd chirurg wilde worden, maar eenmaal aan het werk in het ziekenhuis toch merkte dat dit niet was wat zij wilde. Ik kan dan in een persoonlijk loopbaangesprek adviseren over een vervolgstap buiten de muren van het ziekenhuis. De desbetreffende ANIOS werkt nu alweer enige tijd met veel plezier bij TMI in het vakgebied psychiatrie.

Wij kijken altijd naar maatwerkoplossingen, dit wordt door ANIOS ervaren als zeer waardevol.

Maatwerktrainingen

“Daarnaast krijgen wij ook vragen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld op het gebied van cliënt bejegening, of juist over medisch inhoudelijke kennis. Laatst was er een ANIOS die voor het eerst zelfstandig een dienst moest draaien buiten kantoortijden in de gehandicaptenzorg. Zij vond dat lastig om te doen, want ze had weinig kennis van epilepsie; een ziektebeeld wat veel voorkomt binnen deze branche. Ik heb een specifieke training over dit onderwerp voor haar georganiseerd, zodat ze in vervolg de diensten zelfverzekerd in kan gaan.”

“Elke hulpvraag is anders. Als detacheringsbureau zijn wij niet de directe opdrachtgever, waardoor wij naast onze medewerkers staan. Wij kijken altijd naar maatwerkoplossingen, dit wordt door ANIOS ervaren als zeer waardevol.”

STARR-training sollicitatietraject Huisartsopleiding

“Een mooie toevoeging aan het aanbod van coaching- en loopbaanbegeleiding, is de STARR-training. Deze online training is ontwikkeld door huisarts Nadia Ouwerkerk. Zij heeft jarenlang in de sollicitatiecommissie gezeten voor de huisartsenopleiding. Daarnaast kun je via TMI relevante werkervaring opdoen in bijvoorbeeld de psychiatrie, ouderengeneeskunde of de spoedeisende hulp, wat ook helpt in de voorbereiding voor de vervolgspecialisatie binnen de huisartsgeneeskunde.”

Aan de slag als ANIOS via TMI?

TMI Academy

“Naast de maatwerktrainingen op basis van de verschillende hulpvragen, kunnen ANIOS ook deelnemen aan het bestaande trainingsaanbod van TMI Academy. Laatst heeft een basisarts nog deelgenomen aan de ECG training, om de kennis op te frissen die ze nodig had om haar rol als basisarts goed en zelfverzekerd uit te kunnen voeren op de GRZ afdeling in de ouderengeneeskunde. Ook omgaan met dementie is een waardevolle bijscholing voor basisartsen en zo biedt TMI Academy nog veel meer interessante bijscholingsmogelijkheden.”

Advies voor loopbaan

Voor basisartsen die aan de start van hun loopbaan staan heeft Gerwin de volgende tips:

Tip 1: “Denk tijdens je studie vast goed na over de richting die je op wilt en ga vroegtijdig oriënteren. Onderzoek wat je echt leuk vindt, zodat je een goed beeld hebt van wat je wilt doen als je jouw studie afrondt. In Nederland hebben we het in mijn ogen goed geregeld, door jonge basisartsen een aantal jaren de mogelijkheid te bieden om als ANIOS aan de slag te gaan. Maak hier vooral gebruik van om verschillende vakgebieden goed te verkennen. Beter een jaar extra werkervaring opdoen als ANIOS dan te vroeg de stap maken naar een vervolgspecialisatie, waarvan je niet zeker weet of het echt bij je past”

Tip 2: “Zorg er aan het begin van je loopbaan voor dat je zoveel mogelijk gesprekken voert in verschillende vakgebieden en vraag actief naar meeloopdagen. Dit kan helpen om te ontdekken van welk type organisatie of welk vakgebied jij echt blij wordt. Hier kan TMI ook bij ondersteunen; door ons grote netwerk kunnen we veel vertellen over de verschillende zorginstellingen en vakgebieden en hebben wij altijd een passende baan.”

Tip 3: “Bepaal waar je wilt werken. Elke organisatie heeft zijn eigen visie, cultuur en manier van werken. Het is belangrijk om een klik te hebben met de organisatie. Bij TMI proberen wij altijd meerdere opties aan te bieden, zodat je uiteindelijk terecht komt op juiste plek.”

Jarenlange ervaring

De verschillende consultants van TMI hebben tot wel dertig jaar ervaring in de zorg. Zij kennen de verschillende mogelijkheden erg goed. Ook helpen ze graag bij het maken van een sollicitatiebrief, een cv-check of het voorbereiden op het sollicitatiegesprek. Heb jij momenteel een vraag en wil je graag spreken met één van onze consultants? Neem vandaag nog contact op!

Aan de slag als ANIOS via TMI?

Bekijk de vacatures

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: