Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?
Bel ons dan op 020 – 510 6754
Het Kwaliteitsregister V&V is zoals de naam al doet vermoeden, een register voor verpleegkundigen en verzorgenden. Dit register is opgericht door de beroepsvereniging V&VN in samenwerking met verschillende betrokken partijen in de zorg, zoals patiëntenorganisaties, werkgevers en zorgverzekeraars. Het Kwaliteitsregister V&V heeft als doel om de kwaliteit en professionaliteit van verpleegkundigen en verzorgenden te waarborgen. Het is een aanvulling op de wet BIG. Maar in tegenstelling tot wet BIG is een inschrijving in dit register niet verplicht.
Als verpleegkundige of verzorgende kun je een lidmaatschap afsluiten voor het Kwaliteitsregister. Met dit lidmaatschap houd je een persoonlijk portfolio bij waarmee je kunt laten zien dat je als zorgprofessional je deskundigheid op peil houdt. In dit portfolio staan twee verschillende soorten activiteiten: geaccrediteerde scholingen en overige deskundigheidsbevorderende activiteiten (ODA). Uitsluitend activiteiten die bijdragen aan de deskundigheid binnen jouw beroepsuitoefening mogen worden opgenomen in het portfolio. Wanneer je twijfelt of je een activiteit mag toevoegen aan je portfolio, kun je dat het beste via je beroepsprofiel nagaan. Hierin worden namelijk CanMEDS-rollen beschreven, deze rollen geven richting aan welke competenties jij als verpleegkundige of verzorgende moet voldoen. Als een activiteit bijdraagt aan jouw persoonlijke ontwikkeling binnen een of meerdere CanMEDS-rollen dan kun je deze bijschrijven in jouw portfolio.
Jouw inschrijving in het Kwaliteitsregister V&V is zichtbaar voor derden. Huidige en potentieel nieuwe werkgevers, maar ook patiënten en cliënten kunnen zo zien of je bent ingeschreven. Als verpleegkundige of verzorgende is het daarnaast ook mogelijk om iemand voor korte of langere tijd inzage te geven in jouw portfolio. Bij inzage kan men zien welke bijscholingen en activiteiten jij hebt gevolgd of bijgewoond. Als zorgverlener laat je met een inschrijving in het Kwaliteitsregister zien dat je voorop loopt op het gebied van leren en ontwikkeling binnen je vakgebied.
Om je in te kunnen schrijven moet je als verpleegkundige geregistreerd te staan in het BIG-register. Als verzorgende moet je in het bezit zijn van een erkend mbo-diploma niveau 3. Lidmaatschap van V&VN kost in 2021 €74,-, terwijl de combinatie inschrijving Kwaliteitsregister en lidmaatschap V&VN €72,- kost. Het is dus interessant om je voor beide in te schrijven. Als vaste medewerker bij TMI wordt een deel van deze kosten vergoed.
Voor het volgen van bijscholingen en deskundigheidsbevorderende activiteiten ontvang je als verpleegkundige of verzorgende punten. Er zijn twee soorten punten die je kunt behalen. Zo zijn er de bekende accreditatiepunten en de minder bekende ‘ODA-punten’:
Na vijf jaar lidmaatschap dien je je te herregistreren in het Kwaliteitsregister V&V. Voor een herregistratie is het noodzakelijk dat je binnen deze vijf jaar 184 punten hebt behaald. Een verpleegkundige is verplicht om 80 accreditatiepunten per vijf jaar te halen en een verzorgende 60 accreditatiepunten. Als verpleegkundige moet je 104 ODA-punten behalen en als verzorgende 124.
Accreditatiepunten kun je behalen door het volgen van bij- en nascholing of het bijwonen van symposia en congressen via geaccrediteerde aanbieders. TMI Academy is een geaccrediteerde aanbieder waar je bij- en nascholing kunt volgen. In het bijscholingsoverzicht zie je per training hoeveel accreditatiepunten je ermee behaalt. Wanneer je in dienst bent bij TMI kun je alle bijscholing gratis volgen. Als je als zzp’er of 0-urencontractant ingeschreven staat bij TMI kun je je tegen gereduceerd tarief je inschrijven.
Zowel het BIG-register als het Kwaliteitsregister zijn beide gericht op het waarborgen van de kwaliteit in de zorg, toch zijn er een aantal verschillen tussen beide registers. Registratie in het BIG-register is voor verpleegkundigen wettelijk verplicht om het beroep te mogen uitoefenen, verzorgenden hoeven zich niet te registreren in het BIG-register. De registratie in het Kwaliteitsregister is op vrijwillige basis voor beide beroepen.
Om in aanmerking te komen voor een herregistratie in het BIG-register moet je voldoen aan een werkervaringsuren-eis. De nadruk ligt hierbij op kwantiteit: het aantal gewerkte uren waarin je ervaring hebt opgedaan. Het Kwaliteitsregister daarentegen stelt eerder een kwalitatieve eis: beschik je over voldoende kennis over de laatste ontwikkelingen binnen je vak om de beste zorg te kunnen verlenen? Kortom, het is een mooi hulpmiddel om jouw activiteiten rondom scholingen vast te leggen in een persoonlijk portfolio!
Bel ons dan op 020 – 510 6754