Als algemeen verpleegkundige besloot Brenda de Vrij de boeg om te gooien en stak zij de zee over naar het zonnige en tropische Aruba. Naast de prachtige palmbomen en het heerlijke weer vertelt zij ons hoe het is om te werken op Aruba.

 

Waarom heb je voor Aruba gekozen?

Het speelde al een tijdje in mijn hoofd om in het buitenland te gaan werken. Waarom ik niet voor een ander land heb gekozen? Ten eerste vanwege het weer. Een tropische omgeving is natuurlijk wel heel bijzonder en dat je daar ook in het Nederlands kan communiceren, maakt het nog aantrekkelijker.

Hoelang zit je nu in Aruba?

Inmiddels voelt het alsof ik hier al maanden zit. Het went zo snel. 27 augustus ben ik aangekomen op het eiland en inmiddels zit ik hier alweer 3 maanden. De tijd vliegt voorbij.

‘’Ik moest schuilen bij een collega’’

Merk je dat er veel verschillen zijn betreft werken op Aruba en Nederland?

Waar ik best wel een beetje van geschrokken ben, is dat mensen hier als verpleegkundige 40 uur werken. Dus dat betekent ook de mensen die op Aruba wonen en een gezin hebben. Stel: je hebt drie kinderen en je moet verplicht 40 uur werken. Ik vind dit heel heldhaftig van de vrouwen die als verpleegkundige werken.

Kan je dit een beetje vergelijken met Nederland?

Bijna niemand in Nederland werkt 40 uur. Ik vind dat soms best wel zwaar. Er blijft weinig tijd over voor jezelf, maar zodra ik het ziekenhuis weer uitstap, begint voor mij eigenlijk altijd weer de vakantie. Dat is wat het echt ontzettend leuk maakt. Ik voel die warmte en geniet van de prachtige omgeving. Als ik hier een jaar lang van mag genieten, ben ik een rijk mens.

Wat doe je dan zoal in je vrije tijd?

Hoe ik mijn vrije tijd indeel is geheel afhankelijk van mijn andere collega’s. Meestal ga ik naar het strand (drie minuten van mijn woonplek gelegen) of drink ik een lekkere cocktail in één van de gezellige barretjes. Het is makkelijk communiceren met mensen op Aruba, je kunt hier makkelijk connecties maken.

Je volgt Papiaments. Is dit verplicht?

Dit is geen verplichting, maar er wordt wel verwacht dat je naar de les gaat. Het ziekenhuis houdt rekening met de diensten en zorgt ervoor dat je naar de lessen kan gaan. Papiaments is een leuke taal en de klas waarin ik les krijg, is kleinschalig. Ik heb geen talenknobbel, maar ik had niet verwacht dat het zo lastig was.

Hoe zit het met de faciliteiten in het ziekenhuis?

Het ziekenhuis is wel wat verouderd. De bedden moeten met de voet worden versteld en daarnaast houden wij de administratie bij in mappen. Ook een leuk feitje: wanneer de visite weg moet van de afdeling, wordt er aan een bel gerinkeld. Dit is zo’n oude koebel. De familie van de patiënt weet op deze manier dat ze weg moeten. Ik kon hier in het begin hard om lachen.

Zijn er dingen die je niet had verwacht?

Het is niet zo dat ik verwacht had dat het harde werken tegen zou vallen. Wat ik wel echt wil meegeven, is dat je dit echt moet willen. Mensen moeten niet met het gevoel gaan: ik werk wat in het ziekenhuis en dat is het. Je moet hard werken! Dit werd mij ook verteld en daarom werd ik niet verrast..

Je vertelde mij dat er een klimaatramp was, heb je hier veel van meegemaakt?

Ja, dat was een heel spannend moment! Orkaan Matthew zou langs het eiland komen, iedereen werd gewaarschuwd. Je weet niet precies wat je moet verwachten en je gaat mee in de flow van je collega’s die constant het nieuws volgen. We kregen te horen dat er rekening moest worden gehouden met veel onweer en water en dat de straten zouden onderlopen. Ik ben een nachtje bij een collega gaan schuilen waar meer verpleegkundigen woonden. Hier waren ook andere collega’s. Gelukkig viel het allemaal mee. De kusten zien er niet meer uit als voorheen, het water is grauw en rotsen drijven aan. Dit zal in de loop der tijd wel weer opknappen.

Zou je nog terug willen naar Nederland?

Tuurlijk wil je op een gegeven moment terug. Je mist je familie en vrienden. Maar voor nu is het prima vertoeven hier op dit prachtige eiland!

Ook werken op Aruba? Kijk bij onze vacatures of jouw droombaan ertussen staat!

Solliciteer direct

Kom in contact met TMI om alle mogelijkheden te bespreken.

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.