Doordat Stéphanie Roelen (29) op haar 17e begon met de opleiding Geneeskunde was ze op haar 23e al basisarts. Ze kreeg altijd het idee dat ze iets praktisch wilde gaan doen, dus vandaar dat haar eerste baan op de afdeling Hartchirurgie was. En dat was ook het vak waarin ze zich verder wilde specialiseren, namelijk tot hartchirurg. Na vijf jaar en bij vier ziekenhuizen te hebben gesolliciteerd voor de opleiding tot hartchirurg, waar ze elke keer werd afgewezen, was het voor Stéphanie het moment om het roer om te gooien. Ze ging voor de huisartsenopleiding met hulp van TMI!
Aan de slag binnen de psychiatrie
Stéphanie was op zoek naar een slimme stap ter voorbereiding op de huisartsenopleiding: “Ik zocht op plekken voor basisartsen met ambitie om huisarts te worden en toen kwam ik al vrij snel bij TMI terecht. Ik stuurde een mail en een paar dagen later werd ik gekoppeld aan consultant Dianne. Nadat ik een gesprek met haar had gehad, ging ik aan de slag als arts-assistent binnen de psychiatrie. Door ervaring op te doen binnen de psychiatrie (maar ook de ouderengeneeskunde) vergroot je jouw kans om aangenomen te worden voor de huisartsopleiding. Daarnaast kreeg ik via TMI ook de mogelijkheid om de STARR-training te volgen. Het STARR-interview is een belangrijk onderdeel binnen de sollicitatieprocedure voor de huisartsopleiding, dus ik was heel blij dat TMI mij deze training kosteloos aanbood.”
Goede voorbereiding met de STARR-training
“STARR is een acroniem voor situatie, taak, actie, reactie en reflectie. Daarbij leer je een situatie op een bepaalde manier te schetsen, waarin je uiteindelijk een stukje zelfreflectie toepast. Op die manier probeert een huisarts, psycholoog en huisarts in opleiding (HAIO) een inschatting te maken of je een geschikte kandidaat bent voor de opleiding.”
“De STARR-training wordt gegeven door een huisarts, die ook in de sollicitatiecommissie heeft gezeten voor de huisartsenopleiding. Voorafgaand aan de training moest ik een vragenlijst invullen en opsturen. In deze lijst stonden de vragen die ik tijdens de training zou krijgen en per vraag moest ik twee situaties schetsen. Tijdens de online training oefende ik de situaties met de trainer. Dit duurde ongeveer anderhalf uur. Het is een één-op-één gesprek dus alle focus is echt op jou gericht. Het schetsen van situaties voelde tijdens het gesprek heel onnatuurlijk en ingestudeerd. Daarom vond ik het heel prettig om tijdens de training te ervaren hoe het überhaupt voelt om iemand tegenover je te hebben die je continu onderbreekt, specifieke vragen stelt en dat je ook nog eens via de STARR-methodiek je verhaal moest doen. Het voelde eigenlijk alsof je een sollicitatie doet, maar gewoon om te oefenen. Je krijgt ook meteen na ieder verhaal feedback en tips. Na de training mocht ik haar ook nog mailen met vragen als ik die had.”
Het schetsen van situaties
“De situaties die je moet schetsen zijn erg uiteenlopend en moeten in de afgelopen twee jaar hebben plaatsgevonden. Het zijn niet zo zeer alleen situaties die op de werkvloer hebben plaatsgevonden, maar ook in privésfeer. De sollicitatiecommissie wilt het gevoel krijgen dat zij er ook op dat moment bij waren. Er zijn bepaalde kerneigenschappen, waarvan de commissie wilt zien dat jij daarover beschikt. Ze willen bijvoorbeeld zien dat je respectvol bent en verantwoordelijkheid durft te nemen. De situaties die je moet schetsen zijn daarom ook allemaal op deze kerneigenschappen gericht. Een vraag die ik kreeg was bijvoorbeeld “hoe zou jij omgaan met iemand die een andere levensopvatting heeft dan jij”? Vervolgens moest ik met de STARR-methodiek hier antwoord op geven. Het gaat er echt om hoe je bent en hoe je reageert. En soms werd ook letterlijk gevraagd: “Kun je een situatie schetsen waarin het fout is gegaan”? Dat zijn dingen die je liever niet wilt vertellen, want je wilt niet je meest kwetsbare kant prijsgeven. Je wilt alleen maar laten zien wat je competenties zijn en wat je allemaal goed kunt.”
Met meer zelfvertrouwen naar het STARR-interview
Door het volgen van de STARR-training ging Stéphanie ook met meer zelfvertrouwen het gesprek in met de sollicitatiecommissie: “Tuurlijk was ik nerveus, het was tenslotte wel een belangrijk gesprek. Maar ik merkte wel gaandeweg het gesprek dat het steeds beter ging en ik meer ontspande. Ik had ook alles gedaan wat in mijn macht lag om dit gesprek goed af te ronden, omdat ik door de training precies wist wat de structuur was en wat ze wilden horen. Hierdoor kon ik heel makkelijk en gestructureerd door het gesprek heen.” En met succes! Want anderhalve maand na het interview kreeg Stéphanie te horen dat ze was aangenomen voor de huisartsopleiding en dat ze 1 september 2022 mag starten.
Minimale besteding voor een maximale uitkomst.
Twijfel? Gewoon doen!
“Ik vond de STARR-training zeker van toegevoegde waarde en kan het iedereen aanraden om te doen. Baadt het niet dan schaadt het niet. Het is minimale besteding voor een maximale uitkomst! Het STARR-interview is echt een belangrijk gesprek. Daarmee valt of staat je opleiding. En als je dit goed kunt voorbereiden vanuit TMI, dan moet je dat gewoon met beide handen aannemen.”
Interesse in het huisarts in spe traject?